Ομόλογα σε γουάν εξέδωσε η Πορτογαλία
Υστερα από δύο χρόνια προετοιμασίας, η Πορτογαλία έγινε χθες η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που εξέδωσε ομόλογα στην κινεζική αγορά, με στόχο να αντλήσει 2 δισ. γουάν (260 εκατ. ευρώ). Η κίνηση αποτελεί μέρος του σχεδίου της Λισσαβώνας να διευρύνει την επενδυτική βάση της αλλά και να ενισχύσει τον ρόλο της ως πύλη εισόδου κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους Financial Times.
Το νέο τριετές ομόλογο απευθύνεται σε Κινέζους θεσμικούς επενδυτές και η πορτογαλική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πληρώσει υψηλότερη απόδοση εκδίδοντάς το σε γουάν προκειμένου «να εισέλθει σε μια μεγάλη νέα αγορά με υψηλή ρευστότητα», όπως εξήγησε σε συνέδριο ο γ.γ. του πορτογαλικού υπουργείου Οικονομικών, Ρικάρντο Μουρίνιο Φέλιξ.
Η κίνηση αναδεικνύει την πολύ σημαντική και σοβαρή προσπάθεια που έχει κάνει η κυβέρνηση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα να βελτιώσει την οικονομία της χώρας μετά την έξοδό της από το μνημόνιο και να αποκαταστήσει την εικόνα της στα μάτια των διεθνών επενδυτών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η απόδοση του πορτογαλικού τριετούς ομολόγου βρισκόταν χθες στο -0,227%. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της χώρας υποχώρησε χθες σε νέο επίπεδο ρεκόρ, στο 0,879%. Μπορεί η πολύ μεγάλη πτώση της απόδοσης των πορτογαλικών ομολόγων τα τελευταία χρόνια να απορρέει και από ευρύτερους παράγοντες, ωστόσο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην ισχυρή ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας αλλά και στην πολιτική σταθερότητα που έχει φέρει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. Το 2017 η πορτογαλική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 2,7%, επίδοση που ήταν η καλύτερη από το 2000.
Στην αρχή της θητείας του, στα τέλη του 2015, ο Κόστα δεν είχε διστάσει να συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες αυξάνοντας σε λογικό βαθμό τούς μισθούς, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ζήτησης και τελικά της πορτογαλικής οικονομίας. Στις αρχές Μαΐου ο Κόστα δεν είχε διστάσει να απειλήσει τα αριστερά κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό με παραίτηση και πρόωρες εκλογές, αν επέμεναν στην αναδρομική αύξηση των μισθών των δασκάλων από το 2005, πρωτοβουλία που θα απειλούσε με εκτροχιασμό τον πορτογαλικό προϋπολογισμό. «Δεν γίνεται να είμαστε συνεργοί στην καταστροφή όλων όσων κατάφεραν με τόσο σκληρή δουλειά οι Πορτογάλοι», είχε πει ο Κόστα. Τελικά επικράτησε η άποψη Κόστα και σήμερα η Πορτογαλία απολαμβάνει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην ιστορία της.
Πηγή: kathimerini.gr