Ολαφ… Σόιμπλε, oι εκπληκτικές ομοιότητες νυν και τέως
Ο γερμανικός Τύπος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του όταν πριν από λίγες ημέρες ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2018 και τις βασικές γραμμές των προϋπολογισμών της Γερμανίας έως το 2022. Μένοντας απαρεγκλίτως πιστός στην κληρονομιά Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών που έγινε συνώνυμο της σκληρής λιτότητας, ο διάδοχός του κινείται με γνώμονα τον στόχο των μηδενικών ελλειμμάτων για τη Γερμανία. Ο προϋπολογισμός του προβλέπει μείωση δημόσιων επενδύσεων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και συνεχιζόμενη λιτότητα για την υπόλοιπη Ε.Ε. Και βέβαια διαψεύδει οικτρά τις προσδοκίες που είχε εμπνεύσει για αλλαγή πολιτικής εντός και εκτός της χώρας του. Διαψεύδει, όμως, και τις προγραμματικές δηλώσεις του νέου μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.
Μολονότι η Γερμανία αναπτύσσεται και τα έσοδά της αυξάνονται, ο προϋπολογισμός του κ. Σολτς κωφεύει στις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΔΝΤ για δημόσιες επενδύσεις και προβλέπει σταδιακή μείωσή τους από τα 37,9 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το επόμενο έτος στα 33,5 δισ. ευρώ το 2022.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν, μάλιστα, ότι μεγάλο μέρος από τα σχετικά κονδύλια δεν θα διατεθεί σε επενδύσεις, αλλά θα διοχετευθεί σε δήμους και περιφερειακές αρχές. Στόχος είναι η χρηματοδότηση παιδικών σταθμών ή η κάλυψη του κενού που προέκυψε από τις φοροαπαλλαγές και τις αυξήσεις των μισθών στον δημόσιο τομέα. «Επενδύοντας όπως ο Σόμπλε». Με αυτόν τον σκωπτικό τρόπο σχολιάζει την προβλεπόμενη μείωση των επενδύσεων το γερμανικό περιοδικό Spiegel και επισημαίνει την ηχηρή διάψευση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Υπενθυμίζει πως «ο μεγάλος συνασπισμός είχε υποσχεθεί αυξημένες επενδύσεις και τώρα τις μειώνει» και παρατηρεί ότι «ο Σοσιαλδημοκράτης κ. Σολτς κινείται βάσει των αρχών του προκατόχου του περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν».
Είναι γεγονός ότι ο διακηρυγμένος στόχος του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, κληρονομιά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει καταγραφεί και στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Οι δαπάνες περικόπτονται από τα υπουργεία Αμυνας και Ανάπτυξης. Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι πιστό αντίγραφο του προκατόχου του. «Στην παράδοση Σόιμπλε» είναι, άλλωστε, και ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, που θυμίζει πως «όταν ένας Σοσιαλδημοκράτης εισήλθε στο υπουργείο Οικονομικών, στους κόλπους του SPD γεννήθηκαν ελπίδες για πραγματική αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική, αλλά ο προϋπολογισμός έχει λίγα νέα στοιχεία και διαθέτει πολλά από την κληρονομιά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».
Ο νέος υπουργός Οικονομικών θυμίζει, άλλωστε, τον προκάτοχό του και σε ό,τι αφορά την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιβάλει η Γερμανία στην Ε.Ε. Ο κ. Σολτς απέρριψε αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει η Γερμανία την ετήσια εισφορά της στα κοινοτικά κονδύλια κατά 11 με 12 δισ. ευρώ. Το επιχείρημά του ήταν πως «πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών σε όλα τα κράτη-μέλη». Ετσι, η εφημερίδα Tageszeitung μιλάει για «εκλογική απάτη», παραποιεί το όνομα του υπουργού Οικονομικών και τον αναφέρει «Ολαφ Σόιμπλε» και επισημαίνει ότι διαψεύδονται τώρα οι ελπίδες πως «θα μπορούσε να αλλάξει την καταστροφική γερμανική πολιτική της λιτότητας στην Ε.Ε.».
Ο Σολτς απορρίπτει τη γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος
Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κίνηση του Ολαφ Σολτς, η στάση του απέναντι στην Ελλάδα καταδεικνύει ότι η σκληρή γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει κυρίαρχη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το αποδεικνύει, ειδικότερα, η πρόταση που προωθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για την αντιμετώπιση της χώρας μας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και ειδικότερα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σε αντίθεση με τις θέσεις του ΔΝΤ, αλλά και τις προτάσεις της Κομισιόν και της Γαλλίας, η Γερμανία επιδιώκει υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη Σολτς να είναι η Ελλάδα η μοναδική χώρα που μετά την έξοδό της από το μνημόνιο θα υπόκειται σε αυστηρή επιτήρηση. Μια επιτήρηση που θα βασίζεται σε τακτικούς ελέγχους προκειμένου να εξακριβώνεται η συμμόρφωσή της με τους δημοσιονομικούς στόχους και η κατά γράμμα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Ολαφ Σολτς είναι διατεθειμένος να τη δεχθεί, αλλά με προϋπόθεση την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Σε αντίθεση με το ΔΝΤ, που τάσσεται υπέρ ενός αυτόματου μηχανισμού ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους χωρίς προϋποθέσεις, η πρόταση που προωθεί ο κ. Σολτς προβλέπει αυτόματη αναστολή κάθε μέτρου ελάφρυνσης, αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση της Ελλάδας από τις δεσμεύσεις της και από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μια ενδιάμεση λύση που έχει προταθεί από τη Γαλλία και την Κομισιόν είναι να υπάρχει μεν αυτόματος μηχανισμός αναστολής των μέτρων ελάφρυνσης, αλλά αυτός να μην αφορά παρά μόνον ένα μέρος των μέτρων ελάφρυνσης.
Ειδικότερα, αυτή η ηπιότερη πρόταση προβλέπει να αναστέλλεται μόνον η επιστροφή των κερδών που έχουν αντλήσει οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης από τα ελληνικά ομόλογα. Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι το Βερολίνο επιμένει να αναστέλλεται το σύνολο των μέτρων ελάφρυνσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις δεσμεύσεις της.
Διαφοροποιείται, άλλωστε, από την πρόταση της Γαλλίας και της Κομισιόν να συνδεθεί η ελάφρυνση του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης και να είναι μεγαλύτερη η ελάφρυνση όσο χαμηλότερος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης. Σύμφωνα, πάντα, με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, το Βερολίνο επιμένει ότι αυτός ο μηχανισμός μπορεί μεν να ισχύσει, αλλά να μην είναι αυτόματος, και να εξαρτάται πάντοτε από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Οπως αναφέρει σχετικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που διέρρευσε στον Τύπο, «η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα στην Ελλάδα το δικαίωμα να μειώνει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της».
Πηγή: kathimerini.gr