Οι Τούρκοι έμποροι φοβούνται να αυξήσουν τις τιμές τροφίμων και αφήνουν άδεια τα ράφια
Η ακρίβεια και προπαντός η εκτίναξη των τιμών ορισμένων ζαρζαβατικών και βασικών ειδών διατροφής έχει οδηγήσει τους εμπόρους της Τουρκίας σε μια εξεζητημένη επιλογή. Προτιμούν να μην εμφανίζουν καθόλου στα ράφια τους πιπεριές και μελιτζάνες, που αποτελούν τη βάση για πολλά τουρκικά πιάτα, καθώς οι τιμές τους έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Πρόθεσή τους είναι να αποφύγουν τη δημόσια διαπόμπευση από τη δημοτική αστυνομία, που επιβλέπει τις τιμές λιανικής κατ’ εντολήν του Τούρκου προέδρου.
Με τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου να πλησιάζουν, οι απρόσιτες τιμές βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι τιμές βασικών ειδών διατροφής όπως είναι οι πιπεριές και οι μελιτζάνες εκτινάχθηκαν τον Ιανουάριο κατά 31%. Υπερκάλυψαν, έτσι, τη μείωση των τιμολογίων των εταιρειών κοινής ωφελείας και επανέφεραν τον πληθωρισμό στα δυσθεώρητα επίπεδα του καλοκαιριού, όταν η τουρκική λίρα έχανε το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η τουρκική στατιστική υπηρεσία, Turkstat, τον Ιανουάριο ο δείκτης έφτασε στο 20,4% υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων πως θα παρέμενε αμετάβλητος στο 20,3%. Τους τελευταίους μήνες υποχωρούσε, καθώς η τουρκική λίρα είχε ανατιμηθεί και από τις αρχές του τρέχοντος έτος έχει ενισχυθεί κατά 1,2% έναντι του δολαρίου. Το Bloomberg Economics υπολογίζει μάλιστα πως χωρίς την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, ο πληθωρισμός θα είχε υποχωρήσει τον Ιανουάριο κατά 1,3 εκατοστιαίες μονάδες.
Μεσολάβησαν, όμως, οι πλημμύρες στην Αττάλεια, κατεξοχήν αγροτική περιοχή της Τουρκίας και περιοχή θερμοκηπίων, που προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειες και οδήγησαν σε ελλείψεις ζαρζαβατικών. «Προβλέπουμε πως ο αντίκτυπος των ραγδαίων βροχοπτώσεων θα καθορίσει τον πληθωρισμό και τον Φεβρουάριο», τονίζει ο Μουαμέρ Κομουρτσούογλου, οικονομολόγος της IS Investmewnt. Η εταιρεία του εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο 20% όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους, θα επιβραδυνθεί γύρω στο 11% το τρίτο τρίμηνο του έτους και θα επιταχυνθεί εκ νέου προς τα τέλη του έτους. Ο ίδιος εκτιμά, πάντως, πως η Τράπεζα της Τουρκίας θα μειώσει τα επιτόκια της λίρας τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Στην πλειονότητά τους οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Τράπεζα της Τουρκίας θα είναι απρόθυμη να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. «Εχει μια μοναδική ευκαιρία να περιορίσει τον πληθωρισμό», σχολιάζει σχετικά ο Πασκουάλε Ντιανά, οικονομολόγος της Morgan Stanley, ο οποίος τονίζει πως για να το επιτύχει αυτό πρέπει να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της λίρας, τα οποία αύξησε το φθινόπωρο.
Πηγή:kathimerini.gr