Οι τεχνολογικοί κολοσσοί μονιμοποιούν την τηλεργασία
Τα εμβολιαστικά προγράμματα προχωρούν, αυξάνεται το ποσοστό του πληθυσμού που αναπτύσσει ανοσία και αναστέλλονται τα περιοριστικά μέτρα. Φαίνεται, όμως, πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει και στη μετά την πανδημία περίοδο. Είναι ενδεικτική η στάση των τεχνολογικών κολοσσών της Wall Street που σε μεγάλο βαθμό επιλέγουν ένα υβριδικό μοντέλο, με την τηλεργασία κεντρικό στοιχείο του. Η Facebook έδωσε την ελευθερία σε όσους υπαλλήλους της έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται με τηλεργασία. Τα γραφεία της θα ανοίξουν τον Οκτώβριο και ακόμη και όσοι οφείλουν να έχουν φυσική παρουσία εκεί θα μπορούν να επιλέγουν να εργάζονται εξ αποστάσεως τον μισό χρόνο. Η Amazon ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα με εσωτερικό σημείωμα ότι οι εργαζόμενοι στα γραφεία και στο τμήμα τεχνολογίας μπορούν να εργάζονται δύο φορές την εβδομάδα από το σπίτι τους.
Οι περισσότεροι από τους 60.000 υπαλλήλους της θα μπορούν τέσσερις εβδομάδες τον χρόνο να εργάζονται εξ αποστάσεως. Η Apple, αντιθέτως, ανακοίνωσε ότι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τις διαδικτυακές συναντήσεις και καλεί τους υπαλλήλους της να επιστρέψουν στα γραφεία έως τον Σεπτέμβριο, αλλά σε ορισμένες κατηγορίες επιτρέπει την τηλεργασία δύο ημέρες την εβδομάδα. Η Alphabet, μητρική της Google, ανακοίνωσε ότι το 20% των εργαζομένων θα εργάζεται από το σπίτι, όταν ανοίξει τα δικά της γραφεία αργότερα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αν και αναπροσαρμόζει το καθεστώς που έδινε στους υπαλλήλους της το ελεύθερο να επιλέξουν με ποιον τρόπο θα εργάζονται, συνεχίζει να διατηρεί και την επιλογή της τηλεργασίας. Η Google σχεδιάζει ένα νέο καθεστώς, με το 60% του προσωπικού να εργάζεται από το γραφείο κάποιες ημέρες την εβδομάδα, το 20% να έχει φυσική παρουσία στις νέες εγκαταστάσεις της και το υπόλοιπο 20% να εργάζεται με τηλεργασία. Δίνει πάντως σε όλο το προσωπικό τη δυνατότητα να εργάζεται από το σπίτι μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια στιγμή, νέα μελέτη της εταιρείας Bartleby, την οποία δημοσιεύει ο Economist, παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα διάσταση της τηλεργασίας που φέρει τους εργαζόμενους να αυξάνουν τις ώρες εργασίας τους, αλλά όχι και την παραγωγικότητά τους. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 10.000 εργαζόμενοι σε μία ασιατική τεχνολογική εταιρεία την περίοδο από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2020, οι υπάλληλοι της εταιρείας εργάστηκαν σκληρά. Οι συνολικές ώρες εργασίας τους ήταν 30% περισσότερες απ’ ό,τι πριν από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης 18% της εργασίας εκτός του κανονικού ωραρίου τους. Ωστόσο, παρά τον έξτρα χρόνο εργασίας, η παραγωγή μειώθηκε κατά 20%, καθώς οι υπάλληλοι αφιέρωσαν πολύ χρόνο στις μεταξύ τους συνεννοήσεις.
Πηγή: kathimerini.gr