Οι Σεϋχέλλες απαγορεύουν τα κρουαζιερόπλοια
Μια χώρα η οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, όπως είναι οι Σεϋχέλλες στην Ανατολική Αφρική, λαμβάνει μια πραγματικά τολμηρή απόφαση, όπως επισημαίνει σε σχετικό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN. Υπό το κράτος των περιορισμών της πανδημίας, η νησιωτική χώρα αποφάσισε να απαγορεύσει καθολικά τον τουρισμό μέσω κρουαζιερόπλοιων έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2021. Κι αυτό, διότι επιθυμεί να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η μεγαλύτερη εφημερίδα των Σεϋχελλών, η Seychelles Nation, αναφέρει πως ο υπουργός Τουρισμού, Πολιτικής Αεροπορίας και Λιμένων Ντίντιερ Ντόγκλι έλαβε τη σχετική απόφαση, αν και ακόμα δεν έχει διευκρινισθεί τι θα γίνει με τις αεροπορικές μεταφορές. Να σημειωθεί ότι ο τουρισμός είναι για τις Σεϋχέλλες ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος που αιμοδοτεί την οικονομία τους, μετά την αλιεία. Τα σχετικά καταγράφονται στα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η ισχύς εν τη ενώσει
Το 2013 οι Σεϋχέλλες, ο Μαυρίκιος, η Ρεουνιόν και η Μαδαγασκάρη αποφάσισαν να συγκροτήσουν τον Τουριστικό Οργανισμό των Νησιών της Βανίλιας (την οποία παράγουν κιόλας). Στόχος τους ήταν να παρακινήσουν τους επισκέπτες να φθάσουν σε εκείνο το σημείο του πλανήτη, οπότε συντόνισαν τις προσπάθειές τους να προβάλουν τα αξιοθέατα και τη φυσική ομορφιά τους από κοινού. Αξίζει να επισημανθεί πως η νήσος των Σεϋχελλών είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους απανταχού διάσημους, οι οποίοι απολαμβάνουν από τη μια τις ιδιωτικές επαύλεις τους και από την άλλη τα κρυστάλλινα νερά όλο τον χρόνο. Ο πρίγκιπας Ουίλλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον εκεί πήγαν για τον μήνα του μέλιτος το 2011. Ανάλογη ήταν και η επιλογή του ζεύγους Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ το 2014, όπως αναφέρει το CNN.
Ωστόσο, εκτός από τους πάμπλουτους και διάσημους, στις Σεϋχέλλες κατέληγαν και οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων, και το να τους απαγορευθεί η πρόσβαση σημαίνει σοβαρό οικονομικό πλήγμα. Ο υπουργός Τουρισμού επισημαίνει πως η κυβέρνηση θα προβλέψει για τη χορήγηση βοηθημάτων με αποδέκτες τα ξενοδοχεία, τα συγκροτήματα παραθερισμού, τα τουριστικά γραφεία, την εστίαση και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες θα επηρεαστούν από την απόφασή του. Μεταξύ των μέτρων ανακούφισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση των Σεϋχελλών, είναι κι η παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους και κρατικών εγγυήσεων. Οπότε, όσοι ονειρεύονταν μια απόδραση στις Σεϋχέλλες το 2020 ή το 2021 με κρουαζιερόπλοιο θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τον σχεδιασμό τους και να επιλέξουν άλλο προορισμό.
Στην Ευρώπη
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε θα αρθούν οι απαγορεύσεις των ταξιδίων και θα ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα – η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ανέφερε πως τα εσωτερικά σύνορα θα ανοίξουν έως τα μέσα Ιουνίου.
Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία ήδη προετοιμάζονται, δηλώνοντας πως σχεδιάζουν ήδη την επανεκκίνηση του τουρισμού για φέτος το καλοκαίρι. Κι ενώ ακόμα οι ξένοι επισκέπτες δεν έχουν φθάσει στις χώρες αυτές, εκείνες καταρτίζουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα μετακινήσεων και φιλοξενίας στα ξενοδοχεία για να τους υποδεχθούν. Σε πρώτη φάση ο τουρισμός θα στηριχθεί από τους ντόπιους, ενώ στην Ιταλία η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε εξετάζει το ενδεχόμενο ειδικού επιδόματος έως και 500 ευρώ για να παροτρύνει τις φτωχότερες οικογένειες της χώρας να ταξιδέψουν. Στην Τουρκία, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, εκδίδονται ειδικά πιστοποιητικά υγιούς τουρισμού για ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης.
Ακόμα ένα μοντέλο είναι οι λεγόμενες «ταξιδιωτικές φούσκες», το οποίο σημαίνει ότι οι γειτονικές χώρες επιτρέπουν τις μεταξύ τους μετακινήσεις αυξάνοντας τις πτήσεις και τις κλίνες – αυτό το μοντέλο δοκιμάζουν οι χώρες της Βαλτικής και εξετάζουν η Αυστραλία και η Ν. Ζηλανδία.
Πηγή: kathimerini.gr