Οι καταναλωτές ανοίγουν ξανά τα πορτοφόλια
Aνεμος αισιοδοξίας πνέει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα στοιχεία του Απριλίου σε συνδυασμό με την άρση των περιοριστικών μέτρων στο λιανεμπόριο, στην εστίαση αλλά και στις μετακινήσεις προμηνύουν την επιστροφή στην κανονικότητα θέτοντας τις βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Το μακροοικονομικό σενάριο για το 2021 βασίζεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης, δεδομένου ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν και ένα μεγάλο μέρος θα απορροφηθεί εντός του τρέχοντος έτους, δεν αναμένεται να δώσουν ώθηση φέτος στην οικονομία. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δείχνουν ότι η κατανάλωση παίρνει μπροστά σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς κλείνει ο κύκλος των χρηματοδοτικών «ενέσεων» από το κράτος.
Μέτρα 40 δισ. ευρώ
Συνολικά τη διετία 2020-2021 θα έχουν διατεθεί περί τα 40 δισ. ευρώ και οι «πληγές» του προϋπολογισμού και η διόγκωση του δημοσίου χρέους θα απαιτήσουν χρόνο για να επουλωθούν. Τον Απρίλιο, λοιπόν, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 20% κατά μέσον όρο σε ολόκληρη την οικονομική δραστηριότητα σε σύγκριση όχι με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, που όλη η χώρα βρισκόταν σε καραντίνα, αλλά με τον Απρίλιο του 2019.
Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει αλλεπάλληλα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων από την αρχή της κρίσης και συνεχίζει με μέτρα όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών. Ταυτόχρονα, για τα χρέη που έχουν ήδη συσσωρευτεί έχει ανακοινωθεί η ειδική ρύθμιση αποπληρωμής τους, που ενδεχομένως να βελτιωθεί έπειτα από συνεννόηση με την Κομισιόν. Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι, στην παρούσα φάση, στόχος είναι στηριχθούν τα δημόσια έσοδα και να επιτευχθούν οι στόχοι του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και, γιατί όχι, να υπερβούν το 3,6%.
Η κατανάλωση σε ορισμένους κλάδους είναι εντυπωσιακή και όπως φαίνεται οι τάσεις αυτές θα συνεχισθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι αποταμιεύσεις
Αλλος παράγων του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι από τα 6,5 εκατομμύρια φορολογουμένων τα 5,5 εκατομμύρια δεν είχαν μείωση εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το lockdown το προηγούμενο διάστημα αύξησε τις αποταμιεύσεις τους, οι οποίες σταδιακά θα αρχίσουν να «πέφτουν» στην οικονομία. Από τα 22,5 δισ. ευρώ των «νέων» καταθέσεων, αυτών δηλαδή που δημιουργήθηκαν από την αρχή της πανδημίας, περίπου τα μισά προέρχονται από τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα από τις επιχειρήσεις.
Η αποταμίευση των επιχειρήσεων είναι αποτέλεσμα αφενός του «παγώματος» των επενδύσεων γενικότερα αλλά και σε πάγιο εξοπλισμό, αφετέρου προέρχονται από τα διάφορα δάνεια που έχουν λάβει από το εγγυοδοτικό ταμείο, τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τραπεζικά δάνεια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στη φάση που διανύουμε και μέχρι το τέλος του έτους.
Οπως προαναφέρθηκε, αρκετοί κλάδοι της οικονομίας παρουσίασαν τον Απρίλιο του 2021, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019, εντυπωσιακή αύξηση του τζίρου με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα:
• Fast food και delivery: αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών 200%.
• Κρεοπωλεία: αύξηση 180%.
• Κάβες: αύξηση 90%.
• Καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και software: αύξηση 70%.
• Σούπερ μάρκετ: αύξηση 52%.
• Βιβλιοπωλεία: αύξηση 50%.
• Ζαχαροπλαστεία: αύξηση 45%.
• Επιπλα: αύξηση 30%.
• Οπτικά: αύξηση 20%.
• Παιδική ένδυση: αύξηση 20%.
• Παιχνίδια: οι πωλήσεις διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2019.
Αντίθετα, η ένδυση ενηλίκων κινήθηκε πτωτικά και συγκεκριμένα καταγράφηκε πτώση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 20%, ενώ στα εμπορικά καταστήματα μείωση κατά 60%.
Τον Ιούνιο η επιδότηση παγίων δαπανών
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των πληττόμενων κλάδων του τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού και γυμναστηρίων καθώς και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας.
Επίσης, στα τέλη του μηνός ή το αργότερο στις αρχές του Ιουνίου θα εκδοθεί και η απόφαση για τις πάγιες δαπάνες, με την οποία περίπου 30.000 και πλέον επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με πιστωτικά «κουπόνια» συνολικού ύψους 500 εκατ., υπό τον όρο ότι η πίστωση που θα λάβουν από το κράτος θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για να συμψηφίσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες και έως τα τέλη του χρόνου. Η επιδότηση στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα καταβληθεί στα μέσα Ιουνίου και θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων λειτουργικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, αλλά αφού πρώτα αφαιρεθούν τυχόν χρηματοδοτήσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσω άλλων κρατικών προγραμμάτων.
Η απόφαση θα εξειδικεύει τα κριτήρια (ποσό και ποσοστό επιδότησης των πάγιων δαπανών του 2020) για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις, ενώ θα καθορίζει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Επίσης, θα προβλέπει τους όρους και τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων, αλλά ακόμη και τις πάγιες δαπάνες που θα επιδοτηθούν. Για να καταστεί επιλέξιμη μια επιχείρηση θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
• Να ανήκει σε πληττόμενους κλάδους.
• Να έχει υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούται.
• Να παρουσιάζει ζημία προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά της είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδα για το 2020.
• Να εμφανίζει πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδικά για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα θα δίνεται έμφαση στη ζημία και όχι στην πτώση του τζίρου.
• Να μην ήταν προβληματική το 2019, εκτός κι αν ανήκει στις πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις.
Οι δαπάνες που θα επιδοτούνται είναι αυτές που κατέβαλε η επιχείρηση το 2020 όπως αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3 της φορολογικής δήλωσης και αφορούν την ενέργεια, τις ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, παροχές σε εργαζομένους, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, μισθώματα κ.λπ.
Τέλος, εντός του Ιουνίου θα δοθούν οι ενισχύσεις στον κλάδο της εστίασης.
Πηγή: kathimerini.gr