Οι ΗΠΑ επαναφέρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες πως αποσύρονται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως αναμενόταν. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν εξ ολοκλήρου τις κυρώσεις που ίσχυαν εις βάρος του Ιράν πριν από τη διεθνή συμφωνία του 2015. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι αμερικανικές κυρώσεις θα ισχύουν, επίσης, για τις εταιρείες τρίτων χωρών που συναλλάσσονται με τη χώρα. Ο κ. Τραμπ δήλωσε πως οποιαδήποτε χώρα βοηθήσει το Ιράν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων κινδυνεύει με σκληρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Ας μη λησμονούμε πως η γαλλική τράπεζα BNP Paribas είχε πληρώσει το 2014 πρόστιμο 9 δισ. δολαρίων για την παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Σουδάν, της Κούβας και του Ιράν.
Το πολιτικό και οικονομικό τοπίο αναμένεται να παραμείνει ρευστό το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ξεκαθαρίσει πως θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Πρακτικά, η αποχώρηση των ΗΠΑ σημαίνει πως θα επανέλθουν οι αμερικανικές κυρώσεις στον κλάδο ενέργειας, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους βιομηχανικούς κλάδους του Ιράν εντός χρονικού διαστήματος 90 έως 180 ημερών. Οπότε ελλοχεύει κίνδυνος να απομονωθεί ξανά το Ιράν από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν και υπάρχουν ακόμη περιθώρια διπλωματικών επαφών μέχρι τον Νοέμβριο. Ο Ρώσος πρέσβης στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Μίκαελ Γιουνάλοβ δήλωσε ότι η συμφωνία δεν θα λήξει άμεσα και υπάρχει χρονικό περιθώριο διαπραγματεύσεων. Ηδη, όμως, τίθενται υπό αμφισβήτηση μεγάλες επενδύσεις, ενώ η Τεχεράνη προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις 200 δισ. δολαρίων στον πετρελαϊκό κλάδο. Η γαλλική Total σχεδιάζει, επίσης, την επένδυση 1 δισ. δολαρίων σε κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ιράν.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, αν και χθες σημείωσαν μεγάλη πτώση. Είναι πολύ πιθανή η περαιτέρω πτώση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Ηδη τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν ανανεώσει τη δέσμευσή τους με τη Ρωσία για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής τους. Από τότε που υπεγράφη η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Τεχεράνη ξαναμπήκε στις διεθνείς αγορές του «μαύρου χρυσού», με την ημερήσια παραγωγή του να ανακάμπτει σε σχεδόν τέσσερα εκατ. βαρέλια. Μέσα σε μία τριετία μόνον εξελίχθηκε σε μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο, τροφοδοτώντας την Ασία και την Ευρώπη με πάνω από 2 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση.
Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπεγράφη το 2015 από την Τεχεράνη, τις ΗΠΑ επί κυβέρνησης Ομπάμα, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ε.Ε. Ο νυν Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει τη συμφωνία «παρανοϊκή», διότι, όπως ισχυρίζεται, δεν έχει περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και άρα δεν αποτρέπει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Δικλίδες ασφαλείας από Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών εταιρειών, ανακοίνωσε η Μάγια Κοσιγιάντσικ, εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, λίγο πριν ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εδώ και καιρό, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ασκούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον για να μην αποσυρθεί από τη συμφωνία, που είναι γνωστή ως JCPOA. Η άρνηση των ΗΠΑ να μην παρατείνουν την άρση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν περιπλέκει την κατάσταση για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Και αυτό γιατί θα είναι εκτεθειμένες αν δεν συμμορφωθούν με την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες θα ισχύουν και για τρίτες χώρες που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με το Ιράν. «Η Ε.Ε. θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρείες να συναλλάσσονται με το Ιράν και να δελεάσουν έτσι την Τεχεράνη να παραμείνει στη συμφωνία», σχολιάζει ο Κορνέλιους Αντεμπαχρ, συνεργάτης στο Κέντρο Ερευνών Carnegie Europe. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν γραμμές πίστωσης σε ευρώ και συστήματα εκκαθάρισης συναλλαγών που θα δίνουν το πράσινο φως στις νόμιμες συναλλαγές με το Ιράν», προσθέτει ο ίδιος.
Πηγή: kathimerini,gr