Οι γυναίκες οδηγοί θα ενισχύσουν την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας
Ενας μοχλός ανάπτυξης της σαουδαραβικής οικονομίας είναι επιτέλους οι γυναίκες της χώρας, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος cnbc. com. Αφ’ ης στιγμής, πλέον, έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν αυτοκίνητο και να μην απαιτείται να τις μεταφέρει άνδρας οδηγός ή να καλούν ταξί, μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα.
Δύο με τρία εκατομμύρια νέες οδηγοί θα βγουν στους δρόμους και οι πωλήσεις οχημάτων θα αυξηθούν, τονώνοντας μία οικονομία που έχει πληγεί από την πτώση των τιμών στο πετρέλαιο. Επιπλέον, οι γυναίκες θα μπορούν να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην αγορά εργασίας ως προς το συγκεκριμένο θέμα.
Γιατί στην υπερσυντηρητική Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να ισχύει ο διαχωρισμός στη συνύπαρξη ανδρών και γυναικών: οπότε τα δύο φύλα δεν εργάζονται σε κοινό χώρο, ενώ το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Λόγου χάριν σε ένα εστιατόριο, υπάρχει διακριτός χώρος για άνδρες και άλλος για γυναίκες, ενώ η μοναδική περίπτωση να συνυπάρξουν τα δύο φύλα είναι να συγκροτούν οικογένεια. Παρά ταύτα και παρά το ότι πολλά ακόμα έχουν να γίνουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, η δυνατότητα να οδηγούν τους ανοίγει δρόμους. «Δίνοντας άδειες οδήγησης σε 2-3 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα, τις ενδυναμώνεις και τις παρακινείς να εργαστούν», παρατηρεί η Χαλά Κουντβάχ, ανώτατη σύμβουλος επιχειρήσεων της PriceWaterhouseCoopers στη Σ. Αραβία.
«Αυτό θα αλλάξει και τα χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων, που θα θέλουν να οδηγούν οι γυναίκες, ενώ θα κάνει και ασφαλέστερους τους δρόμους μας – οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες οδηγούν με περισσότερη σύνεση και αυτοσυγκράτηση, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια». Η χώρα έχει αρνητικό ρεκόρ δυστυχημάτων, με τους άνδρες οδηγούς να ευθύνονται το 2016 για τοn θάνατο τουλάχιστον 9.000 ανθρώπων.
Επιπλέον, «μία ολόκληρη γενιά θα εκπαιδευθεί, ξέροντας πως και οι γυναίκες οδηγούν και μπορούν να το κάνουν και επαγγελματικά – και αυτό θα αλλάξει τη νοοτροπία όλων», παρατηρεί η Ενάμ Γκαζί Αλ-ασουάμ, η πρώτη γυναίκα οδηγός για την Careem, την πλατφόρμα διασύνδεσης πελατών – οδηγών, η οποία ανταγωνίζεται την Uber στη Σαουδική Αραβία. «Είναι σημαντικό το θέμα της ισότητας, αλλά και το ότι πλέον άνδρες και γυναίκες μπορούμε από κοινού να κτίσουμε τη χώρα μας», προσθέτει. Και επισημαίνει για το θέμα στον ιστότοπο eu.usatoday.com, η 21χρονη Ντιμά Νατζμ, που σπουδάζει κινηματογράφο στο πανεπιστήμιο θηλέων, Εφάτ: «Αφού τελικά κατακτήσαμε τους δρόμους και το δικαίωμά μας να οδηγούμε, τώρα θα προχωρήσουμε και θα κατακτήσουμε και άλλα πράγματα».
Πηγή: kathimerini.gr