Οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι έμαθαν να ζουν με τους δασμούς…
Η Κίνα και η Αμερική εξάγουν προϊόντα τους η μία στην άλλη με τον πλέον πυρετώδη ρυθμό που έχει σημειωθεί εδώ και χρόνια, και το διμερές εμπόριο μοιάζει σαν να μην έχει μεσολαβήσει ούτε ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος ανάμεσά τους ούτε η πανδημία. Εχουν παρέλθει 18 μήνες από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ υπέγραψε την προκαταρκτική εμπορική συμφωνία με την Κίνα και η συμφωνία αυτή φαινόταν να ήταν στην καλύτερη περίπτωση απλώς μια εκεχειρία. Το εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ δεν έχει συρρικνωθεί, οι περισσότεροι δασμοί παραμένουν σε ισχύ και δεν έχουν υπάρξει νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για άλλα οικονομικά ζητήματα. Και όμως το διμερές εμπόριο αγαθών αποτελεί μια ζώνη σταθερότητας στη σχέση των δύο χωρών που από οποιαδήποτε άλλη άποψη επιδεινώνεται. Το διμερές εμπόριο, που περιορίστηκε θεαματικά στα 19 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους όταν έκλεισαν τα κινεζικά εργοστάσια, ανέκαμψε και έφτασε σε νέο ρεκόρ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κίνας. Η εκρηκτική αυτή αύξηση αναμένεται να συνεχιστεί, με την Κίνα να αγοράζει εκατομμύρια τόνους αμερικανικών αγροτικών προϊόντων για το τρέχον και το επόμενο έτος, και τους Αμερικανούς καταναλωτές που καθηλώθηκαν στο σπίτι να αγοράζουν μανιωδώς κινεζικά προϊόντα.
Από αμερικανικής πλευράς τα στοιχεία εμφανίζονται ελαφρώς διαφορετικά, αλλά γενικώς το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες έχει διαψεύσει τις εκτιμήσεις ότι οι δασμοί που επιβλήθηκαν σε προϊόντα αξίας δισ. δολ. θα οδηγούσαν σε αποσύνδεση των δύο οικονομιών και των εφοδιαστικών αλυσίδων. Σχεδόν το 50% των φορτίων που κινούνται από και προς το λιμάνι του Λος Αντζελες, που είναι και το μεγαλύτερο των ΗΠΑ, έρχονται ή προορίζονται για την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Η ζήτηση από τις ΗΠΑ παραμένει αμείωτη, καθώς οι επιχειρήσεις αρχίζουν να μαζεύουν αποθέματα ενόψει και της περιόδου των χριστουγεννιάτικων εορτών. Ο αριθμός των πλοίων που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια και περιμένουν στα λιμάνια του Λος Αντζελες και του Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια αυξήθηκε αυτήν την εβδομάδα και έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάμισι μηνών.
Οι δύο πλευρές φαίνεται πως έμαθαν να ζουν με τους δασμούς και οι κινεζικές εταιρείες αγοράζουν περισσότερα για να συμμορφωθούν με τους όρους της εμπορικής συμφωνίας του 2020. Παράλληλα, οι αμερικανικές αγοράζουν προϊόντα που δεν μπορούν να προμηθευτούν από αλλού για να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση των νοικοκυριών, που έως ένα βαθμό οφείλεται στη στήριξη των τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση. «Είδαμε την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση που κορυφώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας και έχουμε δει και τις εισαγωγές να φτάνουν στα ύψη», τονίζει ο Τζόναθαν Γκολντ, διευθυντικό στέλεχος της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικών Πωλήσεων των ΗΠΑ, που εκπροσωπεί χιλιάδες παραδοσιακά καταστήματα παλαιού τύπου αλλά και τις μεγάλες αλυσίδες. Ο ίδιος ερμηνεύει την εξέλιξη ως «ισχυρή ένδειξη ότι η οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει».
Πηγή: kathimerini.gr