Νέα Υόρκη αντί του Λονδίνου «ψηφίζουν» στελέχη επιχειρήσεων
Από την κορυφαία θέση ως παγκόσμιο οικονομικό κέντρο εκθρονίστηκε το Λονδίνο το 2019 εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως αποδεικνύει πρόσφατη σχετική έρευνα της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων Duff & Phelps, το 56% των ανωτάτων στελεχών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θεωρεί ότι το νέο οικονομικό κέντρο του κόσμου είναι η Νέα Υόρκη.
Από τα 245 υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίου, τραπεζών και άλλων οικονομικών ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην έρευνα, μόλις το 33% πιστεύει ότι το Λονδίνο αποτελεί οικονομικό επίκεντρο. Αντιθέτως, στην αντίστοιχη έρευνα της Duff & Phelps του 2018, το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 53%. Αντίστοιχα, το 42% αυτών θεωρούσε το 2018 ότι η Νέα Υόρκη κατείχε την κορυφαία θέση.
Η διαφορετική στάση που υιοθέτησαν τα ανώτατα στελέχη τον τελευταίο χρόνο αποτυπώνει την παγκόσμια ανησυχία σχετικά με το Brexit, η οποία φαίνεται πως έχει εξελιχθεί σε πραγματική απειλή για την οικονομία της Βρετανίας. «Είναι δύσκολο να αποκλείσει κανείς την υποψία ότι τα τρία χρόνια από το δημοψήφισμα για το Brexit έχουν συμβάλει στην πτώση του Λονδίνου», σχολίασε η Μονίκ Μέλις, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Duff & Phelps. «Μολονότι το Λονδίνο ακόμη θεωρείτο το κορυφαίο οικονομικό κέντρο το 2018, ενδέχεται να έχει αρχίσει να αναδεικνύεται η αναταραχή από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση», συμπλήρωσε η Μέλις, σύμφωνα με τους Financial Times.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, τα 245 ανώτατα στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προβλέπουν ότι και η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο θα υποχωρήσουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενδεχομένως παραχωρώντας τη θέση τους σε ασιατικές αγορές. Το 12% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κορυφαίο οικονομικό κέντρο σε πέντε χρόνια θα είναι το Χονγκ Κονγκ. Αντιθέτως, στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση μόλις το 3% των ανωτάτων στελεχών είχε την ίδια πεποίθηση. Τεράστια ανάπτυξη αναμένουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και στη Σιγκαπούρη και στη Σαγκάη, ενώ σχεδόν το ένα πέμπτο αυτών πιστεύει ότι το Λονδίνο θα κρατά ακόμη την κορυφαία θέση ως παγκόσμιο οικονομικό κέντρο.
«Εάν η κυβέρνηση μπορέσει να επιτύχει ένα πιο ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον στη Βρετανία και να απομακρύνει τη χώρα από τη γραφειοκρατία του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου, τότε ενδέχεται να δούμε τη Βρετανία να αποκτά ξανά το στέμμα της και να προσελκύει νέα ταλέντα στον κλάδο», σχολίασε η Μέλις.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο βουλευτής του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος Σαβίντ Τζαγίντ δήλωσε στους Financial Times ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για απόκλιση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Παρ’ όλα αυτά, σε ομιλία του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ λίγες ημέρες αργότερα χρησιμοποίησε ηπιότερη γλώσσα όσον αφορά τη στάση της Βρετανίας απέναντι στην Ε.Ε. μετά το Brexit.
Το 4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έπειτα από πέντε χρόνια επίκεντρο της οικονομίας θα είναι το Δουβλίνο, το 4% επιλέγει τη Φρανκφούρτη και το 3% το Λουξεμβούργο. Τα ποσοστά αυτά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά, αλλά δείχνουν τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης και του Brexit, καθώς, όπως σημειώνεται στην έρευνα της Duff & Phelps, φαίνεται πως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αναζητεί ένα νέο οικονομικό κέντρο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαντήσεις της έρευνας ήταν βαθύτατα επηρεασμένες από την έδρα του κάθε ερωτηθέντος. Το 96% των ερωτηθέντων που βρίσκονται στις ΗΠΑ θεωρεί ότι η Νέα Υόρκη είναι πλέον το εξέχον οικονομικό κέντρο. Αντίστοιχα, το 76% των ανωτάτων στελεχών που βρίσκονται στη Βρετανία απάντησε ότι το Λονδίνο κατέχει αυτή τη θέση. Ωστόσο, οι βλέψεις τους άλλαξαν όταν κλήθηκαν να προβλέψουν πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάταξη έπειτα από πέντε χρόνια. Το 76% των στελεχών με έδρα τις ΗΠΑ θεωρεί ότι η Νέα Υόρκη θα εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμιο οικονομικό επίκεντρο έπειτα από πέντε χρόνια. Επιπλέον, το ποσοστό των ερωτηθέντων από Βρετανία που πιστεύουν ότι το Λονδίνο θα κατέχει την κορυφαία θέση σε πέντε χρόνια υποχωρεί από το 76% στο 44%.
Πηγή: kathimerini.gr