Νέα τρικλοποδιά στον φόρο επί χρηματοοικονομικών συναλλαγών
Νέο πλήγμα στη μεγάλη πορεία της προς την υλοποίηση, που ήδη εισέρχεται στον έβδομο χρόνο, δέχθηκε χθες ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών της Ε.Ε. Εισερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γκέρνοτ Μπλίμελ δήλωσε ότι η «υφιστάμενη πρόταση» για τη μορφή που θα λάβει ο φόρος είναι «αντίθετη από αυτό που ήταν η αρχική πρόθεση». Ο κ. Μπλίμελ είπε ότι αν η πρόταση αυτή δεν αλλάξει, η Αυστρία θα αποχωρήσει από την ομάδα των 10 χωρών που διαπραγματεύονται για την υλοποίηση του φόρου από το 2013 (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
Υπενθυμίζεται ότι, δεδομένης της απουσίας ομοφωνίας, οι δέκα χώρες που έχουν ταχθεί υπέρ του φόρου (financial transactions tax ή FTT) διαπραγματεύονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας (η ενδέκατη χώρα, η Εσθονία, αποσύρθηκε από την ομάδα το 2016). Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Γερμανία πρότεινε μια νέα εκδοχή του FTT, με συντελεστή 0,2%, αλλά μόνο για τις συναλλαγές μετοχών ευρωπαϊκών εισηγμένων εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Ο κ. Μπλίμελ δήλωσε χθες ότι η γερμανική εκδοχή του φόρου θα έπληττε την πραγματική οικονομία ενώ θα άφηνε στο απυρόβλητο τους «κερδοσκόπους» (η αρχική επιδίωξη ήταν ο φόρος να αφορά ένα πολύ ευρύτερο σύνολο χρηματοοικονομικών συναλλαγών).
Το χθεσινό Ecofin εστίασε επίσης στο εξίσου ακανθώδες ζήτημα της φορολόγησης ψηφιακών εταιρειών, αλλά και στο πώς το οικονομικό και δημοσιονομικό κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. θα συμβάλει στην προώθηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Σχετικά με την ψηφιακή φορολόγηση, οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν τόσο για τον Πυλώνα 1 (τη μεταφορά κερδών από ψηφιακές επιχειρήσεις σε δικαιοδοσίες χαμηλής φορολογίας) όσο και για τον Πυλώνα 2 (τη γενική μεταρρύθμιση της φορολόγησης των επιχειρήσεων) των εργασιών του ΟΟΣΑ. Ο ΟΟΣΑ φιλοδοξεί να παρουσιάσει το περίγραμμα μιας παγκόσμιας λύσης για τα ζητήματα αυτά στην προσεχή συνάντηση των μελών του, στις 29-30 Ιανουαρίου. O εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επανέλαβε χθες στη συνέντευξη Τύπου την προτίμηση της Κομισιόν για μια «διεθνή λύση» στο θέμα της φορολόγησης ψηφιακών εταιρειών και υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει την πρόταση για κοινή φορολόγηση σε επίπεδο Ε.Ε. (από τον Μάρτιο του 2018). Ωστόσο, αναγνώρισε ότι, καθώς σημειώνονται καθυστερήσεις και στα δύο αυτά μέτωπα, είναι κατανοητό ότι τα κράτη-μέλη (όπως η Γαλλία) αναλαμβάνουν δράση μονομερώς.
Ο κ. Ντομπρόβσκις, τέλος, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σύντομα προσφυγές της Κομισιόν κατά των κρατών-μελών που δεν ενσωμάτωσαν στην εθνική τους νομοθεσία τη νέα (πέμπτη) οδηγία της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι και η Ελλάδα, η οποία είχε παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της (προηγούμενης) 4ης οδηγίας.
Πηγή: kathimerini.gr