Νέα στρατηγική από την Ε.Ε. για τη στήριξη της βιομηχανίας
Μία ακόμη προσπάθεια χάραξης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς τους σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν ετοιμάζει σειρά προτάσεων, που αποβλέπουν στο να προωθήσουν τις φιλοδοξίες της Ε.Ε. στο επίπεδο της πράσινης οικονομίας και της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και τους στόχους της για μείωση ή και πλήρη κατάργηση των εμποδίων που έχουν εμφανιστεί στην ενιαία αγορά και εμποδίζουν την ολοκλήρωσή της. Οι προτάσεις της θα σκιαγραφούν τις θέσεις της Κομισιόν για θέματα ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων, αλλά δεν θα καταλήγει σε συμπεράσματα.
Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, δεν είναι η πρώτη προσπάθεια αυτού του είδους από πλευράς της Κομισιόν. Εχουν προηγηθεί επανειλημμένως ανάλογες κινήσεις όπως για παράδειγμα η τελευταία του 2017. Τότε η Κομισιόν παρουσίασε τη στρατηγική της, με την οποία εκτιμούσε ότι μπορεί να εξελιχθεί η Ε.Ε. «σε παγκόσμια ηγετική δύναμη στην καινοτομία, στην ψηφιοποίηση και στη μηδενική χρήση άνθρακα». Ανάλογες προτάσεις στρατηγικής πολύ παλαιότερες, από το 2005, στόχευαν στην «αναγέννηση της βιομηχανίας», στη δημιουργία «ισχυρότερης ευρωπαϊκής βιομηχανίας για την ανάπτυξη». Αυτή τη στιγμή, όμως, έχει αλλάξει το διεθνές τοπίο και οι διεθνείς συνθήκες, και η λεγόμενη «γεωπολιτική Κομισιόν» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της Ε.Ε. Στόχος της, να καταστήσει τη Γηραιά Ηπειρο πιο αυτάρκη και να της δώσει τη δυνατότητα να αντισταθεί στον ανταγωνισμό από το εξωτερικό.
Στη διάρκεια της εβδομάδας η κ. Φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Ε.Ε. είναι μια ανοικτή οικονομία, αλλά κανείς δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένο ότι θα παραμείνει πάντα ανοικτή προς όλους δεδομένου ότι η προσέγγισή της δεν βρίσκει παντού ανταπόκριση. Μεταξύ άλλων, οι νέες σκέψεις περιλαμβάνουν τη θέσπιση κανόνων για τις δημόσιες προμήθειες που θα ανοίξουν πραγματικά όσες ξένες αγορές παραμένουν κλειστές στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, με προεξάρχουσα βεβαίως την αγορά της Κίνας. Η Κομισιόν της κ. Φον ντερ Λάιεν θα εξετάσει, άλλωστε, το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τις ξένες επιχειρήσεις που με τη στήριξη κρατικού χρήματος εξασφαλίζουν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των εταιρειών της Ε.Ε. Η προβληματική αυτή αφορά και πάλι τους κινεζικούς κολοσσούς που επεκτείνονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχοντας τη στήριξη του Πεκίνου και τις Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.
Το ερώτημα είναι, πάντως, πόσο αποφασιστικά μπορεί να κινηθεί η Ε.Ε. στην προσπάθειά της να ενισχύσει τις βιομηχανίες της. Μέσα στην εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις να εγκρίνει συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν πανευρωπαϊκούς «πρωταθλητές». Η έκκληση του ΕΛΚ ήταν μια έμμεση αναφορά στον πανευρωπαϊκό πρωταθλητή που θα είχε δημιουργηθεί πέρυσι αν η επίτροπος Ανταγωνισμού και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δεν είχε εμποδίσει τη συγχώνευση Siemens – Alstom.
Μέσα στην εβδομάδα ο επίτροπος Ενιαίας Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ότι η πολιτική της Ε.Ε. δεν μπορεί να στοχεύει αποκλειστικά και μόνον στις χαμηλές τιμές για τον καταναλωτή, αλλά πρέπει παράλληλα να επιτρέπει την ανάδυση βιομηχανιών κολοσσών παγκόσμιας εμβέλειας.
Ζητούμενο η ομοφωνία
Η προσπάθεια της Κομισιόν να προωθήσει μια νέα στρατηγική για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ανταποκρίνεται σε μια επιτακτική ανάγκη της Ε.Ε. Το πρόβλημα είναι, βέβαια, ότι στους κόλπους της Κομισιόν δεν επικρατεί ομοφωνία και ιδιαιτέρως σε θέματα σχετικά με τη βιομηχανική πολιτική και τον ανταγωνισμό.
Η κ. Βεστάγκερ, που εποπτεύει τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά, επιμένει πως η δημιουργία πανευρωπαϊκών «πρωταθλητών» δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαίων καταναλωτών. Και βέβαια η διαμάχη αυτού του είδους αναμένεται να συνεχισθεί και μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά τα εμπόδια που έχουν ανακύψει στην εσωτερική αγορά, η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει ορισμένες λύσεις όπως για παράδειγμα μια διαδικασία γρήγορης εξυπηρέτησης των μικρών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να επεκταθούν σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Στην εν λόγω έκθεση της Κομισιόν αναμένεται, επίσης, να καθοριστούν τα λεγόμενα βιομηχανικά «οικοσυστήματα» που η Ε.Ε. εκτιμά πως πρέπει να ενισχυθούν και να τροφοδοτηθούν περαιτέρω, όπως υποστηρίζει και ο επίτροπος Ενιαίας Αγοράς, Τιερί Μπρετόν. Η πρόκληση, όμως, για την κ. Φον ντερ Λάιεν είναι να παρουσιάσει μια προσέγγιση που θα μπορεί να συσπειρώσει σε ενιαία προσπάθεια τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και να οδηγήσει στη λήψη απτών μέτρων που θα προωθήσουν τα συμφέροντα της Ε.Ε.
Πηγή: kathimerini.gr