Νέα μέτρα στήριξης 5,1 δισ. ευρώ στη Βρετανία
Νέα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των βρετανικών επιχειρήσεων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρίσι Σουνάκ, τα οποία μέτρα αποτιμώνται σε 4,6 δισ. στερλίνες, ήτοι 5,1 δισ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις αφορούν τους κλάδους που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού και τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα και πρόκειται για το λιανεμπόριο, τη φιλοξενία και την ψυχαγωγία. Κάθε μονάδα θα δικαιούται να ζητήσει έως και 9.000 λίρες, δηλαδή σχεδόν 10.000 ευρώ. Το εν λόγω μεγάλο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας αποσκοπεί να διατηρήσει εν ζωή τις προαναφερθείσες δραστηριότητες έως τα τέλη Απριλίου. Κατά τον Ρίσι Σουνάκ, σχεδόν 600.000 επιχειρήσεις θα λάβουν την εφάπαξ επιδότηση, ενώ παραδέχθηκε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Εξ ου, και όπως προσέθεσε, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για την προστασία των θέσεων εργασίας και την αποφυγή πτωχεύσεων.
Ο Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος έχει ήδη διαθέσει σχεδόν 300 δισ. στερλίνες (332,5 δισ. ευρώ) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, τόνισε ότι «χρειάζεται να επιβληθούν έτι αυστηρότεροι περιορισμοί, παρά το ότι εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού, διότι η μετάλλαξη του ιού αποτελεί μείζον πρόβλημα». Επίσης, ανέφερε ότι η νέα δέσμη πρωτοβουλιών θα συνδράμει τις εταιρείες για να επιβιώσουν τους προσεχείς μήνες, αλλά και θα βοηθήσει στη διατήρηση θέσεων εργασίας, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να είναι έτοιμοι να επανακάμψουν, όταν αυτές θα είναι σε θέση να ανοίξουν ξανά».
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε ότι θα δίδεται επιχορήγηση 4.000 λιρών για επιχειρήσεις με υπολογιζόμενη αξία 15.000 λιρών ή μικρότερη, 6.000 λίρες για επιχειρήσεις με υπολογιζόμενη αξία μεταξύ 15.000 και 51.000 στερλινών και 9.000 λίρες για επιχειρήσεις με εκτιμώμενη αξία μεγαλύτερη από 51.000 στερλίνες. Αξίζει να αναφερθεί πως ορισμένες επιχειρηματικές ενώσεις ζητούν από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόσον να παρατείνει το «πάγωμα» στην καταβολή φόρων ακόμα ένα χρόνο, ώστε να ενισχυθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών ή να διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ, μέτρο που αναμένεται να διαρκέσει έως την 31η Ιανουαρίου.
Τέλος, πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι, αφού πέρυσι το πρώτο εξάμηνο η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε δραματικά κατά 22,1%, θα επέλθει νέα περιστολή το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο του 2021, οπότε θα έχει να αντιμετωπίσει μία διπλή ύφεση.
Πηγή: kathimerini.gr