Μπόνους 750 εκατ. στον Τιμ Κουκ από την Apple
Το τελευταίο τμήμα της οικονομικής συμφωνίας που είχε συνάψει πριν από δέκα χρόνια με τον τεχνολογικό κολοσσό της Apple θα εισπράξει ο επικεφαλής της, Τιμ Κουκ. Τότε είχε αναλάβει τα ηνία του ομίλου, μετά την αποχώρηση του συνιδρυτή του Στιβ Τζομπς, ο οποίος δεν βρίσκεται στη ζωή.
Πρόκειται για τη δέκατη κατά σειρά δόση, η οποία συνίσταται σε 5 εκατ. μετοχές των οποίων η αξία φθάνει τα περίπου 750 εκατ. δολάρια, ακολουθώντας τους υπολογισμούς του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Μέρος του ποσού αυτού σχετίζεται με τις αποδόσεις της μετοχής της Apple τα τελευταία τρία χρόνια. Συγκεκριμένα θα έπρεπε η άνοδος της τιμής της να υπερβαίνει την αντίστοιχη των μετοχών τουλάχιστον των 2/3 των εταιρειών στον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500. Η υπέρβαση ήταν πολύ μεγάλη.
Η πορεία, λοιπόν, της μετοχής του τεχνολογικού ομίλου έδωσε την ευκαιρία στον 60χρονο Τιμ Κουκ να συγκεντρώνει υψηλά ποσά χρόνο με τον χρόνο, καθιστώντας τον, πλέον, δισεκατομμυριούχο. Οπως φαίνεται από τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, αυτήν τη στιγμή κατέχει καθαρό πλούτο της τάξεως του 1,5 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τα όσα είχε ο ίδιος δηλώσει το 2015, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σκοπεύει να το δώσει για καλό σκοπό. Ηδη, άλλωστε, έχει διαθέσει για τον λόγο αυτόν πάμπολλες μετοχές της Apple, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.
Υπενθυμίζεται πως ο Τιμ Κουκ εισήλθε στον όμιλο στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αφότου προηγουμένως είχε εργαστεί και στις τεχνολογικές εταιρείες Compaq και IBM. Δεν άργησε να αναρριχηθεί στη θέση του γενικού διευθυντή του ομίλου και στο νούμερο δύο στην ιεραρχία του. Οσο προικισμένος είχε υπάρξει ο Στιβ Τζομπς στο να οραματίζεται το επόμενο ρηξικέλευθο προϊόν, τόσο ο Τιμ Κουκ ήταν ικανός στο να μπορεί να δίνει σάρκα και οστά σε ό,τι φανταζόταν ο πρώτος, στο να το κατασκευάζει και να το πουλάει.
Οταν διαδέχθηκε τον Τζομπς, πριν από δέκα χρόνια, ορισμένοι παρατηρητές αμφισβήτησαν εάν ένας τεχνοκράτης μπορούσε να συνεχίσει όσα είχε εμπνευσθεί. Υπό τη διοίκησή του η εταιρεία εμφάνισε υπερδιπλάσια έσοδα, η τιμή της μετοχής της είχε απόδοση άνω του 1.100% και η χρηματιστηριακή αξία της υπερέβη τα 2 τρισ. δολάρια. Τέλος, παρά τις αστοχίες που υπήρξαν, η Apple επεκτάθηκε σημαντικά στις ψηφιακές υπηρεσίες, έκανε μεγάλες εξαγορές, βελτίωσε την παρουσία της στην αγορά φορετών συσκευών όπως τα AirPod και Apple Watch και εμπλούτισε σημαντικά τις σειρές των iPhone και iPad.
Πηγή: kathimerini.gr