Μπόνους χορηγεί η Amazon για να γλιτώσει τις απεργίες
Ο κολοσσός του λιανεμπορίου της Amazon, ο οποίος κατά το τρέχον τρίμηνο αναμένει πρώτη φορά στην ιστορία του να έχει έσοδα άνω των 100 δισ. δολαρίων, προτίθεται να δαπανήσει 500 εκατ. δολάρια για ένα εφάπαξ χριστουγεννιάτικο μπόνους, που θα δοθεί στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής. Το επίδομα αυτό, το οποίο δεν πρόκειται να πληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο, έρχεται εν μέσω σχεδίων για τριήμερη απεργία από χθες, που ήταν η εκπτωτική ημέρα Black Friday – η οποία θεωρείται τυπικά και η απαρχή της χριστουγεννιάτικης περιόδου για τα καταστήματα και το λιανεμπόριο, κυρίως στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Ντέιβ Κλαρκ, διευθυντής του τμήματος λειτουργίας του ομίλου, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ από την 1η έως την 31η Δεκεμβρίου θα λάβουν 300 δολάρια, ενώ 150 δολάρια θα εισπράξουν οι μερικώς απασχολούμενοι. Αντίστοιχα, το προσωπικό της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα Financial Times, θα λάβει 300 στερλίνες (σχεδόν 400 δολάρια) και 150 στερλίνες (σχεδόν 200 δολάρια) αντίστοιχα. Ο κ. Κλαρκ, αναφερόμενος στην επιδοματική αυτή πολιτική, είπε ότι για όλο το 2020, συνεκτιμώντας και το τελευταίο μπόνους, δόθηκαν στο προσωπικό του τεχνολογικού κολοσσού πάνω από 2,5 δισ. δολάρια σε παγκόσμια κλίμακα. Τα μπόνους των 300 και 150 δολαρίων θα ισχύσουν για τους εργαζομένους της αποθήκης και τους οδηγούς φορτηγών. Οι οδηγοί, που εργάζονται μέσω της εφαρμογής Amazon Flex, θα λάβουν μπόνους 100 δολαρίων υπό τον όρο πως θα εργαστούν τουλάχιστον 20 ώρες τον Δεκέμβριο. Η ανακοίνωση του ομίλου έγινε χθες, Black Friday, κατά την οποία οι Αμερικανοί και οι Αμερικανίδες αναμενόταν να ξοδέψουν πάνω από 10 δισ. δολ., σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας ερευνών Αdobe.
Εν τω μεταξύ, ακριβώς λόγω της κρισιμότητας της περιόδου για την Amazon ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, έχουν οργανωθεί κινητοποιήσεις σε σχεδόν 15 χώρες, όπου είτε λειτουργεί η εταιρεία είτε διαθέτει προμηθευτές. Τα σχετικά αναφέρει το παγκόσμιο δίκτυο οργανώσεων και συλλογικοτήτων για την προστασία της ελευθερίας του λόγου στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, Global Union UNI, επισημαίνοντας πως στις δράσεις αυτές υπολογίζεται πως συμμετέχουν περί τις 40.000 άτομα. Στόχος τους είναι να διαταράξουν την εφοδιαστική αλυσίδα της Amazon, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αμοιβές, την ασφάλεια των εργαζομένων, τα επιδόματά τους, αλλά και το ανθρακικό αποτύπωμα που προκαλούν οι δραστηριότητές της. Ζητούν να μειώσει τους παραγόμενους ρύπους, καθώς και να καταβάλλει μεγαλύτερο φόρο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι εντυπωσιακά μικρότερος σε σχέση με τα έσοδά της στην εκάστοτε χώρα.