Μπόνους, αύξηση ωρομισθίου από αλυσίδες και κύμα προσλήψεων στις ΗΠΑ
Ενόσω η αμερικανική οικονομία οδεύει προς την ανάκαμψη, ξεπερνώντας γρήγορα τα τραύματα της πανδημίας του κορωνοϊού, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας χρειάζονται επειγόντως εργαζομένους – εξ ου και προσφέρουν κίνητρα για να τους προσελκύσουν. Παρά ταύτα, έρευνες δείχνουν πως οι κενές θέσεις αυξάνονται και δεν υπάρχει ανταπόκριση, η οποία αποδίδεται και στην ανησυχία των ανθρώπων για την πανδημία.
Υπό το πρίσμα αυτό, το λιανεμπόριο, οι αλυσίδες εστιατορίων γρήγορου φαγητού και οι πλατφόρμες διασύνδεσης επιβατών και οδηγών παρέχουν υψηλότερο ωρομίσθιο και επιδόματα. Λόγου χάριν, όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τώρα πλέον είναι συνηθισμένο ό,τι ήταν αδιανόητο μέχρι πρότινος, όπως το μπόνους για τη σύσταση, που μπορεί να γίνει σχετικά με μία ή έναν υπάλληλο, ή το επίδομα για το ότι υπογράφει τη σύμβαση εργασίας. Κι αυτό γίνεται στις πρώτης βαθμίδας θέσεις στην ιεραρχία, οι οποίες είναι χαμηλών αποδοχών. Πίσω από αυτό το πλαίσιο κινήτρων κρύβεται η αργή αλλά σταθερή πορεία προς τον στόχο, την επίτευξη του οποίου πολλοί εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και συνδικαλιστικοί ηγέτες επιδιώκουν για πολλά χρόνια, δηλαδή την αύξηση του ελάχιστου ωρομισθίου. Αυτός ο στόχος θα ήταν τα σχεδόν 15 δολάρια σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά μέχρι στιγμής η επιτυχία είναι περιορισμένη.
Στα τέλη της εβδομάδας η McDonald’s ανακοίνωσε πως θα αυξήσει το ωρομίσθιό της σχεδόν 10%, όπερ σημαίνει πως θα διαμορφωθεί άνω των 13 δολαρίων. Η άλλη αλυσίδα ταχυφαγείων, η Chipotle Mexican Grill, πρόκειται να διαμορφώσει την ωριαία της αμοιβή από τα 11 έως τα 18 δολάρια, ενώ οι αλυσίδες λιανεμπορίου Target και Costco την έχουν αυξήσει στα 15 και 16 δολάρια αντιστοίχως. Η McDonald’s, επίσης, ανακοίνωσε πως θα προσλάβει στα εστιατόριά της, τα οποία τελούν υπό την ιδιοκτησία της, περίπου 10.000 νέους υπαλλήλους μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ενώ τα σούπερ μάρκετ Walmart είχαν προσθέσει πέρυσι 500.000 άτομα στο προσωπικό τους. Η Chipotle θα προσλάβει συνολικά 20.000 υπαλλήλους για τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, ενώ η Target θα χρειαστεί να στελεχώσει τα 30-40 νέα της καταστήματα, τα οποία σχεδιάζει φέτος να ανοίξει. Από πλευράς του κολοσσού λιανεμπορίου της Amazon, εκείνη θα προσλάβει 75.000 άτομα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά. Η αμοιβή εκκίνησης θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 17 δολάρια. Αλλά δεν θα μείνει μόνον εκεί, εφόσον οι νεοεισερχόμενοι και νεοεισερχόμενες θα λάβουν επίδομα πρόσληψης της τάξεως των 1.000 δολαρίων, ενώ όσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί θα έχουν και 100 δολάρια επιπλέον.
Το σκεπτικό του ομίλου, που ίδρυσε ο Τζεφ Μπέζος, είναι ότι το ενισχυμένο ωρομίσθιο σε συνδυασμό με τα μπόνους θα τη βοηθήσουν να ανταποκριθεί στην τεράστια ζήτηση που προέκυψε ως απόρροια της πανδημίας. Ταυτόχρονα το καταναλωτικό κοινό, μιας και πολύ μεγαλύτερο από πριν μέρος του εμπορίου μεταφέρθηκε στο Διαδίκτυο, ζητεί και ταχύτερη εξυπηρέτηση. Η πλατφόρμα διασύνδεσης επιβατών και οδηγών της Uber, όπως και η ανταγωνιστική της Lyft, προσφέρει μπόνους σε όποιον (συνήθως παλιότερο υπάλληλό της) συστήσει νέο οδηγό. Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με μία έντονη δημόσια συζήτηση, η οποία έχει θέμα το γιατί οι εταιρείες, παρά το γεγονός πως εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν άνεργοι, δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό. Στελέχη και μέλη των Ρεπουμπλικανών ισχυρίζονται πως τα γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας αποτρέπουν τους ανθρώπους να ψάξουν δουλειά, αν και τόσο οι αξιωματούχοι της Fed όσο και οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για κάτι προσωρινό: o φόβος για τη μεταδοτικότητα του ιού παραμένει, τα σχολεία δεν έχουν ανοίξει πλήρως, δομές για τη φύλαξη παιδιών δεν υπάρχουν και ο συνδυασμός χαμηλής αμοιβής με μη διαχειρίσιμα ωράρια είναι μερικοί παράγοντες που εξηγούν την κατάσταση.
Πηγή: kathimerini.gr