Μπαράζ ελέγχων από ΣΕΠΕ τον Μάρτιο για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού
Στοχευμένους ελέγχους στις περίπου 111.000 επιχειρήσεις που απασχολούσαν 600.000 εργαζομένους με μισθούς κάτω από τα όρια του νέου κατώτατου των 650 ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσουν από την 1η Μαρτίου τα κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν περιθώριο, βάσει της πρόσφατης υπουργικής απόφασης, έως τις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» τις μεταβολές στις αποδοχές των εργαζομένων τους, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τεθούν στο στόχαστρο των ελέγχων του ΣΕΠΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εφαρμόστηκε η απόφαση που έχει την ισχύ νόμου και κατά συνέπεια συνδέεται με αστικές και ποινικές κυρώσεις. Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών αναμένεται να τεθεί και κάθε «ύποπτη» μεταβολή των όρων εργασίας, όπως απότομη μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική, που μπορεί να υποκρύπτει καλυμμένη παραβατικότητα.
Το χρονοδιάγραμμα των ελέγχων καθώς και τις επόμενες παρεμβάσεις που συνδέονται άμεσα με την αύξηση του κατώτατου μισθού και το νέο μισθολογικό τοπίο που διαμορφώθηκε στην αγορά εργασίας από την 1η Φεβρουαρίου, περιέγραψε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με την υπουργό, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ΣΕΠΕ και υπουργείο γνωρίζουν ποιες είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούσαν εργαζομένους με αμοιβές κάτω από τα όρια του νέου κατώτατου μισθού και πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν. Μάλιστα, οι υπηρεσίες του υπουργείου μπορούν ανά πάσα στιγμή να διαπιστώσουν πόσες και ποιες από τις επιχειρήσεις αυτές προσαρμόστηκαν με τα νέα δεδομένα. Αλλά και μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΣΕΠΕ μπορούν να εντοπιστούν και να εξεταστούν πρακτικές μη συμμόρφωσης, όπως για παράδειγμα η εικονική μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική ή ακόμη και η αναιτιολόγητη μείωση των δηλωμένων ωρών εργασίας.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες η υπουργός με τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο, το μέτρο της ηλεκτρονικής προδήλωσης των υπερωριών που θεσμοθετήθηκε το 2017 είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι δηλωμένες ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας κατά 174%, από 1,69 εκατ. σε 4,4 εκατ. μέσα σε ένα χρόνο.
Βέβαια, και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οφείλει να… συμμορφωθεί με το νέο πλαίσιο, εκδίδοντας την εγκύκλιο για τις τριετίες, αλλά και ρυθμίζοντας θέματα όπως οι νέοι αυξημένοι μισθοί στα προγράμματα του ΟΑΕΔ και η έναρξη του προγράμματος επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών σε όσες επιχειρήσεις απασχολούν –ή θα απασχολήσουν– νέους εργαζομένους.
Πιθανότατα στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για τις τριετίες, με την κ. Αχτσιόγλου να διευκρινίζει ότι βάσει νόμου οι τριετίες προσαυξάνονται στη βάση της αύξησης του νέου κατώτατου μισθού.
Αναδρομικά από 1/1/2019 θα ισχύσει άλλωστε και το νέο πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους ηλικίας έως 25 ετών, καθώς σύμφωνα με την υπουργό θα εκδοθεί άμεσα υπουργική απόφαση που εκκρεμεί.
Τέλος, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν αναδρομικά από 1/2/2019 και οι μισθοί των απασχολουμένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Εν τω μεταξύ, 11 προγράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσουν σε 70.000 νέες θέσεις απασχόλησης, ενώ εντός του 2019 είναι προγραμματισμένο να «τρέξουν» ισάριθμα προγράμματα για άλλους περίπου 47.000 ανέργους.
Προγράμματα ΟΑΕΔ
Αναφερόμενος στα «ανοικτά» προγράμματα του ΟΑΕΔ, ο κ. Ηλιόπουλος επισήμανε ότι καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα, αλλά και πληθώρα κοινωνικών ομάδων και κατηγοριών. Ειδικά για το πρόγραμμα των 6.000 νέων θέσεων εργασίας σε τομείς έξυπνης ειδίκευσης για νέους πτυχιούχους, ο υφυπουργός υποστήριξε πως αν κι άνοιξε στο τέλος του 2018, είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει το 10%, ενώ για το πρόγραμμα των 5.500 νέων επιστημόνων στον δημόσιο τομέα, παραδέχθηκε πως η απορρόφηση είναι στο 78%.
Μεταξύ των νέων δράσεων συνολικής δαπάνης 303 εκατ. ευρώ συγκαταλέγεται το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας για 5.000 ανέργους πρώην αυτοαπασχολουμένους, που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη του προγράμματος ενδέχεται να βγει ακόμη και σήμερα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται και ο β΄ κύκλος του ειδικού προγράμματος απασχόλησης για 3.000 άνεργους πτυχιούχους, ηλικίας 22-29 ετών.
Πηγή: kathimerini.gr