Μια ελληνική πολυεθνική στον κλάδο του φαρμάκου
Με τρία υπερσύγχρονα εργοστάσια, ρομποτικά συστήματα παραγωγής, 21 γραμμές παραγωγής και 24 γραμμές συσκευασίας στην Ελλάδα, με θυγατρικές στη Γερμανία και στην Κίνα και εξάγοντας τα προϊόντα της σε περισσότερες από 80 χώρες, η φαρμακοβιομηχανία DEMO είναι μια από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που μπορεί με άνεση να χαρακτηριστεί «πολυεθνική».
Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στο Κρυονέρι Αττικής, σε μια συνολική έκταση 45.000 τ.μ. –πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοστάσιο ενεσίμων σκευασμάτων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης– και περιλαμβάνουν επίσης ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, τελευταίας τεχνολογίας, καθώς η έρευνα και η δημιουργία νέων προϊόντων όπως και η διασφάλιση της υψηλής ποιότητάς τους αποτελούν την αιχμή της DEMO.
Με κύκλο εργασιών που ανέρχεται στα 136 εκατ. ευρώ, η εταιρεία εξάγει περισσότερα από 1.800 σκευάσματα σε 84 χώρες ενώ το δίκτυο πωλήσεών της εκτείνεται σε Ευρώπη (όπου διατηρεί σημαντικά μερίδια αγοράς σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.), Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή, Νότια Αμερική και Ωκεανία. Τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται από το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, την Ολλανδία, το Ισραήλ και το Μαρόκο μέχρι τη Βραζιλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και το Βιετνάμ!
Με αιχμή τις εξαγωγές –από το 2008 μέχρι σήμερα έχει υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις της στο εξωτερικό– η DEMO έχει κατορθώσει να ξεγλιστρήσει από τη βαθιά ύφεση που ταλαιπωρεί τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα 2007-2017 έχει σχεδόν διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της: από 79 εκατ. ευρώ το 2007 σε 136 εκατ. ευρώ το 2017, εκ των οποίων τα 53,1 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγωγές.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1965 από τον Σταύρο Δέμο, πρόεδρο σήμερα της DEMO, και αρχικά θύμιζε περισσότερο φαρμακείο. Ωστόσο, από πολύ νωρίς, από τα πρώτα βήματα, ο κ. Δέμος διαβλέποντας τις προοπτικές ανάπτυξης του «ελληνικού φαρμάκου» φιλοδοξούσε να ασχοληθεί με την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, με στόχο να «προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές στον φαρμακευτικό κλάδο». Ετσι το 1974 τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιο της DEMO. Χαρακτηριστικό του οράματος, του στρατηγικού σχεδιασμού και των φιλοδοξιών της εταιρείας είναι ότι το 1985, όταν η Ελλάδα ακροβατούσε μεταξύ ΕΟΚ και ανορθόδοξων σοσιαλιστικών πειραματισμών, δημιούργησε τμήμα διεθνών πωλήσεων!
Κομβικό σημείο στην πορεία και την εξέλιξή της DEMO αποτέλεσε το 1996, όταν η διοίκηση της εταιρείας έλαβε τη μεγάλη στρατηγική απόφαση να επικεντρωθεί στην παραγωγή και ανάπτυξη προϊόντων για τη νοσοκομειακή αγορά. Επένδυσε μεγάλα κεφάλαια σε παραγωγικές μονάδες –το 2000 τέθηκε σε λειτουργία το δεύτερο εργοστάσιο– αλλά και σε έρευνα και ανάπτυξη –για τη δημιουργία νέων προϊόντων– καθώς και σε εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου.
Επενδύσεις άνω των 60 εκατ. ευρώ σε 10 χρόνια
Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της DEMO περιλαμβάνει 1.811 εγκεκριμένα προϊόντα, ενώ επιπλέον 606 βρίσκονται υπό διαδικασίες έγκρισης, και τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση της εταιρείας στην αγορά. Σημειώνεται ότι η εταιρεία κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των εγχώριων φαρμακευτικών εταιρειών στις εξαγωγές, με βάση τον αριθμό των πωληθέντων προϊόντων με τη δική της επωνυμία. Για να φτάσει στο επίπεδο αυτό, η εταιρεία πραγματοποίησε την τελευταία 10ετία επενδύσεις άνω των 60 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 20 εκατ. την τελευταία 3ετία) στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις, τόσο για την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας όσο και για την αυτοματοποίηση των παραγωγικών της διαδικασιών και των ελέγχων των προϊόντων της. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, όπου απασχολούνται 135 επιστήμονες – οι περισσότεροι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος.
Πλέον, στη διοίκηση της εταιρείας μετέχει η δεύτερη γενιά της οικογένειας: Δημήτρης Δέμος, Στέλλα και Ιωάννα Δέμου. Σύμφωνα με τον κ. Δ. Δέμο, «η εταιρεία, προκειμένου να διατηρήσει και ενισχύσει τη θέση της στην εγχώρια και διεθνή αγορά, έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία 8 έως 10 νέων προϊόντων κάθε χρόνο, και για τον σκοπό αυτό σε εξέλιξη βρίσκονται πολλά ερευνητικά έργα». Σημειώνεται ότι μόνο το 2017 η εταιρεία επένδυσε περί τα 7,4 εκατ. ευρώ για την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Η DΕΜΟ είναι η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία στη χώρα μας που εισήγαγε ρομποτική τεχνολογία στην παράγωγη της καθώς και τον έλεγχο των δικτύων παράγωγης. Εν πολλοίς, το ανθρωπινό μάτι έχει αντικατασταθεί σε όλους τους οπτικούς έλεγχους των προϊόντων και των υλικών από κάμερες υψηλής ευκρίνειας.
Η ισχυρή παρουσία της εταιρείας στο εξωτερικό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη διεθνή αναγνώρισή της: είναι επίσημος προμηθευτής των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού, ενώ είναι πιστοποιημένη από τις χώρες PIC/s (E.E., Ελβετία, Αυστραλία), από την κορεατική FDA, τον Brazilian Drug Agency (ANVISA), από τις υγειονομικές αρχές χωρών του Κόλπου και πολλές άλλες υγειονομικές αρχές χωρών πέραν της Ε.Ε. (Ιορδανία, Νότιος Αφρική, MCC, Αίγυπτος, Τουρκία κ.ά.).
Συνολικά απασχολεί 865 άτομα, εκ των οποίων το 60% είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών, ενώ συνεργάζεται στενά με εγχώρια πανεπιστήμια δίνοντας την ευκαιρία σε ταλαντούχους φοιτητές πρακτικής και απασχόλησης.
Αντίδοτο στην κρίση οι ξένες αγορές
Το 2006, και ενώ η χώρα απολάμβανε τον «μήνα του μέλιτος» μετά την ένταξη στο ευρώ και την ανέμελη ανάπτυξη που βασιζόταν κυρίως στον δανεισμό, η DEMO έθεσε σε λειτουργία την τρίτη μονάδα παραγωγής, δουλεύοντας παράλληλα εντατικά τον σχεδιασμό της για την περαιτέρω διείσδυσή της στις αγορές του εξωτερικού.
Το 2013, μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα, δημιούργησε θυγατρική στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και συγκεκριμένα στην πόλη της Σαγκάης, ενώ πραγματοποίησε εξαγωγές σε 6 νέες χώρες – μεταξύ αυτών στην Ισπανία και στο Βιετνάμ. Το 2014 επεξέτεινε την εξαγωγική της παρουσία σε 16 νέες χώρες.
Σήμερα η DEMO είναι πρώτη σε νοσοκομειακές πωλήσεις –με βάση τον αριθμό τεμαχίων– στα ενέσιμα προϊόντα όλων των μορφών, ενώ διαθέτει ένα ευρύ πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης για τα ελεγχόμενης αποδέσμευσης ενέσιμα (οροί – αμπούλες). Το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από συνταγογραφούμενα σκευάσματα γενικής ιατρικής, καρδιολογικά, ογκολογικά, πνευμονολογικά, γαστρεντερολογικά, ουρολογικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως διάλυμα πολλαπλών χρήσεων για φακούς και για τα μάτια, ενώ παράγει επίσης αποστειρωμένο διάλυμα φυσιολογικού ορού για τη μύτη, τα μάτια και τα αυτιά.
Η DEMO διατηρεί διεθνείς συνεργασίες με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι addmedica, Apotex Advancing Generics, belco, GlaxoSmithKline (gsk), Grifolis, Nipro, Novartis, Sandoz, Pharmacosmos κ.ά.
Στις αρχές του 2018 η DEMO ανακοίνωσε τη σύναψη νέου συμβολαίου για την παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο τεσσάρων προϊόντων πολυεθνικής εταιρείας, που αφορά την παραγωγή περίπου 50 εκατ. αμπουλών ετησίως για 10 χρόνια. Σημειώνεται ότι τα τελευταία 4 χρόνια τα ενέσιμα σκευάσματα της εταιρείας έχουν καταλάβει μερίδιο αγοράς 70% στην Ελλάδα, 35% στην Αγγλία, 25% στη Γαλλία, 20% στην Αυστρία και 10% στη Γερμανία. Οπως σημειώνει ο κ. Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος της εταιρείας, στην «Κ», «το 2017 ξεκίνησε η κατασκευή του 4ου εργοστασίου της εταιρείας το οποίο θα βοηθήσει στη σημαντική επέκταση των αποθηκών, καθώς και στην εγκατάσταση πληθώρας μηχανημάτων». Η διοίκηση της εταιρείας έχει προγραμματίσει επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2017-2019, που περιλαμβάνει την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη των αυξανόμενων παραγγελιών, τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής καθώς και την ανέγερση νέου κτίριου στο Κρυονέρι, που θα στεγάσει τις αποθήκες της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Δέμο, «τα αποτελέσματα του 2017 αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της εταιρείας και μας δίνουν το δικαίωμα να βλέπουμε με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον. Με βάση τον αριθμό εγκρίσεων νέων προϊόντων θα λανσάρουμε 18 νέα προϊόντα κάθε μήνα ή ένα προϊόν της DEMO κάθε ημέρα θα λανσάρεται σε κάποιο μέρος του πλανήτη». Σημειώνεται ότι η εταιρεία διαθέτει από το 2005 τμήμα εγκρίσεων, που σήμερα απασχολεί 21 στελέχη τα οποία είναι υπεύθυνα για την κατάρτιση των προς υποβολή και έγκριση έγγραφων για τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: kathimerini.gr