Με περιουσία 9,4 τρισ. δολ., 2.825 δισεκατομμυριούχοι το 2019
Σε δεκαπέντε χώρες του κόσμου ζουν οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι του σήμερα, ενώ στην κορυφή της λίστας αυτής βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και ακολουθεί η Κίνα και η Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών και δεδομένων με αποδέκτες τους βαθύπλουτους του κόσμου, Wealth-X, οι προαναφερθείσες 15 χώρες φιλοξενούν το 76% του πληθυσμού των δισεκατομμυριούχων, καθώς και το 80% του πλούτου τους. Εξαιρουμένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε όλες τις χώρες παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των δισεκατομμυριούχων και των περιουσιών τους.
ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ διαβιούν 788 δισεκατομμυριούχοι, οι περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού, συγκεντρώνοντας συνολικά περιουσία άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως φαίνεται στην έκθεση Billionaire Census 2020 της Wealth-X, που βασίζεται στα στοιχεία του 2019. Δηλαδή στη χώρα αυτή, και κυρίως στις πόλεις της Νέας Υόρκης, του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Αντζελες, εντοπίζεται το 28% των δισεκατομμυριούχων και το 26% του συνολικού πλούτους τους.
Η Γηραιά Ηπειρος εκπροσωπείται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία –όπου οι πλούσιοι αυξήθηκαν πέρυσι 13%–, την Ελβετία και τη Βρετανία. Φιλοξενεί 466 δισεκατομμυριούχους με 1,344 τρισεκατομμύρια δολάρια περιουσία.
Παγκοσμίως η περυσινή χρονιά σηματοδοτήθηκε από το εξής: o αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 8,5% σε πρωτοφανή επίπεδα-ρεκόρ των 2.825 ατόμων, υπερακοντίζοντας τη μείωση του 2018. Ο πλούτος τους αυξήθηκε κατά υψηλότερο ποσοστό 10,3%, στα 9,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Βέβαια, όπως παρατηρούν τα στελέχη της Wealth-X, η πανδημία του κορωνοϊού δεν άφησε ανεπηρέαστους ούτε τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, οι οποίοι, ως συνέπεια, είχαν μειώσεις στα περιουσιακά τους στοιχεία από τις αρχές του 2020 και μέχρι σήμερα.
Πάντως, πάνω από το 10% του εν λόγω πληθυσμού των 2.825 ατόμων έχει προβεί σε δωρεές με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας, αν και οι δισεκατομμυριούχοι αυτοί είναι διαφορετικοί από τους παραδοσιακούς μείζονες δωρητές.
Κίνα
Η χώρα όπου παρατηρήθηκε η πιο γρήγορη αύξηση των πάμπλουτων ήταν η Κίνα, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εμφανίζονται ως η χώρα με τους αριθμητικά περισσότερους. Στην Κίνα, δεύτερη στη λίστα της Wealth-X, οι δισεκατομμυριούχοι φθάνουν τους 342 με σύνολο πλούτου στο 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Διαβιούν ως επί το πλείστον στη Σενζέν και στη Χανγκζού και η αύξηση του αριθμού τους παρατηρήθηκε σε συνθήκες που δεν δείχνουν οικονομική υγεία, όπως είναι ο σινοαμερικανικός πόλεμος και η αποδυνάμωση της ζήτησης από πλευράς επιχειρήσεων και καταναλωτών.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γερμανία με 153 δισεκατομμυριούχους και περιουσίες 477 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκεί όπου οι «πλούσιοι είναι πάμπλουτοι», όπως παρατηρεί ο Ντέρεκ Σκάλι στην ιρλανδική εφημερίδα The Irish Times. Προσθέτει, μάλιστα, ότι ο τρόπος ζωής τους δεν είναι επιδεικτικός και ζουν απλά.
Ρωσία
Στην περίπτωση της Ρωσίας, η οποία στον κατάλογο της Wealth-X κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, υπήρξε μια ενίσχυση του πλούτου και αυτό συνέβη χάρις στα ζωηρά κέρδη που απεκόμισαν οι δισεκατομμυριούχοι από τις επενδύσεις τους στα χρηματιστήρια και τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο αριθμός των Ρώσων πάμπλουτων φθάνει τους 114 σήμερα, ενώ πάνω από τους μισούς ζουν στη Μόσχα. Τα περιουσιακά τους στοιχεία ανέρχονται σε 390 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθούν, εν κατακλείδι, η Ελβετία και η Βρετανία με 100 δισεκατομμυριούχους εκάστη και 274 και 217 δισεκατομμύρια δολάρια αντιστοίχως, ενώ στην τελευταία, 15η θέση, απαντάται η Σιγκαπούρη.
Πηγή: kathimerini.gr