Μειώνονται τα έσοδα από τόκους, αυξάνονται από προμήθειες
Εξαιρετικά εύθραυστη καθίσταται η επάνοδος των ελληνικών τραπεζών στην κερδοφορία, όσο συνεχίζεται η μείωση των χορηγήσεων. Η πιστωτική συρρίκνωση που συνεχίζεται επί περίπου μία δεκαετία στερεί από το τραπεζικό σύστημα τη βασικότερη πηγή εσόδων, δηλαδή τα έσοδα από τόκους, και την ίδια στιγμή υπονομεύει την προσπάθεια βελτίωσης του δείκτη των εξόδων, ο οποίος αν και με σημαντικές διαφορές ανά τράπεζα, επιβαρύνθηκε το πρώτο εξάμηνο.
Αυτό επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών που δείχνουν νέα μείωση των εσόδων από τόκους το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε ποσοστό από -1,5% έως και -22,5%.
Την ίδια στιγμή αυξημένα σε ποσοστό από 0,5% έως 5,5% είναι τα έσοδα από προμήθειες. Οι τράπεζες έχουν ρίξει το βάρος στην ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες ειδικά μετά την επιβολή των capital controls. Σε κάθε περίπτωση όμως οι προμήθειες αποτελούν κλάσμα των επιτοκιακών εσόδων και δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη βασική πηγή οργανικής κερδοφορίας. Η μείωση των εσόδων από τόκους συμβαδίζει και με την εξέλιξη των χορηγήσεων, το ύψος των οποίων, μετά και τον υπολογισμό των προβλέψεων για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μειώθηκε περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2018. Τη μεγαλύτερη μείωση εσόδων από τόκους, που φθάνει το 22,5%, εμφανίζει το πρώτο εξάμηνο η Εθνική Τράπεζα. Τα επιτοκιακά έσοδα περιορίστηκαν στα 564,4 εκατ. ευρώ και η μείωση αποδίδεται στην αρνητική επίπτωση από την εφαρμογή του IFRS 9 το πρώτο τρίμηνο και στην ανατιμολόγηση στεγαστικών δανείων ύψους 800 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι χορηγήσεις της τράπεζας, μετά και τον υπολογισμό προβλέψεων, μειώθηκαν κατά 7,1%, στα 30,3 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα
Πειραιώς εμφανίζει μειωμένα έσοδα από τόκους κατά 16%, στα 699,5 εκατ. ευρώ και μείωση των χορηγήσεων κατά 15,1%, στα 39,4 δισ. ευρώ. Για την Alpha Bank τα έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 902,8 εκατ. ευρώ και η μείωση περιορίζεται στο 7,5%, ενώ οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις υποχώρησαν κατά 5,9% και το ύψος του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας ανήλθε στα 41,2 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, τη μικρότερη μείωση των εσόδων από τόκους εμφανίζει στο πρώτο εξάμηνο η Eurobank, καταγράφοντας οριακή συρρίκνωση κατά 1,5%, ενώ οι χορηγήσεις της υποχώρησαν κατά 6,7% στα 36,2 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα απόλυτα μεγέθη των χορηγήσεων είναι συνάρτηση και των προβλέψεων που κάνει κάθε τράπεζα για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πηγή: kathimerini.gr