Μεγάλο το πρώτο κύμα απωλειών για το Σίτι του Λονδίνου μετά το Brexit
Αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της Ευρώπης στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικό κέντρο παγκόσμιας ακτινοβολίας εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες, το Λονδίνο χάνει σταδιακά την ιδιότητά του αυτή εξαιτίας του Brexit.
Τον Ιανουάριο ο όγκος των αγοραπωλησιών μετοχών στο Αμστερνταμ κυμαινόταν κατά μέσον όρο στα 9,2 δισ. δολάρια την ημέρα, καταγράφοντας υπερτετραπλασιασμό σε σύγκριση με τα επίπεδα του αμέσως προηγούμενου μήνα.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων αγοράς CBOE, στο ίδιο χρονικό διάστημα οι συναλλαγές μετοχών στο Λονδίνο μειώθηκαν κατά μέσον όρο σχεδόν έξι δισ. δολάρια την ημέρα στα 8,6 δισ. δολάρια. Παράλληλα, οι συναλλαγές swap επιτοκίων σε ευρώ σημείωσαν ραγδαία πτώση στην αγορά του Λονδίνου και από το σχεδόν 40% που αντιπροσώπευαν τον Ιούλιο του περασμένου έτους υποχώρησαν μόλις στο 10% τον Ιανουάριο.
Κι ενώ τα περισσότερα από τα έσοδα που προσφέρει ο κλάδος στη χώρα προέρχονται από εγχώριες συναλλαγές, οποιαδήποτε απώλεια φορολογικών εσόδων, θέσεων εργασίας ή επιχειρήσεων από τη «μετανάστευσή» τους σε άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα αποτελεί πλήγμα για τη βρετανική οικονομία που προσπαθεί να ανασυρθεί από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων τριών και πλέον αιώνων.
Οι απώλειες που έχει ήδη καταγράψει ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Λονδίνου είναι μάλλον πολύ πιο δραματικές από την πρώτη αιμορραγία που γνώρισε το 2016 μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της ΕΥ, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, οι διεθνείς εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχουν μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,6 τρισ. δολαρίων και 7.500 θέσεις εργασίας από το Λονδίνο σε άλλες μητροπόλεις της Ε.Ε. σε λιγότερο από πέντε χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το επίμαχο δημοψήφισμα.
Μιλώντας στο CNN ο Γουίλιαμ Ράιτ, διευθυντής του οικονομικού ινστιτούτου New Financial, εξέφρασε την εκτίμηση πως «πρόκειται απλώς για το πρώτο κύμα». Ο ίδιος πιθανολογεί πως μεσοπρόθεσμα θα σημειωθεί μία ακόμη έξοδος έως και 35.000 θέσεων εργασίας. Οπως τονίζει ο ίδιος, «η μεγαλύτερη απειλή για το Λονδίνο μεσοπρόθεσμα είναι οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ε.Ε. να πιέσει ορισμένες επιχειρήσεις να μεταφερθούν αλλού».