Μεγάλο ενδιαφέρον για φαρμακευτική κάνναβη
Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 26 φάκελοι επενδυτών για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκονται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Μετά τις δύο πρώτες άδειες που χορηγήθηκαν στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να χορηγηθεί ακόμη μία που αφορά επένδυση στον νομό Κορινθίας, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει προωθηθεί προς υπογραφή το σχετικό σχέδιο απόφασης.
Αν μη τι άλλο, ο νόμος 4523/2018 που ψηφίστηκε πέρυσι την άνοιξη και δημιούργησε για πρώτη φορά το θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, έχει προσελκύσει εντονότατο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο βεβαίως μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», πέραν των 12 φακέλων που ήταν υπό εξέταση τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχαν χορηγηθεί οι πρώτες άδειες, έχουν από τότε υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας άλλοι 14 νέοι φάκελοι, οι οποίοι αφορούν επενδύσεις συνολικού εκτιμώμενου ύψους 159,1 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές επενδύσεις που προτείνονται στους 26 φακέλους –τους 12 παλαιότερους και τους 14 νέους– υπολογίζονται σε 344,1 εκατ. ευρώ και προβλέπουν τη δημιουργία 1.436 θέσεων εργασίας. Αφορούν δε αθροιστικά εκτάσεις άνω των 1.100 στρεμμάτων.
Οι 26 αιτήσεις αφορούν επενδύσεις στις εξής περιοχές: 7 στη Θήβα, 5 στο Κιλκίς, 3 στην Καστοριά, 2 στην Αττική και από μία στην Κορινθία, τη Σπάρτη, την Ηλεία, το Μεσολόγγι, τη Μαγνησία, τη Χαλκιδική, τη Φωκίδα και την Πρέβεζα.
Η επένδυση στον νομό Κορινθίας αναμένεται να είναι η τρίτη που θα αδειοδοτηθεί, καθώς ήδη έχει προωθηθεί προς υπογραφή σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης (υπενθυμίζεται ότι έχουν συναρμοδιότητα τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας). Πρόκειται για επένδυση ύψους 9 εκατ. ευρώ σε έκταση 40 στρεμμάτων στη βιομηχανική ζώνη Κορίνθου.
Από τους 12 παλαιότερους φακέλους, που θεωρείται ότι βρίσκονται σε πιο «ώριμο» στάδιο και έχουν ζητηθεί σε κάποιες περιπτώσεις πρόσθετα δικαιολογητικά, οι 7 διαθέτουν ήδη βεβαίωση χρήσεων γης.
Συνολικά από την έναρξη εφαρμογής του νόμου κατατέθηκαν στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας συνολικά 30 φάκελοι για άδεια εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Από αυτούς δύο απορρίφθηκαν, διότι στη μία περίπτωση ο υποψήφιος επενδυτής δεν ήταν ενεργή εταιρεία και στην άλλη περίπτωση δεν υπέβαλε το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο που προβλέπεται στη διαδικασία. Δύο έλαβαν τη σχετική άδεια τον Νοέμβριο και συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής εταιρείες: α) BIOMECANN A.E. που έλαβε άδεια για επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ σε έκταση 10,73 στρεμμάτων στη Λάρισα και β) BIOPROCANN A.Ε. για επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ στη θέση Πύργος Κορίνθου σε έκταση 46,5 στρεμμάτων.
H νομιμοποίηση της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα δεν κινητοποιεί επενδύσεις μόνον όσων ενδιαφέρονται να ιδρύσουν τις σχετικές μονάδες, αλλά προσελκύει το ενδιαφέρον επιχειρήσεων με συναφές αντικείμενο. Το προηγούμενο διάστημα, βρέθηκαν στη χώρα και είχαν συναντήσεις με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη οι ιδρυτές της καναδικής εταιρείας Vitalis Extraction Technology η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την εξαγωγή ελαίου κάνναβης μέσω της χρήσης διοξειδίου του άνθρακα. Οι ίδιοι, σύμφωνα με όσα είπαν στην «Κ», η οποία είχε την ευκαιρία να τους συναντήσει στην Αθήνα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο –και αναλόγως, βεβαίως, της πορείας της συγκεκριμένης αγοράς στην Ελλάδα– να δημιουργήσουν ένα κέντρο εξυπηρέτησης (service center) και μακροπρόθεσμα παραγωγική μονάδα σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.
Πηγή: kathimerini.gr