Μείωση δαπανών με «λουκέτο» στα μισά υπουργεία στην Αργεντιν
Νέες περικοπές δαπανών στον δημόσιο τομέα αλλά και νέους φόρους ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την περιδίνηση στην οποία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η οικονομία και να ανακόψει την ιλιγγιώδη πτώση κατά σχεδόν 50% που έχει σημειώσει το νόμισμα της χώρας, ο κ. Μάκρι ανακοίνωσε μείωση του αριθμού των υπουργείων κατά το ήμισυ και την επιβολή νέων φόρων στις εξαγωγές. Δεν πέτυχε, πάντως, να ανακόψει την ιλιγγιώδη πτώση του πέσο, που αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του σημείωσε πτώση 2,63%, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 38 πέσος προς ένα δολάριο. Τους δημοσιονομικούς στόχους του νέου προγράμματος παρουσίασε ο Αργεντίνος υπουργός Οικονομίας Νικολάς Ντουχόβνε, που στη συνέχεια αναχώρησε για την Ουάσιγκτον. Σήμερα θα συναντηθεί στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να διαπραγματευθεί την εσπευσμένη εκταμίευση μέρους του δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων που συμφώνησε με το Ταμείο τον Ιούνιο.
Η μείωση του αριθμού των υπουργείων στοχεύει στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, το νέο πρόγραμμα προβλέπει εξοικονόμηση 6 δισ. δολαρίων. Ο κ. Ντουχόβνε προέβλεψε πως η Αργεντινή θα κατορθώσει έτσι να περιορίσει δραστικά το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Θέτει στόχο έναν πλήρως ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το επόμενο έτος εξαιρουμένου του κόστους εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους. Για το 2020, άλλωστε, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1% του ΑΕΠ.
Ο κ. Ντουχόβνε παραδέχθηκε, πάντως, πως η ύφεση θα είναι φέτος χειρότερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί. Προσέθεσε πως η υποτίμηση του πέσο αναγκάζει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις ανάγκες της για χρηματοδότηση για το 2019, που σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις υπολογίζονταν σε 32,2 δισ. δολάρια.
Σημειωτέον ότι το νόμισμα της Αργεντινής μαζί με την τουρκική λίρα έχει σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες ανάμεσα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Την περασμένη εβδομάδα η ισοτιμία του είχε υποχωρήσει σε σχεδόν 40 πέσος προς ένα δολάριο. Σύμφωνα με τους Financial Times, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές του κόσμου σε ομόλογα, η Fanklin Templeton, έχασε σε διάστημα δύο εβδομάδων 1,23 δισ. δολάρια μόνον από τις τοποθετήσεις της σε δύο τίτλους της Αργεντινής. Κι ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα υπερβαίνει το 30%, το ΔΝΤ ευελπιστεί πως η οικονομία της Αργεντινής θα σταθεροποιηθεί στα τέλη του έτους και θα ανακάμψει σταδιακά μέσα στο 2019.
Σε ό,τι αφορά το μέτρο της επιβολής φόρων στις εξαγωγές, θα εφαρμοστεί άμεσα και, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα ισχύσει μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020. Πρόκειται για φόρο ύψους τεσσάρων πέσος ανά δολάριο στα έσοδα από εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τριών πέσος ανά δολάριο στις εξαγωγές άλλων ειδών.
Ρήξη με τους αγρότες
Το μέτρο της επιβολής φόρων στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αναμένεται να φέρει τον πρόεδρο Μάκρι σε ρήξη με σημαντική μερίδα του πολιτικού του ακροατηρίου, με τον αγροτικό κόσμο. Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, ο κ. Μάκρι κάλεσε τους εξαγωγείς να συνεισφέρουν περισσότερο στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών καθώς έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από την υποτίμηση του πέσο. Παραδέχθηκε πως η φορολόγηση των εξαγωγών είναι «κακό μέτρο» αλλά υπογράμμισε ότι στην παρούσα συγκυρία πρόκειται για μέτρο «εκτάκτου ανάγκης».
Η κατάργηση του φόρου στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων υπήρξε κεντρική πολιτική επιλογή του προέδρου Μάκρι. Είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη η αγροτική παραγωγή της χώρας αλλά και του να παρέχουν οι Αργεντίνοι αγρότες την αμέριστη στήριξή τους. Οι φόροι στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων υπήρξαν, αντιθέτως, σημείο τριβής ανάμεσα στην προκάτοχό του, Κριστίνα Φερνάντες, και τον αγροτικό κόσμο. Η Αργεντινή είναι πρώτη στον κόσμο σε εξαγωγές σόγιας και σογιέλαιου. Πέρυσι η αξία των εξαγωγών της σε σόγια έφτασε στα 21,4 δισ. δολ. Φέτος μειώθηκαν σημαντικά εξαιτίας της καταστρεπτικής ξηρασίας, αλλά αναμένεται να ανακάμψουν το 2019.
Πηγή: kathimerini.gr