«Μαζικές εξώσεις» στην Αθήνα λόγω «χρυσής» βίζας σε επενδυτές Airbnb από Ρωσία και Κίνα
Tο «σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για χορήγηση βίζας σε πολίτες εκτός της ΕΕ, έναντι επενδύσεων ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητα» οδηγεί σε «μαζικές εξώσεις» καθώς ενοικιαστές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να ανοίξουν δρόμο για την ένταξη των κατοικιών στο Airbnb, γράφει σε εκτενές δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph.
Στον απόηχο της «επιδημίας» των Airbnb σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, τα σπίτια αγοράζονται και μετατρέπονται σε κατοικίες Airbnb, κυρίως από Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι διευκολύνονται από το κυβερνητικό σχέδιο χορήγησης «χρυσής βίζας», όπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.
Ενδεικτική είναι η αναφορά του δημοσιεύματος σε συγκεκριμένες περιοχές στην Αθήνα όπου το Airbnb έχει «καταλάβει» από 81% έως και 95% των συνολικών ενοικίων, ενώ υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία δυο χρόνια ο διαθέσιμες κατοικίες που βρίσκονται στην πλατφόρμα αυξήθηκαν από 9.000 σε 129.000.
Δέλεαρ η φθηνή «χρυσή» βίζα
«Οι “χρυσές” βίζες τα τελευταία πέντε χρόνια αναζωογόνησαν το Real Estate στην Ελλάδα, και η κυβέρνηση σκέφτεται να επεκτείνει το πρόγραμμα. Οι βίζες είναι οι φθηνότερες στην Ευρώπη και επιτρέπουν σε επενδυτές που δεν είναι πολίτες της ΕΕ να ζήσουν και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα, να ταξιδέψουν σε κάθε χώρα της Ευρώπης και να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν υπηκοότητα της ΕΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά η Telegraph.
Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι εκτός από τους Κινέζους τις ελληνικές χρυσές βίζες «κυνηγούν» Ρώσοι και Τούρκοι εξαιτίας του χαμηλού κόστους έκδοσής της.
Η Telegraph υπενθυμίζει ότι η Κομισιόν εξέδωσε οδηγία τον Ιανουάριο με την οποία ζητά να τεθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στις «χρυσές» βίζες. «Πριν από δυο εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση πέρασε ένα νέο σχετικό νόμο, όμως πολλοί εκφράζουν τον φόβο ότι δεν θα καταφέρει να κάνει πολλά για να συγκρατήσει το “τσουνάμι” των ξένων επενδυτών», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2018 «η Airbnb ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα συμφώνησε σε πλήρη απελευθέρωση των βραχέων μισθώσεων, αθετόντας τις προηγούμενες δεσμεύσεις της. Ο αριθμός των ελληνική “χρυσών” βιζών τριπλασιάστηκε το 2018», καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή: The Telegraph