«Λουκέτα» σε επιχειρήσεις μετά την ανακεφαλαιοποίηση
Την έναρξη του κύκλου αναδιάρθρωσης με συγχωνεύσεις αλλά και κλείσιμο επιχειρήσεων, θα σηματοδοτήσει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που αναμένεται ως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στο επίκεντρο θα βρεθούν οι υπερχρεωμένοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων είναι αυτοί των αλλαντικών, των εκδόσεων, της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, των ιχθυοκαλλιεργειών, του αυτοκινήτου, της εστίασης, των ιατρικών υπηρεσιών και εξοπλισμού κ.ά.
Η κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών θα ανοίξει και επίσημα την απαγορευμένη συζήτηση για την λήψη δραστικών μέτρων στον τομέα των αναδιαρθρώσεων, με στόχο την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων που, υπό το βάρος της ύφεσης της οικονομίας, αλά και των αμαρτιών του παρελθόντος, βαρύνονται με υπέρογκα χρέη τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Το κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας είναι θέμα χρόνου, καθώς έπειτα από οκτώ χρόνια κρίσης, έχει γίνει σαφές ότι η εγχώρια αγορά δεν «σηκώνει» όλους τους παίκτες.
Οι συγχωνεύσεις, οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, η κεφαλαιοποίηση χρεών, αλλά και οι διαγραφές ενός μεγάλου τμήματος των οφειλών, θα επιστρατευτούν ως εργαλεία σε συνδυασμό με την πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου των δανείων σε ξένα funds. Εκτός από τις πωλήσεις δανείων με στόχο την απαλλαγή των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι κινήσεις θα επεκταθούν και στη μεταβίβαση δανείων με στόχο τη διαχείριση των οφειλών και την πώληση επιχειρήσεων, που μπορούν να προσελκύσουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το πρόβλημα δεν σηκώνει άλλες αναβολές καθώς έχει αγγίξει τον πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας, εξαντλώντας το επενδυτικό απόθεμα, ακόμα και στους πιο παραγωγικούς κλάδους. Την οξύτητα του προβλήματος της υπερχρέωσης αποτυπώνει η ανάλυση των ισολογισμών 4.997 επιχειρήσεων που έκανε η Grant Thornton, με βάση την οποία για αρκετούς κλάδους η αποπληρωμή του δανεισμού τους είναι σχεδόν αδύνατη.
Πηγή: capital.gr