Κρίση αξιοπιστίας στο Χρηματιστήριο
Το ελληνικό χρηματιστήριο αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι είναι άκρως ευάλωτη και ρηχή αγορά, η οποία μπορεί εύκολα να γίνει έρμαιο φημολογίας και όμηρος των διαθέσεων των funds. Η κρίση αξιοπιστίας που έχει ξεσπάσει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας οδήγησε σε επιθετικές πωλήσεις για μετοχές, καταστρέφοντας την τεχνική εικόνα της αγοράς και στέλνοντας σήματα κινδύνου στους ξένους επενδυτές.
Ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης επιχειρήθηκε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, σε διάστημα λίγων λεπτών και μετά τη βροχή φημολογίας για νέο «χτύπημα» fund σε ελληνική εισηγμένη, το Χ.Α. παραδόθηκε σε ένα ισχυρό sell-off, το οποίο περίπου στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης άγγιξε το 3%, κοκκινίζοντας το ταμπλό με την τριάδα των μετοχών του ομίλου Κόκκαλη να καταρρέει και τη Folli Follie να κινείται με σημαντικές απώλειες κοντά στο 14%. Στη συνέχεια και ενώ επιχειρήθηκε αντίδραση από τη Folli Follie, οι απώλειες σταδιακά περιορίστηκαν, ενώ λίγο μετά τις 14.00 και τη διαβεβαίωση του QCM ότι δεν «κυνηγάει» άλλη ελληνική εταιρεία, η αγορά πέρασε σε θετικό έδαφος. Εως και μισή ώρα πριν από το κλείσιμο, η μεταβλητότητα ήταν έντονη με τον Γενικό Δείκτη να αλλάζει συνεχώς πρόσημα, πριν έλθει η μεγάλη ώθηση λίγο πριν από το κλείσιμο με το άλμα της Folli Follie (+13,70%).
Από την περασμένη Παρασκευή, το (σχεδόν) άγνωστο hedge fund Quintessential Capital Management κατάφερε να μετατρέψει την ελληνική αγορά σε τρενάκι του τρόμου, επαναφέροντας στο… λεξιλόγιο των επενδυτών τον ξεχασμένο όρο του limit down, αφού έστρεψε τα βέλη του στην εισηγμένη Folli Follie.
Μπορεί η χθεσινή συνεδρίαση να έληξε αισίως και να δόθηκε τέλος στο θρίλερ που προηγήθηκε, ωστόσο η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει ήδη τραυματιστεί. Απόδειξη αυτού ήταν, άλλωστε, και οι ισχυρές πιέσεις που εκδηλώθηκαν σε Intralot, Intracom και Ιντρακάτ που τις οδήγησαν στο limit down, καθώς βρέθηκαν στο επίκεντρο σεναρίων ότι ο όμιλος Intracom βρίσκεται και αυτός στο στόχαστρο της QCM. Η δήλωση-διαβεβαίωση του κ. Γκρέγκο και ενώ η συνεδρίαση του Χ.Α ήταν σε εξέλιξη, ήταν αρκετή για να εξομαλύνει την κατάσταση. Aυτό σε συνδυασμό με αγοραστικές κινήσεις στήριξης οδήγησε τις τρεις μετοχές να περιορίσουν σημαντικά τις αρχικές τους απώλειες, με αποτέλεσμα να κλείσουν με πτώση 3% έως 10%. Καταλυτική ήταν και η παρέμβαση χρηματιστηριακών στελεχών που επεσήμαναν ότι ο συγκεκριμένος όμιλος δεν έχει δημοσιοποιήσει κάποια αρνητική εξέλιξη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ελέγχεται από δύο ελεγκτικές εταιρείες, τη ΣΟΛ και τη Grant Thornton και τονίζοντας ότι το sell-off που σημειώθηκε στις μετοχές του ήταν παράλογο και άδικο και δημιουργεί μια σημαντική αγοραστική ευκαιρία.
Στην περίπτωση της Folli Follie, που κατάφερε να ανακτήσει μέρος των απωλειών των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, οι οποίες ξεπέρασαν το 50%, και έκλεισε τελικά με άλμα 13,70%, εκτός από την αλλαγή του κλίματος στο Χ.Α., βοηθητικά επέδρασε και η ανακοίνωσή της για ενεργοποίηση αγοράς ιδίων μετοχών.
Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες της αγοράς, το θέμα της Folli Follie παραμένει εξαιρετικά σοβαρό και η αγορά πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη ορατότητα και μάλιστα σύντομα. Οπως επισημαίνει ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το θέμα της Folli Follie τραυμάτισε σημαντικά τον θεσμό του Χ.Α. μιας και πλέον μειώνεται η αξιοπιστία απέναντι στις εταιρείες αλλά και στον έλεγχο αυτών τόσο από τους ελεγκτικούς οίκους όσο και από τις Αρχές. Η αγορά θα αργήσει να συνέλθει και καλό θα ήταν ο έλεγχος να γίνει με γρήγορους ρυθμούς αν θέλουμε να αποκατασταθεί γρήγορα η αξιοπιστία στο σύστημα.
Πηγή: kathimerini.gr