Κοινό μέτωπο Ριάντ – Μόσχας στη διεθνή αγορά ενέργειας
Ισχυρό «μέτωπο» στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου φαίνεται να διαμορφώνουν οι δύο κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, με τους επικεφαλής των δύο χωρών να εμφανίζονται έτοιμοι να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στις αγορές υδρογονανθράκων, δείχνοντας αναφανδόν προτίμηση σε μία πιο «σφιχτή» αγορά από πλευράς προσφοράς, που σημαίνει ότι είναι υπερβολικά νωρίς να τεθεί τέλος στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν Μπεν Αμπντέλ συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα συντονισμού των κινήσεών τους στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται λεπτομέρειες για το τι σημαίνει ο συντονισμός των κινήσεών τους. Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία είναι οι πρωτεργάτες της διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Τώρα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίλ αλ Φαλίχ δήλωσε ότι το βασίλειο και ο ΟΠΕΚ παραμένουν δεσμευμένοι στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής έως το τέλος του έτους, ακόμη και εάν υπάρξει «κάποια μικρή στενότητα προσφοράς».
Η ανακοίνωση αυτή λαμβάνει χώρα μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς μπορεί να υπερβεί τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης φέτος, λόγω της αυξημένης παραγωγής των ΗΠΑ από σχιστολιθικά κοιτάσματα.
Εξάλλου, η Σαουδική Αραβία θα αγοράσει και ρωσικό φυσικό αέριο, με τη Saudi Aramco να υπογράφει συμφωνία συνεργασίας με έναν από τους κύριους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας, όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων Κιρίλ Ντμτίτριεφ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας είχε παραστεί στα εγκαίνια του εργοστασίου Yamal-LNG (το 50,1% ανήκει στη ρωσική Novatec, το 20% στη γαλλική Total, το 20% στην κινεζική CNPC και το 9,9% στην κινεζικό SRF) και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει τότε στο Ριάντ να αγοράσει ρωσικό LNG.
H Σαουδική Αραβία παράγει 110 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, το οποίο καταναλώνει η ίδια. Στο διάστημα των 10 προσεχών ετών προτίθεται να διπλασιάσει την παραγωγή της, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δηλώσεις του Χαλίλ αλ Φαλίχ, ενώ διεξάγει συνομιλίες για να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Όπως άλλωστε είχε δηλώσει νωρίς χθες ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, η Ρωσία επιδιώκει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με τη Σαουδική Αραβία το επόμενο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων συνεργασιών με την Aramco. Ρωσικές τράπεζες και ρωσο-κινεζικό επενδυτικό ταμείο ενδιαφέρονται, μεταξύ άλλων, να συμμετέχουν στην αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco, η οποία αναμένεται να αναδειχτεί η μεγαλύτερη στον κόσμο, αποτιμώντας την εταιρεία στα 2 τρισ. δολάρια, με απώτερο στόχο την άντληση περισσότερων από 100 δισ. δολαρίων.
Επίσης, ο κ. Ντμίτριεφ δήλωσε ότι το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας και η Aramco σχεδιάζουν να επενδύσουν σε αρκετά προγράμματα μέσω κοινής ενεργειακής πλατφόρμας.
Πηγή: naftemporiki.gr