Κλονίζονται οι οικονομικοί δεσμοί Ρωσίας – Βενεζουέλας
Η κατάρρευση της Βενεζουέλας υπονομεύει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, που τελευταία περιορίζεται σε θεαματικές πλην συμβολικές κινήσεις στήριξης του Καράκας.
Οπως επισημαίνει ρεπορτάζ των New York Times, τον Ιανουάριο, όταν η Ουάσιγκτον επέβαλε εμπάργκο στον ενεργειακό κλάδο της Βενεζουέλας, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft μεσολάβησε για να μεταφερθεί πετρέλαιο της λατινοαμερικανικής χώρας και να εξαχθεί σε χώρες της Ασίας. Τον Μάρτιο, όταν φημολογήθηκε πως υπάρχει κίνδυνος ένοπλης παρέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, δύο ρωσικά αεροπλάνα με τεχνικούς του ρωσικού στρατού προσγειώθηκαν στο Καράκας δηλώνοντας, έτσι, πως η Ρωσία είναι στο πλευρό της Βενεζουέλας. Και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, τον Μάρτιο ρωσικό αεροσκάφος μετέφερε τουλάχιστον 7,4 τόνους χρυσού της Βενεζουέλας, αξίας άνω των 300 εκατ. δολαρίων, στην Ουγκάντα.
Υπάρχουν, όμως, πολλές ενδείξεις ότι, πέραν αυτών των θεαματικών κινήσεων, οι οικονομικοί δεσμοί ανάμεσα στη Βενεζουέλα και στη Ρωσία έχουν διαρραγεί. Οι ρωσικές τράπεζες και οι ρωσικές εταιρείες εξαγωγής σιτηρών, ακόμη και οι ρωσικές βιομηχανίες όπλων, έχουν περιορίσει δραστικά τις δραστηριότητές τους στη Βενεζουέλα. Μιλώντας στους New York Times, ο Μαξιμίλιαν Ες, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής του Λονδίνου, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια οι οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με τη Βενεζουέλα έχουν πραγματικά περιοριστεί σε κινήσεις χαμηλού κόστους αλλά μεγάλου γεωπολιτικού συμβολισμού.
Τον Ιανουάριο, όταν ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοαναγορεύθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, η Ρωσία εξεδήλωσε δημοσίως τη στήριξή της στον Νικολάς Μαδούρο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να διατηρήσει ερείσματα και στις ένοπλες δυνάμεις και στο κυβερνών κόμμα της Βενεζουέλας. Σε ό,τι αφορά, όμως, την οικονομία, δεν συμβαίνει το ίδιο. Οι κρατικές εταιρείες της Ρωσίας έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους στην πτωχευμένη χώρα, προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Η ρωσική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να εκδώσει νέα πιστωτική γραμμή στη Βενεζουέλα, να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις ή ακόμη και να ελαφρύνει το χρέος του Καράκας. Το σχετικό δημοσίευμα των ΝΥΤ αποδίδει τη στάση του Κρεμλίνου στα οικονομικά δεινά της ίδιας της Ρωσίας.
Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και πέντε χρόνια και τα οικονομικά προβλήματά της έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχει γνωρίσει η χώρα από το 2013. Η Ρωσία εξήγαγε στη Βενεζουέλα προϊόντα αξίας μόλις 36 εκατ. δολαρίων τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Πρόκειται για ποσό μικρότερο και από το 50% των αντίστοιχων εξαγωγών τρία χρόνια νωρίτερα. Εχουν επίσης μειωθεί κατά 60% οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών στη Βενεζουέλα, που, σύμφωνα με τον Μαδούρο, θα αντικαθιστούσαν τα αμερικανικά σιτηρά. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας έχουν απορρίψει το αίτημα του Μαδούρο να μεταφέρουν λογαριασμούς της κυβέρνησης στη Ρωσία, ώστε να αποφύγουν το αμερικανικό εμπάργκο. Καμία από τις 15 μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας δεν είχε χορηγήσει αξιόλογα δάνεια σε επιχειρήσεις της Βενεζουέλας. Ακόμη και οι πωλήσεις ρωσικών όπλων στη Βενεζουέλα, ακρογωνιαίος λίθος των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, έχουν πληγεί από τα οικονομικά προβλήματα του Καράκας. Το ρωσικό βιομηχανικό συγκρότημα Rostec έχει μειώσει την έκθεσή του στη Βενεζουέλα, επειδή παραμένουν απλήρωτα σειρά από τιμολόγια.
Πηγή: kathimerini.gr