Κινεζικός υπερ-υπολογιστής made in USA
Εσωσε τον εαυτό της από τη χρεοκοπία και βρέθηκε στα ύψη, αλλά, για να το επιτύχει, άνοιξε την κερκόπορτα στον εχθρό. Στο στερεότυπο της προδοσίας προς χάριν της επιτυχίας φαίνεται πως ανταποκρίνεται η αμερικανική εταιρεία μικροεπεξεργαστών Advanced Micro Devices, καθώς παρέδωσε στο Πεκίνο την τεχνογνωσία για την κατασκευή του υπερ-υπολογιστή νέας γενιάς. Πρόκειται για την τεχνολογία που παράγουν μόνον οι δύο εταιρείες στον κόσμο, η AMD και η Intel Corp, και είναι αναγκαία για την παραγωγή ενός υπερ-υπολογιστή, ικανού να κάνει δισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Ηταν ακριβώς η τεχνολογία που έλειπε από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Ουάσιγκτον για να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της υπερδύναμης στην υψηλή τεχνολογία, να την ανταγωνιστεί και πιθανώς να την ξεπεράσει.
Και βέβαια για μία ακόμη φορά οι αμερικανικές αρχές μάλλον «πιάστηκαν στον ύπνο». Στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, απαγόρευσαν την πώληση αμερικανικής τεχνολογίας σε μεγάλο αριθμό κινεζικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των συνεργατών της AMD. Ηταν, όμως, πολύ αργά. Η Κίνα παράγει πλέον μικροεπεξεργαστές με την τεχνολογία και την αρχιτεκτονική της AMD. Σε σχετικό ρεπορτάζ της, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal τονίζει πως η AMD βρισκόταν κυριολεκτικά στα πρόθυρα της πτώχευσης και επέτυχε μέσα σε τρία χρόνια να εξελιχθεί «στο όνειρο κάθε επενδυτή». Τον Οκτώβριο του 2014, η AMD είχε πνιγεί στα χρέη, τα έσοδά της είχαν μειωθεί και πολλοί αναλυτές της αγοράς εκτιμούσαν ότι επρόκειτο να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της. Τότε ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλός της η Λίζα Σου.
Γεννημένη στην Ταϊβάν, αν και κάτοικος Νέας Υόρκης, η νέα διευθύνουσα σύμβουλος ταξίδεψε στο Πεκίνο λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Εκεί συναντήθηκε με στελέχη του κινεζικού υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας που της ζήτησαν να συνεργαστεί με την Κίνα «για να επιτύχουν αμοιβαία επωφελή επιτεύγματα βάσει της τεχνολογικής δύναμης της AMD», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τότε σχετικό δελτίο Τύπου του κινεζικού υπουργείου. Τον Φεβρουάριο του 2016, η AMD σχημάτισε κοινοπραξία με τη μεγαλύτερη εταιρεία της Κίνας στον τομέα των υπερ-υπολογιστών, που δεν είναι άλλη από τη Sugon Information Industry, βασικό προμηθευτή του κινεζικού στρατού. Ζητούμενο ήταν να παράγει η κινεζική βιομηχανία μικροεπεξεργαστές με βάση την αρχιτεκτονική της AMD. Στην ιστοσελίδα της, η Sugon ανέφερε πως θεμελιώδης αποστολή της είναι «να συνδράμει στην εθνική άμυνα και στην ασφάλεια της Κίνας». Και το αντάλλαγμα για την ADM ήταν μια σωτήρια ένεση ρευστότητας ύψους 293 εκατ. δολαρίων που της χορήγησε το Πεκίνο μαζί με τα δικαιώματα στις πωλήσεις όσων μικροεπεξεργαστών παρήγε η κοινοπραξία. «Παρέδωσε τα κλειδιά του βασιλείου», δήλωσε μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα απόστρατος πρώην μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τη διετία 2017-2018 που έχει επιδιώξει να εμποδίσει τις επαφές ανάμεσα στην ADM και σε άλλες υπηρεσίες.
Ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα νέα τονωτική ένεση. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα εισέπραττε 371 εκατ. δολάρια για την πώληση του μεριδίου της ύψους 85% σε δύο μονάδες παραγωγής ημιαγωγών, στην Κίνα και στη Μαλαισία. Το μερίδιό της μεταβιβαζόταν σε εταιρεία της κρατικά ελεγχόμενης κινεζικής επενδυτικής China Integrated Circuit Industry Investment Fund, που έχει αναλάβει να αναπτύξει την κινεζική βιομηχανία μικροεπεξεργαστών. Λίγο προτού ανακοινωθεί η συμφωνία με τη Sugon, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ενημερώθηκε σχετικά με παρουσίαση της επίμαχης κοινοπραξίας που είχε γίνει στην Κίνα. Εκεί είχε τονιστεί η δυνατότητα της νέας εταιρείας να μετατρέψει τη χώρα σε ηγετική δύναμη στην τεχνολογία επεξεργαστών. Και βέβαια το Πεντάγωνο αντέδρασε άμεσα και προσπάθησε να ακυρώσει τη συμφωνία, αλλά και να αναγκάσει την ADM να υποβάλει τη συμφωνία στην έγκριση της αμερικανικής επιτροπής ξένων επενδύσεων.
Οι αμερικανικές εταιρείες υποβάλλουν στην εν λόγω επιτροπή οποιαδήποτε συμφωνία τους θα μπορούσε θεωρητικά να γεννάει ζητήματα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ. Η ADM δεν είχε υποβάλει τη συμφωνία της προς έγκριση στη συγκεκριμένη επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, Αμυνας, Εμπορίου, Δικαιοσύνης και Ενέργειας και έχουν τη δυνατότητα να συμβουλεύσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εμποδίσει μια επένδυση για λόγους εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον Αμερικανοί αξιωματούχοι υπεύθυνοι για θέματα εθνικής ασφαλείας θεωρούν πως η AMD σχεδίασε την κοινοπραξία της στην Κίνα κατά τρόπο πάρα πολύ περίπλοκο, ώστε να διαφύγει τον έλεγχο των αμερικανικών αρχών.
Χωρίς έλεγχο
Η αμερικανική Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων έχει την αρμοδιότητα να εξετάζει τις εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από επιχειρήσεις άλλων χωρών και βέβαια να επικαλείται λόγους εθνικής ασφαλείας όταν θέλει να εμποδίσει κάποια εξαγορά. Δεν έχει, όμως, τη δικαιοδοσία να εξετάζει κοινοπραξίες που δημιουργούνται στο εξωτερικό όταν αυτές δεν προβλέπουν τη μεταβίβαση αμερικανικών επιχειρήσεων σε ξένους φορείς. Υπό αυτήν την έννοια, η AMD ήταν καλυμμένη σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι δεν υπέβαλε τη συμφωνία της με τη Sugon στην κρίση της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων. Οι Αμερικανοί που κατέχουν θέση στελέχους στην κοινοπραξία με τη Sugon έχουν τονίσει στο προσωπικό της ότι τα προϊόντα της θα παράγονται για εμπορικούς λόγους και για να τροφοδοτούν τους κινεζικούς κολοσσούς της τεχνολογίας όπως είναι οι Baidu και Tencent Holdings. Οπως επισημαίνει η Wall Street Journal, το είδος συμφωνίας που συνήψε η AMD με την κινεζική Sugon δίνει τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να παρουσιάσουν το προϊόν που θα παράγουν ως παραχθέν στο εσωτερικό της Κίνας. Αυτό αποτελούσε, άλλωστε, και τον στόχο της κινεζικής κυβέρνησης.
Πηγή: kathimerini.gr