Κατασκεύασαν γέφυρα από ατσάλι με 3D εκτυπωτή
Η πρόοδος στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι ραγδαία και εντυπωσιακή. Οι 3D εκτυπωτές μπορούν να κατασκευάζουν πλέον σχεδόν τα πάντα, από ολόκληρα αυτοκίνητα μέχρι μεγάλες κατοικίες. Ανάμεσα στα άλλα, οι 3D εκτυπωτές είχαν κατασκευάσει κάποιες γέφυρες από πλαστικά υλικά. Η ολλανδική εταιρεία MX3D κατάφερε να κατασκευάσει την πρώτη γέφυρα προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης, η οποία αποτελείται από ατσάλι.
Πρόκειται για μια πεζογέφυρα μήκους 12 μέτρων, που τοποθετήθηκε στο κανάλι Oudezijds Achterburgwal το οποίο διασχίζει τη διάσημη συνοικία με τα «κόκκινα φώτα» του Αμστερνταμ. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια προσπαθειών για την υλοποίηση της κατασκευής αυτής της γέφυρας, η οποία –εκτός των άλλων– θα λειτουργεί, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της, ως «ζωντανό εργαστήριο».
Στη γέφυρα έχουν ενσωματωθεί διαφόρων ειδών αισθητήρες με στόχο να γίνεται παρατήρηση των μεταβολών και της φθοράς της, καθώς χρησιμοποιείται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Θα καταγράφονται επίσης διάφορα δεδομένα, όπως ο αριθμός των ατόμων που τη χρησιμοποιούν, η αλληλεπίδραση της κίνησης όσων περπατούν πάνω στη γέφυρα με αυτήν κ.ά.
Τα δεδομένα αυτά θα αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας με ένα ψηφιακό αντίγραφο της γέφυρας, μια προσομοιωμένη εκδοχή της. Η τοποθέτηση των δεδομένων της πραγματικής γέφυρας στην ψηφιακή θα παράγει αποτελέσματα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και προβλέψεις για τη μελλοντική της κατάσταση.
«Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης μια μεταλλική κατασκευή σε μέγεθος τέτοιο που να μπορεί να διαχειριστεί την κυκλοφορία των πεζών. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία όλες τις απαραίτητες δοκιμές της γέφυρας και είναι φανταστικό να τη βλέπουμε τώρα να λειτουργεί», δηλώνει ο Λιρόι Γκάρντνερ, καθηγητής του Τμήματος Αστικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του βρετανικού Imperial College, ο οποίος συμμετείχε με συναδέλφους του στη δημιουργία της γέφυρας.
Αν η γέφυρα αποδειχθεί ασφαλής, υψηλής αντοχής και με ζωή μακράς διαρκείας, θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία και άλλων κατασκευών με χρήση 3D εκτύπωσης, χρησιμοποιώντας υλικά όπως το ατσάλι.
Πηγή: kathimerini.gr