Καθαρή νίκη του «όχι» στη Σκωτία
Προς ανακούφιση της βρετανικής κυβέρνησης αλλά και της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, η Σκωτία είπε «όχι» στην ανεξαρτησία της και παραμένει τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η καταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10:00 ώρα Ελλάδος με καθαρή νίκη της εκστρατείας του «όχι» -55,30% των ψήφων.
«Η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα αυτή τη φορά», δήλωσε ο Alex Salmond, ο ηγέτης της Σκωτίας, αποδεχόμενος την ήττα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αποδέχομαι την απόφαση των πολιτών και καλώ όλη τη Σκωτία να κάνει το ίδιο». Πρόσθεσε επίσης ότι η συμμετοχή στη διαδικασία για το δημοψήφισμα που ανήλθε στο 85%, είναι «θρίαμβος της δημοκρατικής διαδικασίας».
Συνεπείς στο ραντεβού τους με την… ιστορία οι Σκωτσέζοι προσήλθαν μαζικά χθες στις κάλπες (84,59%) για να αποφασίσουν εάν θα αποχωρήσουν -307 χρόνια μετά- από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ψήφισαν 32 κομητείες
Η ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν οι Σκωτσέζοι ήταν: «Θα πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος; Ναι ή όχι;»
Από τις 32 συνολικά κομητείες της τοπικής αυτοδιοίκησης, μόνο τέσσερις τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας: η Γλασκώβη (η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας), το Βόρειο Lanarkshire, το Dundee και το Δυτικό Dunbartonshire.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα ανά κομητεία ήταν τα εξής:
Πηγή: BBC News
Δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα είχαν 4,283 εκατ. Σκωτσέζοι, ψήφισε το 84,59%, με τα «άκυρα» να φτάνουν τα 3.249.
Ιστορική ημέρα
Έπειτα από δύο χρόνια σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο στρατοπέδων, του «ναι» που θέλει μια ανεξάρτητη Σκωτία και του «όχι» που θέλει να διαφυλάξει την ένωση, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος παρέμενε αβέβαιο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν στο «όχι» ένα μικρό προβάδισμα, ωστόσο, οι αναλυτές σημείωναν ότι οι σχεδόν 600.000 αναποφάσιστοι κρατούν τα κλειδιά της νίκης.
Το δημοψήφισμα έχει συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την αναβίωση των αποσχιστικών κινημάτων στην Ευρώπη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θα είναι καθοριστικό τόσο για την Βρετανία όσο και για την Ευρώπη. «Μετά από μισό αιώνα οικοδόμησης της Ευρώπης, κινδυνεύουμε να περάσουμε σε μια περίοδο αποδόμησης», δήλωσε την Πέμπτη.
Ήταν μια συναισθηματικά φορτισμένη ημέρα για τους Σκοτσέζους. Μεγάλα πλήθη συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Γλασκόβης, του Εδιμβούργου και αλλού, κρατώντας σημαίες της Σκωτίας, με τους ήχους της γκάιντας να τους συνοδεύουν. Σε άλλες περιοχές κυμάτιζε η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου με τους υποστηρικτές του «όχι» να εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη νίκη τους, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Ο Alex Salmond, επικεφαλής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος και το κεντρικό πρόσωπο στην καμπάνια για την απόσχιση, παρότρυνε τους Σκωτσέζους να κάνουν το μεγάλο βήμα, υποστηρίζοντας ότι το έθνος θα είναι πλουσιότερο και πιο ευτυχισμένο μακριά από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron και άλλα πολιτικά στελέχη επιδόθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε ξέφρενες περιοδείες σε διάφορα μέρη της χώρας προειδοποιώντας για τους οικονομικούς κινδύνους που περιβάλουν την ανεξαρτησία. Το Λονδίνο υποσχέθηκε ταυτόχρονα να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στην Σκωτία εφόσον οι πολίτες ψηφίσουν κατά της απόσχισης.
Σύμφωνα εξάλλου με το BBC:
– Η αστυνομία φέρεται να ερευνά καταγγελίες για εκλογική απάτη που σχετίζεται με 10 ψηφοδέλτια στη Γλασκώβη.
– Η βασίλισσα Ελισάβετ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα γραπτή δήλωση το απόγευμα της Παρασκευής, μετά την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.
– Το Twitter ανακοίνωσε ότι 1,5 εκατ. tweets για το δημοψήφισμα έχουν σταλεί το τελευταίο 48ωρο.