Καθίζηση της ανάπτυξης στην Τουρκία βλέπει το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Τουρκία, αναθεωρώντας αισθητά προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και καλώντας την ηγεσία της χώρας να λάβει μέτρα για να την περιφρουρήσει. Οι προειδοποιήσεις έπονται των μεγάλων πιέσεων που έχουν υποστεί η τουρκική λίρα και η οικονομία της γειτονικής χώρας. Δεν αναμένεται, πάντως, να επηρεάσουν την τουρκική ηγεσία, που έχει επαναλάβει σε όλους τους τόνους την άρνησή της να συνεργαστεί εκ νέου με το Ταμείο. Η εικόνα της τουρκικής οικονομίας, όπως τη σκιαγραφεί το ΔΝΤ, είναι δυσοίωνη, σε μια στιγμή που ο πληθωρισμός στην Τουρκία αγγίζει πλέον το 25%. Φθάνει, εν ολίγοις, στα υψηλότερα επίπεδά του στα 15 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και αντανακλά την υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά σχεδόν 40% από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με το Ταμείο, το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας πρόκειται να αυξηθεί φέτος μόνον κατά 3,5%, που σημαίνει ότι η τουρκική οικονομία θα σημειώσει λιγότερο και από το μισό της θεαματικής ανάπτυξης 7,4% του περασμένου έτους. Μιας ανάπτυξης που ήρθε, βέβαια, με τίμημα την όξυνση των δομικών προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας, όπως η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, με αποτέλεσμα τη φυγή του ξένου κεφαλαίου από τη χώρα.
Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,4%. Οι προβλέψεις του είναι απαισιόδοξες αν συγκριθούν με τις αντίστοιχες στις οποίες είχε προβεί μόλις τον προηγούμενο Απρίλιο, δύο μήνες πριν από τις εκλογές και την επανεκλογή του Ερντογάν, όταν το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 4,2% για φέτος και 4% για το 2019.
«Η Τουρκία αντιμετωπίζει προκλήσεις που απαιτούν ένα πακέτο νομισματικής, δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής», επισημαίνει το ΔΝΤ και δεν παραλείπει να επικρίνει την Τράπεζα της Τουρκίας επειδή καθυστέρησε να αντιδράσει στην εκτίναξη του πληθωρισμού. Τονίζει ότι η ολιγωρία της κεντρικής τράπεζας ενέτεινε την έλλειψη εμπιστοσύνης της αγοράς και της συνιστά να επιβάλει αρκετά περιοριστική νομισματική πολιτική για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό.
Καλεί, παράλληλα, την Τουρκία να υιοθετήσει πιο συνετή προσέγγιση όσον αφορά τις συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τις οποίες εκτελούνται συνήθως τα μεγάλα έργα υποδομής αξίας πολλών δισ. δολαρίων. Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως αν κριθεί αναγκαίο, θα πρέπει να μειωθούν σταδιακά οι εγγυήσεις που παρέχει το δημόσιο για την αποπληρωμή χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά την πληγή της τουρκικής οικονομίας, τον πληθωρισμό, το Ταμείο προβλέπει ότι θα κυμανθεί στο 20% στο σύνολο του έτους για να υποχωρήσει στο 15,5% το 2019 και στο 13% το 2023. Πρόκειται για μία ακόμη επί τα χείρω αναθεώρηση του Ταμείου, καθώς τον Απρίλιο έκανε λόγο για πληθωρισμό 10,9%, 10% και 8%, αντιστοίχως. Αναθεωρεί, επίσης, επί τα χείρω το χρέος της Τουρκίας, που προβλέπει ότι θα φτάσει στο 32,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 33,6% το 2019, ενώ τον Απρίλιο προέβλεπε 27,8% για φέτος και 27,9% για το επόμενο έτος.
Τηρούν τις αποστάσεις
Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Τούρκου προέδρου, έχει αναγνωρίσει την ανάγκη να «εξισορροπηθεί» η τουρκική οικονομία. Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, υποστηρίζει ότι η τουρκική οικονομία έχει σταθερά θεμέλια και αποδίδει την υποτίμηση της τουρκικής λίρας στον «οικονομικό πόλεμο» που έχει ενορχηστρώσει η Ουάσιγκτον.
Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως η Αγκυρα δεν πρόκειται να δανεισθεί ξανά από το ΔΝΤ. «Οι οικονομικοί δείκτες της Τουρκίας είναι σε πολύ καλά επίπεδα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους άλλων χωρών», τόνισε και προσέθεσε ότι το κεφάλαιο ΔΝΤ έχει κλείσει για τα καλά. Αντέκρουσε, μάλιστα, κριτική της αντιπολίτευσης για την απόφασή του να προσλάβει τη συμβουλευτική McKinsey για να εκτιμά την πορεία της τουρκικής οικονομίας. Το επιχείρημά του ήταν η μείωση του χρέους της Τουρκίας. «Αναλάβαμε χρέος 23,5 δισ. δολάρια και πληρώσαμε το χρέος το 2013», τόνισε αναφερόμενος στην αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ. Για να καταλήξει στη ρητορική ερώτηση «δεν είμαστε εμείς που σώσαμε τη χώρα από τον ζυγό του ΔΝΤ;».
Πηγή: kathimerini.gr