Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω εκλογών, προειδοποιεί και το ΕΔΣ
Για κινδύνους δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης λόγω εκλογών προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) Παναγιώτης Κορλίρας στη φθινοπωρινή έκθεση του ΕΔΣ, προσθέτοντας τη φωνή του σε πολλές άλλες με ανάλογες ανησυχίες, όπως της Κομισιόν, αλλά και –μόλις προχθές– του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
«Η μεγάλη πρόκληση», σημειώνει ο κ. Κορλίρας, «είναι η πλήρης ανάκτηση και εμπέδωση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, στη διάρκεια μάλιστα ενός εκλογικού έτους, παρ’ όλες τις εντάσεις που ενδέχεται να αναπτυχθούν».
Η έκθεση αναφέρει, επίσης, ως πηγές αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας το επόμενο έτος, τη βελτίωση των συνθηκών δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών επιχειρήσεων από τις διεθνείς αγορές, την εξομάλυνση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις εξελίξεις στον διεθνή χώρο.
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος πάνω από 3,5% του ΑΕΠ θεωρείται δεδομένη από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που εκτιμά ότι το «κοινωνικό μέρισμα» που θα διανεμηθεί «είναι εύλογο να αντιστοιχεί σε ποσό χαμηλότερο του περυσινού».
Διαπιστώνει, πάντως, ότι η υπέρβαση, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, οφείλεται κατά βάση σε καθυστερήσεις στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (υστέρηση 1,2 δισ. ευρώ) και στη μείωση των δαπανών για επιστροφές φόρων.
Ο στόχος του ΠΔΕ για το 2018 φαίνεται δύσκολα επιτεύξιμος, διαπιστώνει η έκθεση.
Προειδοποιητικό καμπανάκι χτυπά η έκθεση για την υστέρηση κατά 200 εκατ. ευρώ των εσόδων από την άμεση φορολογία φυσικών προσώπων έναντι της εκτίμησης του μεσοπρόθεσμου. «Χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης η μείωση των εισπράξεων από άμεση φορολογία», αναφέρει.
734.943 δημόσιοι υπάλληλοι
Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση:
1. Οι φορείς της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 1.730.
2. Το σύνολο των υπαλλήλων που αμείβονται από το Δημόσιο είναι 734.943 άτομα. Στη διάρκεια των προγραμμάτων, όπως αναφέρει η έκθεση, το προσωπικό μειώθηκε κατά 27,9% ή κατά 268.757 άτομα και έτσι τώρα είναι στο ίδιο επίπεδο (18%) με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (18,1%) ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης.
3. Οι δαπάνες για αμοιβές προσωπικού ήταν 16,2 δισ. ευρώ το 2017, αυξημένες κατά 2,75% σε σύγκριση με το 2016, κυρίως λόγω αύξησης εργοδοτικών εισφορών. Κατά την περίοδο 2013-2017 η δαπάνη παρέμεινε σταθερή στο επίπεδο των 16 δισ. ευρώ.
Πηγή: kathimerini.gr