Ινδός κροίσος έγινε Ελληνας φορολογούμενος
Στα μέσα του περασμένου μήνα εμφανίστηκε στις φορολογικές αρχές στέλεχος μεγάλης συμβουλευτικής εταιρείας κρατώντας στα χέρια του έναν βαρύ φάκελο. Ο φάκελος αυτός περιελάμβανε στοιχεία 200 ξένων φορoλογουμένων με τεράστια περιουσία, που επιθυμούν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας, αξιοποιώντας το ειδικό καθεστώς non dom. Οι περισσότεροι εκ των 200 είναι ομογενείς που ζουν εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό ή πρόκειται για δεύτερης γενιάς ομογενείς.
Την αρχική έκπληξη των αρμοδίων διαδέχθηκε η βεβαιότητα πως το σχέδιο να γίνει σταδιακά η χώρα ένα φιλόξενο κέντρο για πλούσιους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις από το City του Λονδίνου έχει μεγάλες πιθανότητες να στεφθεί από επιτυχία. Βεβαίως, το στέλεχος της εν λόγω εταιρείας, μαζί με τους φακέλους, άφησε και μερικές σελίδες στις οποίες κατέγραφε ανοικτά θέματα και νομικά κενά, τα οποία, αν δεν απαντηθούν, ενδεχομένως να αποθαρρύνουν τους πελάτες του. Για παράδειγμα, ο νόμος ορίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και να πληρώνει μικρό φόρο εδώ για το σύνολο της παγκόσμιας περιουσίας του είναι να πραγματοποιήσει εντός 3ετίας επένδυση ύψους τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Ωστόσο, στην περίπτωση αγοράς μετοχών ή ομολόγων είναι άγνωστος ο χρόνος που θα πρέπει να τα διακρατήσει.
Το ισχυρό ενδιαφέρον από τη μια και οι ασάφειες στον νόμο από την άλλη είχαν ως αποτέλεσμα τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν σε εμπλουτισμό των κινήτρων και για άλλες κατηγορίες ξένων που θα ήθελαν να φορολογούνται στην Ελλάδα.
Οι πολυεθνικές και οι ελεγκτικοί οίκοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τα έχουν «χάσει» από το ενδιαφέρον που καταγράφεται και εστιάζουν, πλέον, μεγάλο τμήμα της δραστηριότητάς τους στο non dom. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλος ελεγκτικός οίκος έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για 15 ξένους, οι οποίοι πλέον «ανήκουν» φορολογικά στην Ελλάδα. Ενας από αυτούς, Ινδός στην καταγωγή, εντάσσεται στην κατηγορία των billionaires, καθώς η περιουσία του ξεπερνάει τα 4-5 δισ. ευρώ. Μάλιστα τον ΑΦΜ τον απέκτησε πριν από μερικές ημέρες και στα τέλη του επόμενου μήνα θα πρέπει να καταβάλει στο ελληνικό κράτος το ποσό των 100.000 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία. Ο Ινδός τον τελευταίο καιρό βρίσκεται συνεχώς στην Ελλάδα καθώς έχει θαμπωθεί από την ομορφιά της και από τις καιρικές συνθήκες.
Υπάρχουν όμως πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες. Οι non domiciled residents του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται ότι μετακομίζουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ιταλούς, Βρετανούς, Ισπανούς, Γερμανούς κ.λπ. οι οποίοι εγκαταλείπουν το City και έρχονται στην Ελλάδα. Ο λόγος, όπως αναφέρει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ελεγκτικής εταιρείας, είναι ότι το ελληνικό καθεστώς είναι περισσότερο ευέλικτο και προσφέρει διάφορες εναλλακτικές σε σχέση με τα άλλα καθεστώτα που ισχύουν στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, για αρκετούς από τους ξένους που μετακομίζουν φορολογικά στην Ελλάδα λήγει η περίοδος των ειδικών προνομίων που είχαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναζητούν νέο καταφύγιο. Οπως σημειώνει το ίδιο στέλεχος, η Ελλάδα είναι «μαγαζί γωνία»: μέλος της Ευρωζώνης, ήλιος, θάλασσα, χαμηλές αξίες ακινήτων συγκριτικά με το εξωτερικό είναι οι παράμετροι που οδηγούν τους πλούσιους στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των ξένων που εντέλει έγινε φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ανέμενε την έγκριση της αίτησής τους ώστε να προχωρήσει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ και να αποφύγει διάφορους φόρους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μόνο μία μεγάλη εταιρεία έχει αναλάβει και λάβει έγκριση για πλούσιους ξένους με περιουσία που αγγίζει συνολικά τα 6 δισ. ευρώ. Το πόσο ισχυρό είναι το ενδιαφέρον αντανακλάται και στα ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού Τύπου από την ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γαλλόφωνης L’echo του Βελγίου, με τίτλο «Πώς η Ελλάδα προσπαθεί να αποπλανήσει ξένους εκατομμυριούχους». Οπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα προσφέρει ένα ειδικό καθεστώς για μη κατοίκους (non dom), όπου όποιος επιλέγει να διαμείνει στην Ελλάδα θα φορολογείται ετησίως έως και 100.000 ευρώ στο παγκόσμιο εισόδημά του. Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα μπορούσε γρήγορα να καταστήσει την Ελλάδα ένα είδος φορολογικού καταφυγίου.
Το καθεστώς non dom εισήχθη στην ελληνική φορολογική νομοθεσία τον Δεκέμβριο του 2019 και αφορά φυσικά πρόσωπα που προτίθενται να γίνουν Ελληνες φορολογικοί κάτοικοι επενδύοντας στην Ελλάδα και, ταυτόχρονα, να αποκλείονται από την υποχρέωση δήλωσης στην Ελλάδα οποιουδήποτε προσωπικού εισοδήματος που αποκτήθηκε εκτός Ελλάδος, καταβάλλοντας κατ’ αποκοπήν φόρο ύψους 100.000 ευρώ ετησίως.
Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις – απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται:
• Το άτομο δεν θα έπρεπε να είναι Ελληνας φορολογικός κάτοικος κατά τα προηγούμενα 7 από τα 8 έτη πριν από τη μεταβίβαση της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα.
• Το ίδιο το άτομο ή μέσω νομικού προσώπου ή ενός από τους συγγενείς του (δηλαδή σύζυγος, άμεσοι ανιόντες ή απόγονοι) να επενδύσει ποσό τουλάχιστον 500.000 ευρώ στην Ελλάδα. Η επένδυση μπορεί να αφορά επενδύσεις σε ακίνητα, επιχειρήσεις, τίτλους ή μετοχές σε νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στην Ελλάδα. Η επένδυση θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός τριών ετών από την υποβολή της αίτησης.