Η παρουσία της Κίνας στα Βαλκάνια και ο ρόλος της Ελλάδας
Η έντονη παρουσία της Κίνας στα Βαλκάνια, με αφορμή το τιτάνιο έργο του Δρόμου του Μεταξιού, απασχόλησε διεθνές συμπόσιο στο Βερολίνο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SOG) σε συνεργασία με την επιτροπή ανατολικών υποθέσεων της γερμανικής οικονομίας, του συνδέσμου γερμανικών εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων και την ευρωπαϊκή ακαδημία Βερολίνου. Εκεί παρευρέθη ο Γιώργος Τζογόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του ισραηλινού κέντρου για στρατηγικές έρευνες Μπεγκίν Σαντάτ (BESA) αλλά και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος μίλησε στην Deutsche Welle (D.W.), μεταξύ άλλων, για τον ρόλο που έχει η Ελλάδα στο συγκεκριμένο έργο.
Οπως αναφέρει η D.W., συστατικό στοιχείο για τις εμπορικές συναλλαγές της Κίνας με την Ευρώπη αποτελεί η Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα κινεζικά προϊόντα μεταφέρονται διά της θαλάσσιας οδού, με τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών να γίνεται ακόμη πιο στενή από τη δραστηριοποίηση της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Επίσης, υπάρχει κινεζική παρουσία μέσω της γαλλοκινεζικής εταιρείας Terminal Link SAS στον ΟΛΘ, ενώ έντονο κινεζικό ενδιαφέρον εκφράστηκε για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπως και για το 30% των μετοχών του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η κινεζική παρουσία στη χώρα μας επιβεβαιώνεται και από την απόκτηση από την κρατική συμφερόντων State Grid Corporation of China, του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ τον περασμένο Ιούνιο. Οπως επισημαίνει η D.W., στο πλαίσιο του συμποσίου που διοργανώθηκε στο Βερολίνο εκφράστηκαν ενστάσεις για τη επιρροή που μπορεί να έχει η Κίνα στις κυβερνήσεις των Βαλκανίων. Ο κ. Τζογόπουλος σε δηλώσεις του απορρίπτει την επιρροή που μπορεί να έχει η Κίνα στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα, το γεγονός ότι η Ελλάδα ασκεί βέτο σε διεθνείς συσκέψεις όταν πρόκειται για αποφάσεις με τις οποίες καταδικάζεται η Κίνα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν τεκμηριώνει την υποψία ότι πιθανώς υποκύπτει σε κινεζικές πιέσεις; Ο κ. Τζογόπουλος απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο και εκτιμά ότι την ίδια στάση τηρεί η ελληνική κυβέρνηση και στην περίπτωση του Ιράν και της Αιγύπτου.
Πηγή: kathimerini.gr