Η Ιταλία εξετάζει την πώληση χρυσού για να χρηματοδοτήσει δαπάνες
Αντιμέτωπη με την ύφεση στην οποία διολίσθησε προσφάτως η ιταλική οικονομία, η κυβέρνηση συνασπισμού των Ντι Μάιο και Σαλβίνι θέτει τώρα στο στόχαστρό της τον χρυσό της Ιταλίας. Προκειμένου να αμβλύνει τον αντίκτυπο της ύφεσης, να μην αναγκαστεί σε τροποποιήσεις του προϋπολογισμού της και με την ελπίδα να αποφύγει μια νέα επώδυνη αύξηση του ΦΠΑ, εξετάζει πλέον σοβαρά την ιδέα να επιστρατεύσει τουλάχιστον ένα τμήμα του χρυσού της χώρας, να το ρευστοποιήσει και να χρηματοδοτήσει έτσι μέρος των απαιτούμενων δαπανών.
Πρόκειται για παλαιότερη πρόταση του Κλάουντιο Μπόργκι, βουλευτή της Λέγκας, που στη συνέχεια την υποστήριξε και ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέμπε Γκρίλο. «Ετσι θα μπορέσουμε να δώσουμε τέλος σε αυτήν την ενοχλητική ιστορία ότι δεν έχουμε χρήματα», είχε σχολιάσει όταν πρωτοσυζητήθηκε η ιδέα. Είχε μάλιστα αναρωτηθεί με έμφαση «γιατί να πωλούν οι πολίτες τα κοσμήματά τους και όχι το κράτος;». Το θέμα αφορά έναν όγκο χρυσού που ανέρχεται σε 2.400 τόνους του πολύτιμου μετάλλου και η αξία τους εκτιμάται σε τουλάχιστον 85,5 δισ. ευρώ. Βρίσκεται στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Ιταλίας, της Βρετανίας, καθώς και στη Βασιλεία της Ελβετίας. Κατά ορισμένες εκτιμήσεις, η αξία του ενδέχεται να υπερβαίνει τα 90 δισ. ευρώ. Την είδηση μεταφέρουν ιταλικές εφημερίδες από την οικονομική Il Sole 24 Ore μέχρι την ευρείας κυκλοφορίας La Stampa. Τα σχετικά δημοσιεύματα κατηγορούν τον Μπόργκι και τη Λέγκα ότι θέλουν να λεηλατήσουν τον χρυσό της κεντρικής τράπεζας για να χρηματοδοτήσουν προεκλογικές τους υποσχέσεις. Από την πλευρά του ο Μπόργκι διαψεύδει τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι θα διασφαλίσει πως τον τελευταίο λόγο θα έχει το ιταλικό Κοινοβούλιο.
Λάδι στη φωτιά έριξε, πάντως, ο Ματέο Σαλβίνι επικεφαλής της Λέγκας και εκ των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης. «Ο χρυσός είναι ιδιοκτησία του ιταλικού λαού και κανενός άλλου», τόνισε χθες αντικρούοντας τις κατηγορίες περί παρέμβασης στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Προσέθεσε, όμως, ότι δεν έχει έως τώρα μελετήσει την προοπτική να πουλήσει τμήμα του χρυσού της χώρας για να χρηματοδοτήσει δαπάνες αλλά «μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα». Οπως σχολιάζει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg αλλά και η βρετανική Financial Times, η ιδέα αυτή που φέρεται να εξετάζει σοβαρά η Ρώμη, θα οξύνει την ένταση ανάμεσα στον κυβερνητικό συνασπισμό και την κεντρική τράπεζα, καθώς αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η Τράπεζα της Ιταλίας έχει τα μεγαλύτερα διαθέσιμα χρυσού μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Πηγή: kathimerini.gr