Η εμπορική συμφωνία με τη Mercosur δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για την Ε.Ε.
Την Παρασκευή 28 Ιουνίου η Ε.Ε. και οι τέσσερις νοτιοαμερικανικές χώρες που απαρτίζουν τη Mercosur –η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη– κατέληξαν σε ιστορική συμφωνία για την εξάλειψη των εμπορικών φραγμών και τη θέσπιση ισχυρών κοινών κανόνων. Οπως όλες οι εμπορικές συμφωνίες, προσφέρει στις επιχειρήσεις της Ε.Ε. τη δυνατότητα να πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε ξένες αγορές. Ωστόσο, όταν οι αγορές αυτές περιλαμβάνουν περίπου 260 εκατομμύρια άτομα, πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.
Η Ε.Ε. είναι πλέον σε θέση να επωφεληθεί από αυτές τις διευρυνόμενες αγορές. Οι τέσσερις χώρες παραμένουν ουσιαστικά κλειστές για τους ανταγωνιστές μας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν υψηλούς δασμούς. Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση πόρων άνω των 4 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις μας – τέσσερις φορές περισσότερο απ’ ό,τι η πρόσφατη συμφωνία μας με την Ιαπωνία. Η συμφωνία αυτή είναι επίσης επωφελής για τις επιχειρήσεις που παρέχουν, μεταξύ άλλων, τηλεπικοινωνιακές, χρηματοοικονομικές, επιχειρηματικές και μεταφορικές υπηρεσίες και οι οποίες θα είναι σε θέση να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις. Οι εταιρείες της Ε.Ε. θα μπορούν επίσης να υποβάλλουν προσφορές για δημόσιες συμβάσεις στις τέσσερις χώρες της Mercosur επί ίσοις όροις με τις αντίστοιχες τοπικές. Περισσότερες εξαγωγές σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας.
Οι επιπλέον εξαγωγές επιτρέπουν επίσης στις επιχειρήσεις της Ε.Ε. να επεκταθούν και να προσλάβουν περισσότερους ανθρώπους. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι 36 εκατομμύρια Ευρωπαίοι απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με εξαγωγές.
Στην Ελλάδα υποστηρίζονται 427.000 θέσεις εργασίας στον τομέα αυτό. Οι μικρότερες εταιρείες θα διαθέτουν ειδική διαδικτυακή πύλη που θα τις βοηθάει να αναζητούν τελωνειακές διαδικασίες και να αποκτούν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι Ευρωπαίοι αγρότες θα έχουν πολλαπλά οφέλη από αυτή τη συμφωνία. Λόγω των ισχυρών πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών μας, οι Νοτιοαμερικανοί καταναλωτές εκτιμούν τα ποιοτικά ευρωπαϊκά προϊόντα. Η συμφωνία μειώνει τους δασμούς στα σύνορα για τα ευρωπαϊκά κρασιά, τυριά, σοκολάτα και άλλα προϊόντα υψηλής αξίας. Οσον αφορά την Ελλάδα, περισσότερες από 350 εμβληματικές επωνυμίες τροφίμων και ποτών, όπως ο κρόκος Κοζάνης, το ελαιόλαδο «Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης», η κονσερβολιά Αμφίσσης, η κορινθιακή σταφίδα Βοστίτσα, η μαστίχα Χίου, το τσίπουρο και η ελιά Καλαμάτας θα προστατεύονται, επίσης, από απομιμήσεις. Ετσι διασφαλίζεται η πατροπαράδοτη τεχνογνωσία μας και το οικονομικό μέλλον των εξειδικευμένων βιοτεχνών τροφίμων της Ευρώπης. Βεβαίως, κατανοούμε πλήρως τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν οι αγρότες για την αύξηση του ανταγωνισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως το βόειο κρέας.
Ωστόσο, η επιπλέον πρόσβαση που παραχωρήσαμε στους εταίρους μας σε αυτούς τους τομείς είναι πολύ περιορισμένη, ιδίως όταν αυτή εξετάζεται στο σύνολο της αγοράς της Ε.Ε. Για παράδειγμα, 99.000 τόνοι επιπλέον βοείου κρέατος ακούγονται πολλοί, όμως αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των 8 εκατομμυρίων τόνων που καταναλώνουμε κάθε χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για τη ζάχαρη και τα πουλερικά. Υπάρχουν επίσης διασφαλίσεις στην παρούσα συμφωνία που μπορούν να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση αιφνίδιας αύξησης των εισαγωγών που βλάπτει τους παραγωγούς μας. Ωστόσο, αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, δεν έχει παρατηρηθεί κύμα φθηνών εισαγωγών, όπως πολλοί φοβούνταν. Συνολικά, οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών της Ε.Ε. προς τον Καναδά ανέρχονται σε 7%. Παρά το γεγονός ότι ξεκινήσαμε τις συνομιλίες πριν από 20 χρόνια, έχουμε αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ασκούμε εμπορική πολιτική τα τελευταία χρόνια, και αυτό αντικατοπτρίζεται στην παρούσα συμφωνία. Το εμπόριο πρέπει όχι μόνο να αποφέρει οικονομικά οφέλη, αλλά και να είναι διαφανές, βιώσιμο και να στηρίζεται στις αξίες μας. Ανεξάρτητα από τον τόπο προέλευσής τους, τα τρόφιμα στα πιάτα μας πρέπει να συμμορφώνονται με τα υψηλά πρότυπα τροφίμων της Ε.Ε. Αυτή η αρχή τηρείται από την παρούσα συμφωνία. Στη συμφωνία κατοχυρώνεται επίσης η αρχή της προφύλαξης. Αυτή εγγυάται το δικαίωμά μας να αποκλείεται ένα προϊόν από την αγορά της Ε.Ε. αν τα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι πειστικά.
Πιστεύουμε ότι η διαφάνεια οδηγεί σε καλύτερη χάραξη πολιτικής. Οι εθνικές κυβερνήσεις και οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώθηκαν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και το πλήρες κείμενο της συμφωνίας θα είναι διαθέσιμο στο Διαδίκτυο την επόμενη εβδομάδα για να μπορεί κάθε πολίτης να ενημερωθεί λεπτομερώς. Είναι μύθος ότι οι εμπορικές συμφωνίες αφορούν μόνο το ελεύθερο εμπόριο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για περίπλοκα και μακροσκελή νομικά κείμενα που καθορίζουν ένα σύνολο κανόνων για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διεξάγονται οι εμπορικές συναλλαγές. Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει ιδιαίτερα ισχυρό τμήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη που θα προστατεύει το περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ενσωματώνει τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Σε αυτά περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, η υπόσχεση της Βραζιλίας να αναδασώσει 12 εκατομμύρια εκτάρια του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Εάν οι εταίροι μας δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις αυτές, η εμπορική συμφωνία μας παρέχει ένα επιπλέον εργαλείο για την ενθάρρυνσή τους.
Μόλις την περασμένη βδομάδα δρομολογήσαμε μια διαδικασία με τη Νότια Κορέα, διότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχουν κάνει όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μας. Τέλος, ας δούμε λίγο την ευρύτερη εικόνα. Οπως είδαμε στην ομάδα G20 για την Οσάκα, οι διεθνείς συμφωνίες δεν ήταν ποτέ τόσο εύθραυστες. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παίκτες έχασαν την πίστη τους και επιδιώκουν τη διάλυση ολόκληρου του συστήματος. Μαζί με τα τέσσερα κράτη της Mercosur αποφασίσαμε, αντιθέτως, να εκφράσουμε την ισχυρή μας βούληση υπέρ της πολυμέρειας για ανοικτό, βιώσιμο και βασιζόμενο σε κανόνες εμπόριο· και για διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Πηγή: kathimerini.gr