Η Αφρική το νέο στοίχημα των γιγάντων του Ιντερνετ
Tο Γιοχάνεσμπουργκ χτίστηκε την εποχή των χρυσοθήρων, αλλά αυτή τη στιγμή στα περίχωρα του χρηματοπιστωτικού κέντρου της Νοτίου Αφρικής κάτι σαφώς πολυτιμότερο συγκεντρώνεται με ακόμη πιο φρενήρη ρυθμό. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, στην περιοχή βρίσκεται η εταιρεία Teraco, ο αφρικανικός κολοσσός που διαχειρίζεται τα ανεξάρτητα κέντρα δεδομένων, τις εγκαταστάσεις που διασφαλίζουν τη λειτουργία του Ιντερνετ και τις υπηρεσίες των Google, Netflix και των ανταγωνιστών τους όπως και των εταιρειών τηλεπικοινωνιών.
Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, το παραγωγικό δυναμικό του Ιντερνετ στην Αφρική σημειώνει εκρηκτική ανάπτυξη με τα δίκτυά του να γίνονται πυκνότερα και ταχύτερα αλλά και εγχώρια και αυτό έχει έχει βαθύτατες επιπτώσεις για τις οικονομίες της Μαύρης Ηπείρου. Οι εξελίξεις έχουν, όμως, επιταχυνθεί δραματικά εξαιτίας της πανδημίας καθώς και του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τα έργα υποδομής στην περιοχή. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται ένα παρατηρητή της αγοράς, τον Γκι Ζίμπι, ιδρυτή της εταιρείας μελετών αγοράς Xalam Analytics, που μιλάει για μια νέα «εποχή χρυσοθήρων». Παραδέχεται και ο ίδιος ότι η έκφραση αυτή είναι υπερβολική αλλά, όπως τονίζει, περιγράφει τη δραματική επέκταση μιας αγοράς που βρίσκεται ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο.
Οι εταιρείες Ιντερνετ έχουν αντιληφθεί ότι μπορούν να πάρουν μεγάλη ώθηση επενδύοντας στην ψηφιακή τεχνολογία της Αφρικής, καθώς έτσι θα μειώσουν και το κόστος που έχει η πρόσβαση στις υπηρεσίες τους σε μια τεράστια και ανεκμετάλλευτη αγορά.
Τα δίκτυα Ιντερνετ που διαθέτει η Αφρική είναι υπερβολικά αργά και ακριβά αν θέλει κανείς να κάνει εντατική χρήση, όπως, για παράδειγμα, για υπηρεσίες νέφους ή για τις υπηρεσίες βίντεο, τηλεδιασκέψεων κ.λπ. Ετσι οι Google και Facebook έχουν φτάσει στα άκρα. Φέτος, η Google σχεδιάζει να ολοκληρώσει μια υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση Ιντερνετ από τη Λισσαβώνα στο Κέιπ Τάουν. Οπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο η πανδημία έχει αναγκάσει εκατομμύρια Αφρικανών να τηρούν αποστάσεις και να εργάζονται μακριά από τη δουλειά τους.
Μιλώντας στους F.T., ο διευθύνων σύμβουλος της Teraco, Γιαν Χνίζντο, τονίζει πως «είναι εκπληκτικό το πόσο καλά λειτούργησε αυτή η ψηφιακή υποδομή» σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. Και πάλι, πάντως, πολλοί Αφρικανοί δηλώνουν δυσαρεστημένοι για τις ανεπάρκειες στις συνδέσεις με το Zoom στις διάφορες τηλεδιασκέψεις. Αυτό καταδεικνύει πόσο χρειάζονται πρόσθετες και νέες υποδομές. Στην Αφρική βρίσκεται λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας παραγωγικής δυνατότητας κέντρων δεδομένων που τον περασμένο χρόνο έφτασαν περίπου τα 200 μεγαβάτ σύμφωνα με τη Xalam Analytics. Για αυτό και υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση.
Οπως τονίζουν οι F.T., η Αφρική είναι γνωστή και ως έδρα του «τελευταίου δισεκατομμυρίου» ανθρώπων ανά τον κόσμο που δεν έχουν ακόμη επαρκώς αποτελεσματικό Ιντερνετ. Σύμφωνα με την εταιρεία GSMA, που καταγράφει τις εξελίξεις στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, οι μισοί Αφρικανοί, δηλαδή πάνω από 500 εκατ. άνθρωποι, έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ από το κινητό τους αλλά δεν κάνουν χρήση. Αναμένεται, όμως, ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε ο αριθμός των Αφρικανών που θα είναι συνδεδεμένος με Ιντερνετ θα αυξηθεί κατά 200 εκατ. άτομα και θα φτάσει στα 475 εκατ. Ολοι αυτοί θα θέλουν περισσότερη και ταχύτερη ροή δεδομένων και σε χαμηλότερες τιμές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ίδιας εταιρείας, η κυκλοφορία δεδομένων σε κινητά στην Αφρική θα υπερτετραπλασιαστεί και θα υπερβαίνει τα 7 γιγαμπάιτ τον μήνα ανά εγγεγραμμένο χρήστη. Κι αν αυτό φαίνεται σταγόνα στον ωκεανό των 1,7 δισ. συνδέσεων που αναμένεται να υπάρξουν ανά τον κόσμο, σίγουρα είναι σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το περασμένο έτος όταν δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία σύνδεση σε όλη τη Μαύρη Ηπειρο
Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Σιρίλ Ραμαπόσα, έχει υποσχεθεί ότι στις αρχές του τρέχοντος έτους θα διεξαχθεί δημοπρασία για να επιλεγεί ανάδοχος που θα αναλάβει τη μετάδοση σημάτων ώστε να αναπτυχθούν πλήρως τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (G5). Οι σχετικές κινήσεις έχουν καθυστερήσει και ο υπουργός Οικονομικών το έχει αποδώσει σε κωλυσιεργίες.
Πηγή: kathimerini.gr