Εύπορα, αλλά αναποτελεσματικά τα επενδυτικά ταμεία της Κίνας
Το δυσθεώρητο ποσό των 1,8 τρισ. δολαρίων ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει η Κίνα σε κρατικά επενδυτικά ταμεία, με στόχο την ανάδειξή της σε τεχνολογική υπερδύναμη μέχρι το 2025. Ο επίσημος αυτός ισχυρισμός των κινεζικών αρχών φαίνεται να επιβεβαιώνει όσους εκτιμούν ότι η Κίνα δεν πρόκειται να μετριάσει τους φιλόδοξους στόχους του προγράμματος «Made in China 2025» όση πίεση κι αν δεχθεί από την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα, πάντως με ρεπορτάζ των Financial Times, ούτε τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί είναι τόσο υψηλά στην πραγματικότητα, αλλά ούτε έχουν διατεθεί για επενδύσεις.
Μιλώντας στους Financial Times, ο Λανς Νομπλ, αναλυτής στην εταιρεία ερευνών Gavekal Dragonomics του Πεκίνου, «οι πόροι που ελέγχουν τα κρατικά επενδυτικά ταμεία είναι σαφώς μεγάλοι αλλά πολύ μικρότεροι από αυτό που παρουσιάζεται». Σχεδόν το 40% των επενδυτικών αυτών ταμείων δυσκολεύτηκε να αντλήσει κεφάλαια και, όταν τα άντλησε, αντιμετώπισε δυσκολίες στην προσπάθειά του να τα επενδύσει.
Σύμφωνα, πάντα, με το εν λόγω ρεπορτάζ, το 2017 η επαρχία Σιτσουάν διαπίστωσε ότι τα πέντε από τα 18 περιφερειακά ταμεία που είχαν ιδρυθεί το 2015 δεν είχαν προχωρήσει σε καμία επένδυση. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 13, έχουν επενδύσει μόλις το 6,5% των πόρων τους.
Ενα χρόνο αργότερα προκύπτει ότι δεν έχει επενδυθεί το 29% από τα 348 εκατ. δολάρια που διαθέτουν τα 15 περιφερειακά επενδυτικά ταμεία της πόλης Σουτζχού. Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται την κινεζική συμβουλευτική Zero2IPO, σύμφωνα με την οποία στα τέλη του 2017 τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Κίνας είχαν αντλήσει συνολικά 507 δισ. δολάρια.
Τα επενδυτικά αυτά ταμεία είναι νέος δίαυλος επιδοτήσεων στην Κίνα και έχουν πολλαπλασιαστεί από το 2014, καθώς το Πεκίνο άρχισε να εποπτεύει πολύ πιο προσεκτικά κάθε μορφής άτυπη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με επενδυτή του ιδιωτικού τομέα που έχει έδρα στο Πεκίνο, οι εκάστοτε τοπικές αρχές επιδιώκουν να προσελκύσουν στην περιφέρειά τους νεοφυείς εταιρείες. Σε ό,τι αφορά, όμως, ιδιαιτέρως τις απομακρυσμένες περιοχές, η προσπάθεια να συγκεντρωθούν επενδύσεις σε συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη με περιορισμένες επενδυτικές ευκαιρίες συχνά έχει ως αποτέλεσμα να πηγαίνουν χαμένα τα κεφάλαια. Ενδεικτική περίπτωση, η πόλη Τανγκσάν, μια γεωγραφική ζώνη γεμάτη χαλυβουργεία, η οποία διαθέτει επενδυτικό ταμείο με κεφάλαια ύψους 2,17 δισ. δολαρίων.
Τα διαθέτει για την αναβάθμιση παλαιών βιομηχανικών κλάδων μέσω επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες. Οπως τονίζει ο Λανς Νομπλ, «τα επενδυτικά ταμεία των τοπικών κυβερνήσεων συχνά τοποθετούνται στους ίδιους τομείς της τεχνολογίας και το αποτέλεσμα είναι η πλεονασματική παραγωγή».
Τον Ιούλιο, η βρετανική εφημερίδα ανέφερε πως ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία, το China Reform Holdings, σχεδιάζει να επενδύσει τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια μαζί με τον ιδιωτικό επενδυτικό όμιλο μετοχών JD Caital. Πρόκειται για ένα είδος κρατικής «σκιώδους χρηματοδότησης» που έχει αρχίσει να υποκαθιστά τα μικρότερα επενδυτικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα.
Τα κρατικά «ταμεία καθοδήγησης», όπως τα αποκαλούν στη χώρα, είναι αναγκαία για να στηρίξουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη της τεχνολογίας μηχανικού για υπολογιστές (hardware) και ειδικότερα την ανάπτυξη ημιαγωγών και συναφούς τεχνολογίας που αποτελούν κλάδο εντάσεως κεφαλαίου.
Πηγή: kathimerini.gr