Ευοίωνες οι ενδείξεις για τη μεταποίηση παρά την οριακή πτώση του PMI

Οριακή υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών) στην ελληνική μεταποίηση τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς διαμορφώθηκε στις 53,8 μονάδες από τις 54 μονάδες τον Νοέμβριο του 2018. Ωστόσο, η εταιρεία HIS Markit που καταρτίζει τον εν λόγω δείκτη εμφανίζεται καθησυχαστική, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία του Δεκεμβρίου υπέδειξαν σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Η διατήρηση του δείκτη σε ικανοποιητικά επίπεδα –συγκεκριμένα σε τιμή που συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων των τελευταίων 11 μηνών– οφείλεται σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, η οποία ενισχύθηκε από την ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό.

Παρότι εξασθένησε ελαφρώς τον Νοέμβριο, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν έντονος κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και αισθητά πάνω από την τάση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Ο όγκος νέων εργασιών που έλαβαν οι Ελληνες κατασκευαστές αυξήθηκε επίσης με έντονο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό (μετά την πρόσφατη υψηλή τιμή του Νοεμβρίου) που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν, καθώς ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε σε υψηλό τριών μηνών. Μερίδα εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα συνέδεσε την αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό με την εντονότερη ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού αλλά και με την απόκτηση νέων πελατών.

Οι τιμές των εισροών (πρώτες ύλες κ.λπ. για την παραγωγή των προϊόντων) υποχώρησαν τον Δεκέμβριο και βρέθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 27 μηνών. Οι μεταποιητικές εταιρείες από την πλευρά τους «έριξαν» τις τιμές των προϊόντων τους για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών, προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες από το εξωτερικό.

Κατ’ αναλογίαν με τη συνεχιζόμενη αύξηση των νέων εργασιών, τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό. Παρότι μειώθηκε καταγράφοντας χαμηλό έξι μηνών, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ένας από τους εντονότερους που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε για ένατο συνεχή μήνα, ως αποτέλεσμα του βελτιωμένου εργατικού δυναμικού. Οι αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής οδήγησαν επίσης σε αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο. Η χρήση αποθεμάτων στην παραγωγή οδήγησε στην ταχύτερη μείωση των αποθεμάτων πρώτων υλών που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2017. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα συνέδεσαν την αισιοδοξία με τη συνεχή άνοδο της ζήτησης των πελατών και τις αυξημένες επενδύσεις σε νέα τεχνολογία. Τα επίπεδα αισιοδοξίας ήταν τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών και, σε γενικές γραμμές, έντονα.

Πηγή: kathimerini.gr