Εργασία 15 ωρών την ημέρα χωρίς Σαββατοκύριακα στην Goldman
Συνθήκες απάνθρωπης εργασίας περιγράφουν σε εσωτερική έρευνα νεοπροσληφθέντες αναλυτές στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο της Goldman Sachs, οι οποίες παραπέμπουν σε… εικόνες βγαλμένες από τα μυθιστορήματα του Ντίκενς και, μάλιστα σε εποχές βιομηχανικής επανάστασης. Με έναν μέσον όρο απασχόλησης 95 ή και 100 ωρών στα μέσα Φεβρουαρίου, οι άνθρωποι έχουν φθάσει στα όρια της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής τους υγείας, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον Guardian και τους Financial Times, επικαλούμενα την έρευνα. Ενας εκ των συμμετεχόντων αποκάλυψε ότι υπήρχαν μέρες, η μία μετά την άλλη, που μόνο δούλευε, κοιμόταν ελάχιστα και ούτε έτρωγε ή έκανε μπάνιο. Επιπλέον, οι 13 αναλυτές επενδυτικής τραπεζικής, που εργάζονται για την Goldman στις ΗΠΑ και απάντησαν στις ερωτήσεις της έρευνας, ανέφεραν περιστατικά κακοποίησης λεκτικής από προϊσταμένους, που τους επηρέασαν σοβαρά και στις προσωπικές τους σχέσεις.
Κι αυτό δίνει το κλίμα που επικρατεί για τους αναλυτές την πρώτη χρονιά της εργασίας τους, με βάναυσες απαιτήσεις και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Κι, όμως, πρόκειται για ορισμένα από τα πιο λαμπρά μυαλά αποφοίτων καλών πανεπιστημίων που προσλαμβάνει η Goldman σε ετήσια βάση, όπως επισημαίνει ο Guardian. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην τράπεζα τον περασμένο μήνα και τώρα κυκλοφορούν στο κοινωνικό δίκτυο του Τwitter, φανερώνοντας πως τουλάχιστον ένας βραχίονάς της ακόμα δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη νοοτροπία της έντονης πίεσης και της πολύωρης εργασίας. Κι αυτό είχε γίνει τραγικά εμφανές, όταν ένας 22χρονος εργαζόμενός της αυτοκτόνησε το 2015. Ηταν ο Σάρβσρες Γκούπτα, που δούλευε 100 ώρες την εβδομάδα χωρίς να κοιμάται. «Η έλλειψη ύπνου, η συμπεριφορά από υψηλόβαθμους και το συνολικό στρες στην ψυχική και τη σωματική μου υγεία είναι σοβαρά θέματα. Τελώ υπό θεραπεία και αυτό δεν είναι καλύτερη εξέλιξη», επισημαίνει ανώνυμα ένας εκ των συμμετεχόντων. Κατόπιν τούτων, εγείρονται καίριας σημασίας ερωτήματα για το εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απλά θεωρητικολογούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους χώρους εργασίας τους. Αξίζει να αναφερθεί πως το 2013 ο μόλις 21 ετών Μόριτζ Ερχαρντ, εργαζόμενος στην Bank of America Merrill Lynch, βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του σε διαμέρισμα στο Λονδίνο. Μετά αδιάκοπη δουλειά 72 ωρών, δηλαδή τριών ημερών, έχασε τη ζωή του λόγω επιληπτικής κρίσης.
Κατά τα πορίσματα, ο μέσος όρος εργασίας για νεοπροσληφθέντες και νεοπροσληφθείσες στα τμήματα ανάλυσης της Goldman Sachs αγγίζει τις 95 ώρες σε εβδομαδιαία βάση, αλλά έφθασε τις 105 στα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και διεξήχθη η έρευνα. Αυτό σημαίνει εργασία αδιάκοπη για 13-14 ώρες ή και 15 ώρες την ημέρα χωρίς Σαββατοκύριακα. Οι δεκατρείς άνθρωποι, οι οποίοι απάντησαν στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, ανέφεραν πως πήγαιναν για ύπνο στις 3 τα ξημερώματα και κοιμόντουσαν μόνον ένα 5ωρο. Στην πλειονότητά τους εκτός της έλλειψης ύπνου είχαν να διαχειριστούν και σκαιές συμπεριφορές και κακοποίηση λεκτική. Μια μικρή μερίδα δεχόταν συχνά ύβρεις ή τους φώναζαν, ενώ σχεδόν οι μισοί αγνοούνταν στις συσκέψεις ή δέχονταν απροειδοποίητα δημόσια κριτική. Το όλο κλίμα, όπως όλοι εξομολογήθηκαν, είχε δυσμενώς επηρεάσει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, πέραν των επιπτώσεων στην υγεία τους. Η Goldman απαντώντας είπε ότι αναγνωρίζει το πόσο απασχολημένοι είναι οι εργαζόμενοί της σε μία περίοδο ιστορικά υψηλού όγκου δουλειάς, το οποίο επιτείνεται λόγω πανδημίας. Τέλος, αναφέρεται ότι γίνεται αντιληπτό ότι η τράπεζα βρίσκεται σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ώστε να επιλύσει το πρόβλημα, ενώ κάνει και εσωτερικές μετατάξεις για να ανακουφίσει τα πιο επιβαρυμένα τμήματα, προωθώντας και την πολιτική της αργίας το Σάββατο.