Επιχορήγηση κεφαλαίου επανεκκίνησης της εστίασης

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, στην καλύτερη περίπτωση, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης, παρά το γεγονός ότι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης προβλέπει μέχρι στιγμής το άνοιγμα στα μέσα Απριλίου. Το γεγονός ότι η εστίαση οδεύει προς τον έκτο συνεχή μήνα αναστολής λειτουργίας οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου, έτσι ώστε να περιοριστεί η «πανδημία λουκέτων» που αναμένεται κυρίως μετά το καλοκαίρι.

Βασικό μέτρο στήριξης αναμένεται να είναι ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω ΕΣΠΑ, ως κεφάλαιο επανεκκίνησης, το οποίο θα έχει τη μορφή επιδότησης και όχι δανείου. Το παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων χθες το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε στους εκπροσώπους των εστιατόρων ότι το νέο πρόγραμμα θα τους εκπλήξει ευχάριστα. Περισσότερες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναμένονται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Υπό εξέταση επίσης είναι ένα ακόμη πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ το οποίο αφορά την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια αποστειρωτών αέρα, έτσι ώστε να μπορέσουν με ασφάλεια, ειδικά από το φθινόπωρο και έπειτα, να λειτουργήσουν και τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων που λήγουν. Αν και η ΠΟΕΣΕ ζήτησε παράταση των εν λόγω μισθώσεων για δύο χρόνια και απαγόρευση εξώσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει παράταση ισόχρονη με την αναστολή λειτουργίας της πληττόμενης επιχείρησης. Εάν, για παράδειγμα, μια επιχείρηση έχει μείνει κλειστή με κυβερνητική εντολή για έξι μήνες, η επαγγελματική μίσθωση θα παρατείνεται για έξι ακόμη μήνες μετά τη λήξη της.

Σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με ποιους όρους δηλαδή θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου (π.χ. αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, μέγιστη επιτρεπόμενη δυναμικότητα κ.ά.) τονίστηκε στους εκπροσώπους της ΠΟΕΣΕ από τον υπουργό ότι θα προηγηθεί τριμερής συνάντηση υπουργείου Ανάπτυξης – Επιτροπής λοιμωξιολόγων – ΠΟΕΣΕ.

Σημειώνεται εδώ ότι η ΠΟΕΣΕ διαφωνεί με την ύπαρξη δύο ταυτόχρονων περιορισμών που καθορίστηκαν πέρυσι, όταν ξεκίνησε η επαναλειτουργία του κλάδου τον Μάιο και προέβλεπαν τόσο τον καθορισμό των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται στο κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, όσο και την ύπαρξη μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών. Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα τότε τις έντονες διαμαρτυρίες του κλάδου, καθώς στην πραγματικότητα τα εστιατόρια καλούνταν να λειτουργήσουν με περίπου το 30% της δυναμικότητας και οδήγησε τελικά στην ελαστικοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Από την πλευρά της ΠΟΕΣΕ ζητήθηκε επίσης να εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού, κάτι που σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης περιλαμβάνεται και στον προγραμματισμό της κυβέρνησης.

Απαλλαγή από τέλη

Τέλος, ο υπουργός εξέφρασε τη στήριξή του προς το αίτημα της ΠΟΕΣΕ για απαλλαγή των επιχειρήσεων από φόρους και τέλη προς τους δήμους για το διάστημα που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, απαλλαγή που έχει μεν θεσπισθεί, αλλά απαιτεί τη λήψη σχετικών αποφάσεων και από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές. Σημειώνεται ότι σχετική απόφαση έχουν λάβει μόλις 80 δήμοι.

Πηγή: kathimerini.gr