Επενδυτικό ταμείο για κοινωνικούς σκοπούς από σουηδικές startups
Σε σύσταση επενδυτικού ταμείου 100 εκατ. ευρώ προχώρησαν οι ιδρυτές ορισμένων νεοφυών επιχειρήσεων της Σουηδίας, με την ιδιαιτερότητα ότι οι επενδύσεις τους θα προορίζονται αποκλειστικά για εταιρείες που επιδιώκουν κοινωνικούς σκοπούς.
Μέσω αυτών των επενδύσεων οι εκάστοτε εταιρείες θα δέχονται την απαραίτητη ώθηση, ώστε να βρουν λύσεις σε φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και η σπατάλη τροφίμων. Απώτερος στόχος του Ταμείου είναι να ασκήσει πίεση, ώστε μεγαλύτερες εταιρείες να επενδύσουν σε κοινωνικούς σκοπούς χωρίς να φοβούνται ότι θα θυσιάσουν τεράστια ποσά.
Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, το Ταμείο είχε συγκεντρώσει 61 εκατ. ευρώ και σκοπεύει να μαζέψει 100 εκατ. ευρώ μέχρι την άνοιξη του 2020. Αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ταμείο για κοινωνικούς σκοπούς.
Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα, καθώς σε γενικές γραμμές η απόδοση τέτοιου είδους επενδύσεων, με τις οποίες επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά προβλήματα, είναι χαμηλή. Ωστόσο, οι ιδρυτές του Ταμείου θέλουν να αποδείξουν ότι αυτές οι επενδύσεις θα μπορούσαν να είναι επικερδείς.
Είναι γνωστό μεταξύ επενδυτών ότι οι τοποθετήσεις σε κοινωνικούς σκοπούς δεν έχουν υψηλές αποδόσεις, όπως σχολίασε στους Financial Times ο Νίκλας Ανταλμπερθ, ένας από τους διαχειριστές του Ταμείου και ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης Klarna. Η Klarna προσφέρει σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών και συνεργάζεται με τις εταιρείες ρούχων H&M, Asos και Topshop σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Θέλουμε στ’ αλήθεια να διαψεύσουμε αυτή τη φήμη», συμπληρώνει ο Ανταλμπερθ. Προσθέτει πως εάν το Ταμείο μπορέσει να αποδείξει ότι οι επενδύσεις σε κοινωνικούς σκοπούς αποδίδουν, τότε ίσως και να μπορέσει να κινητοποιήσει ακόμη μεγαλύτερα κεφάλαια.
«Τα μεγαλύτερα ιδρύματα είναι πολύ συντηρητικά», εξήγησε στους Financial Times o Ανταλμπερθ. Ο ίδιος τόνισε ότι για παράδειγμα «ένα παραδοσιακό συνταξιοδοτικό ταμείο πρέπει να έχει μεγάλη απόδοση και συνεπώς δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να κάνουμε την αρχή και να δείξουμε τι είναι εφικτό».
Το Ταμείο έχει ήδη επενδύσει 32 εκατ. ευρώ σε ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η σουηδική KIarna, η οποία περιορίζει τη σπατάλη των τροφίμων, φέρνοντας σε επαφή τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και σούπερ μάρκετ με καταναλωτές. Τα τρόφιμα που τους περισσεύουν προσφέρονται στους καταναλωτές σε χαμηλότερη τιμή μέσω της Klarna. Επιπλέον, το Tαμείο ενίσχυσε και τη Welcome, μία εφαρμογή για το κινητό, η οποία βοηθά στην ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία.
Πηγή: kathimerini.gr