Επί ποδός η Ε.Ε. για τις επιπτώσεις από τους δασμούς ΗΠΑ στον χάλυβα
Οι Ευρωπαίοι και οι Ελληνες παραγωγοί χάλυβα και αλουμινίου φοβούνται την αύξηση της προσφοράς αυτών των προϊόντων στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες, ύστερα από την απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές της Ε.Ε. Παρότι η Ε.Ε., ο Καναδάς, το Μεξικό, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Βραζιλία εξαιρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή από δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου των ΗΠΑ, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, η ανάκληση των δασμών εις βάρος της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ είναι προσωρινή – λήγει στις αρχές Μάιου. Ως εκ τούτου, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.
Η Κίνα δεν εξαιρέθηκε από τους δασμούς, διότι το Πεκίνο έχει τεθεί στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα κατά 100 δισ. δολάρια από 375 δισ. δολάρια το 2017. Την περασμένη Πέμπτη υπέγραψε διάταγμα για επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας έως και 60 δισ. δολαρίων, στοχεύοντας αυτή τη φορά στον τεχνολογικό κλάδο.
Οι δασμοί των ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο δεν δημιουργούν προβλήματα μόνο στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τον υπόλοιπο κόσμο. Αυξάνουν τις πιθανότητες τριβών μεταξύ και άλλων κυβερνήσεων, καθώς προκαλούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.
Χώρες με μεγάλη παραγωγή, όπως η Νότια Κορέα και η Κίνα, θα αναζητήσουν νέες αγορές στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει στις αρχές Μαρτίου ότι «δεν θα μείνουμε άπραγοι όσο η βιομηχανία μας γίνεται στόχος άδικων μέτρων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Ελλοχεύουν, για παράδειγμα, κίνδυνοι για αύξηση της προσφοράς χάλυβα στην Ευρώπη από την Τουρκία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, το αλουμίνιο αντιπροσώπευε το 5,6% των συνολικών εξαγωγών της χώρας το α΄ εξάμηνο του 2016. Πρόπερσι, μάλιστα, η Ελλάδα ήταν 10η μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές ημιτελών προϊόντων αλουμινίου στις ΗΠΑ. Η παραμικρή κίνηση από την Κίνα μπορεί να εντείνει ακόμα περισσότερο τις πιέσεις στους υπολοίπους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς. Το Πεκίνο μειώνει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητά του στον χάλυβα, ώστε να αμβλύνει τις αντιδράσεις των Αμερικανικών και των Ευρωπαίων. Ομως αυτή η αναδίπλωση γίνεται σταδιακά.
Η Κίνα εξακολουθεί να καλύπτει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα. Προμηθεύει με χάλυβα τρίτες χώρες σε πολύ χαμηλές τιμές, εντείνοντας τον ανταγωνισμό. Η Ε.Ε. και η Ιαπωνία καταλαμβάνουν τη 2η και την 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, αντίστοιχα, αλλά με μεγάλη διαφορά από την Κίνα.
Πηγές της βρετανικής εφημερίδας Financial Times αποκάλυψαν ότι Κινέζοι αξιωματούχοι σπεύδουν να ολοκληρώσουν το νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα επιτρέπει σε ξένους ομίλους να αποκτούν πλειοψηφικό μερίδιο σε επενδυτικές εταιρείες της χώρας, προκειμένου να αποτρέψουν έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, το Πεκίνο φαίνεται ότι προτίθεται να αυξήσει τις παραγγελίες ημιεπεξεργαστών από τις ΗΠΑ, με απώτερο στόχο να μειωθεί το υπέρογκο εμπορικό πλεόνασμα που έχει η Κίνα με τις ΗΠΑ. Πιέσεις, ωστόσο, δέχονται και οι ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον καλείται να πει ποια ακριβώς εμπορική πολιτική προτίθεται να ακολουθήσει μετά το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο κ. Τραμπ την περασμένη Πέμπτη και ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα έως και 60 δισ. δολαρίων. Η Κίνα, τέλος, τόνισε πως οι ΗΠΑ παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στις έρευνες που κάνουν για να εξακριβώσουν αν το Πεκίνο ευθύνεται για την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων.
Πηγή: kathimerini.gr