Εν μέσω κρίσεων οι κροίσοι γίνονται ακόμη πλουσιότεροι
Οι κρίσεις ευνοούν τους βαθύπλουτους και ειδικότερα όσους έκαναν περιουσία επενδύοντας στην υψηλή τεχνολογία, καθώς αυτοί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον έχουν δει τα δυσθεώρητα πλούτη τους να αυξάνονται στις δύο τελευταίες κρίσεις. Τόσο η πανδημία όσο και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχουν οδηγήσει σε αύξηση του πλούτου των γνωστών «βαρώνων» της υψηλής τεχνολογίας. Οι μεγιστάνες Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και επικεφαλής της Amazon, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Ελον Μασκ επίσης ιδρυτής και επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνητων Tesla και της αεροδιαστημικής βιομηχανίας SpaceX, αλλά και ο Κινέζος ομόλογός τους Τζακ Μα, ιδρυτής και επικεφαλής της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, είδαν τα πλούτη τους να αυξάνονται φέτος εν τω μέσω της πανδημίας.
Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ποτέ έως τώρα στα τελευταία 22 χρόνια που καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία δεν σημειώθηκε τόσο μεγάλη αύξηση του πλούτου όσο φέτος. Από τα δεδομένα των ελβετικών τραπεζών που εποπτεύουν και προστατεύουν τα πλούτη αυτών των μεγιστάνων και ειδικότερα από στοιχεία της τράπεζας UBS προκύπτει, όμως, πως η προηγούμενη φορά που κατεγράφη ανάλογη αλλά όχι και ισόποση αύξηση του πλούτου των μεγιστάνων ήταν στα τέλη της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009.
Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού ινστιτούτου μελετών πολιτικής (Institute for Policy Studies), η περιουσία του Τζεφ Μπέζος αυξήθηκε κατά 73 δισ. δολάρια στο διάστημα από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, από τη στιγμή δηλαδή που η πανδημία εξαπλώθηκε στον δυτικό κόσμο προκαλώντας τεκτονικούς κραδασμούς στις οικονομίες και στα χρηματιστήρια. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι περιουσίες αφενός του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και αφετέρου του Ελον Μασκ αυξήθηκαν κατά 45 δισ. δολάρια εκάστη.
Σε ό,τι αφορά τον Τζακ Μα της Alibaba, μέσα στους τελευταίους 10 μήνες είδε τον πλούτο του να αυξάνεται κατά 45%. Σύμφωνα με το Hurun Report, που παρακολουθεί και καταγράφει τον μεγάλο πλούτο των Κινέζων ολιγαρχών, σήμερα ο πλούτος του Τζακ Μα ανέρχεται σε 58,8 δισ. δολάρια.
Η βρετανική εφημερίδα τονίζει μάλιστα πως η διαστημική άνοδος του πλούτου αυτών των μεγιστάνων της τεχνολογίας επισκιάζει την αύξηση του πλούτου των πλουσίων γενικότερα. Το καταμαρτυρούν τα στοιχεία ελβετικών τραπεζών όπως η UBS και η Lombard Odier, πάλαι ποτέ τράπεζα που δάνεισε τον Ναπολέοντα.
Σύμφωνα με τον Σέρτζιο Ερμότι, διευθύνοντα σύμβουλο της UBS, μία από τις αιτίες για την αύξηση του πλούτου των πλουσίων στη διάρκεια κρίσεων είναι ότι δεν πανικοβάλλονται από την πτώση των χρηματιστηρίων και αντιθέτως την αντιμετωπίζουν ως ευκαιρία για καλές επενδύσεις. Η Lombard Odier, η ελβετική τράπεζα που εποπτεύει πλούτο ύψους 287 δισ. ελβετικών φράγκων, ποσό αντίστοιχο των 316 δισ. δολαρίων, άρχισε από τον Φεβρουάριο να ενθαρρύνει τους πελάτες της να τοποθετήσουν κεφάλαιά τους στις πανικόβλητες αγορές.
«Αν συγκρίνουμε την κατάσταση με εκείνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης της διετίας 2008-2009, βλέπουμε ότι τώρα υπάρχει μια τεράστια βοήθεια που έχει δοθεί στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», τονίζει ο κ. Ερμότι, ο οποίος σημειωτέον αποχωρεί από τη θέση έπειτα από εννέα χρόνια στο τιμόνι της τράπεζας.
Ετσι, γενικότερα, οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου είδαν τα πλούτη τους να αυξάνονται φέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Η τάση καταγράφεται πανομοιότυπα, άλλωστε, από τη Βραζιλία και την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και επιβεβαιώνει τον φόβο που έχουν εκφράσει πολιτικοί, οικονομολόγοι και διεθνείς οργανισμοί ότι η πανδημία θα διευρύνει περαιτέρω την ανισότητα.
Πηγή: kathimerini.gr