Εκτίναξη κατά 164% τον Αύγουστο στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
Εντυπωσιακή αύξηση στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος κατά 164% και 148% καταγράφηκε τον φετινό Αύγουστο και Ιούλιο, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Τμήματος Ανάλυσης Ενεργειακών Αγορών του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), τον προηγούμενο μήνα η ελάχιστη Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) ανήλθε στα 62.71 ευρώ/MWh (μεγαβατώρα), ενώ η μέγιστη στα 208.12 ευρώ/MWh. Το… ράλι συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο με το τελευταίο επταήμερο η μέση τιμή να έχει φτάσει στα 122.96 ευρώ /MWh ενώ για αύριο Τρίτη να διαμορφώνεται στα 135,83 ευρώ/MWh.
Η τεράστια αύξηση αποδίδεται στη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα κατά τους τελευταίους μήνες, αλλά και στην επίσης εντυπωσιακή αύξηση των τιμών των ρύπων, που την περασμένη Πέμπτη ξεπέρασαν τα 62 ευρώ ανά τόνο. Αλλά και εντός συνόρων υπήρξαν παράγοντες που επηρέασαν το κόστος του ρεύματος. Η εφαρμογή του ενιαίου στην ΕΕ Μοντέλου Στόχου (Target Model) έλυσε ορισμένα προβλήματα, αλλά δημιούργησε άλλα, με βασικό ζήτημα την άνοδο του κόστους της χονδρεμπορικής (σε πρώτη φάση μέσω της πληθωριστικής ανόδου τιμής στην αγορά εξισορρόπησης).
Παράλληλα, η απόφαση της κυβέρνησης για… σβήσιμο των λιγνιτών έως το 2023, πρακτικά οδηγεί την Ελλάδα στη χρήση του φυσικού αερίου ως βασικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή. Ήδη οι μονάδες φυσικού αερίου παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού μίγματος, σηκώνοντας το βάρος της ευστάθειας του συστήματος – συνεπώς έχουν μετατραπεί σε Μονάδες Βάσης. Έτσι, η τιμή του αερίου μετατρέπεται σε κρίσιμη παράμετρο που επηρεάζει και θα επηρεάσει και στο μέλλον, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλωστε όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, όσο οι τιμές φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών παραμένουν υψηλές, η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος θα παραμείνει και τους επόμενους μήνες σε υψηλά επίπεδα, πιθανώς περί τα 90 ευρώ/MWh. Να σημειωθεί ότι οι μέσες μηνιαίες τιμές από τις αρχές του χρόνου έχουν κλιμακωθεί ως εξής: τα 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, 50,36 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο, 57,64 ευρώ/MWh τον Μάρτιο, 64,17 ευρώ/MWh τον Απρίλιο, 63,17 ευρώ/MWh τον Μάιο, 83,47 ευρώ/MWh τον Ιούνιο, με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να σπάνε κάθε ρεκόρ.
Έτσι, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι, η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στα τιμολόγια ρεύματος _ με επίκεντρο την επιδότηση με 9 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης κάθε μήνα _ ώστε να μην πληρώσει το τελικός καταναλωτής τη μετακύληση του κόστους από τους προμηθευτές ρεύματος. Σήμερα μάλιστα, για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, με τη συμμετοχή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι θα κληθούν να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων.
Κυρίαρχο το φυσικό αέριο, άνοδος του λιγνίτη
Η συνολική εικόνα του ενεργειακού μείγματος για τον φετινό Αύγουστο εμφανίζει μια ιδιαιτέρως αυξημένη χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, καλύπτοντας το 46%, όπως και τον Ιούλιο. Όσον αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά και βιομάζα) τα ποσοστά τους έπεσαν κατάτι στο 24% (από 26%) και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά παρέμειναν το 7%. Άρα, συνολικά η συμμετοχή των ΑΠΕ έφτασε το 31%.
Ο λιγνίτης αυξήθηκε στο 12% (από 8% τον Ιούλιο) και οι καθαρές εισαγωγές περιορίστηκαν στο 11% από 13% τον Ιούλιο. Όσο για τις συνολικές καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στις 590,958 MWh μειωμένες σε σύγκριση με τον Ιούλιο οπότε είχαν φτάσει τις 749.339 MWh.
Πηγή: ot.gr