Εισαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα παρά τα πλούσια κοιτάσματα που διαθέτει
Η Βενεζουέλα αναγκάζεται να εισάγει ξανά πετρέλαιο για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια, καθώς η παραγωγή της έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών. Αιτία, βέβαια, η βαθύτατη οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Λατινικής Αμερικής, που αντιμετωπίζει παράλληλα τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, καθοριστικός παράγοντας είναι οι αλλεπάλληλες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος τους τελευταίους μήνες, οι οποίες έχουν εμποδίσει την εξορυκτική δραστηριότητα σε πετρελαιοπηγές, τη λειτουργία των διυλιστηρίων, ακόμη και τη μεταφορά του «μαύρου χρυσού» μέσω αγωγών σε τερματικούς σταθμούς λιμανιών.
Τον περασμένο μήνα, η παραγωγή πετρελαίου έφτασε να υποχωρεί σε επίπεδα κάτω και από το ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα. Είχαν προηγηθεί συνεχείς διακοπές ρεύματος από τις αρχές Μαρτίου, με πολλές από αυτές να βυθίζουν τη χώρα στο σκοτάδι και αναπόφευκτα να παραλύουν κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Το Χοσέ, κύριο εξαγωγικό λιμάνι της Βενεζουέλας, ανέστειλε επανειλημμένως την εξαγωγική δραστηριότητα. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η παραγωγή στις πετρελαιοπηγές στη δυτική πλευρά της χώρας και ειδικότερα η δραστηριότητα στο Δέλτα του Ορενόκου, η οποία αντιπροσωπεύει το 50% της συνολικής παραγωγής.
Η κρατική πετρελαϊκή Petroleos de Venezuela SA αναγκάστηκε, έτσι, να καταφύγει σε εισαγωγές από τη Νιγηρία, εταίρο της στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ, από την οποία εισήγαγε σχεδόν ένα εκατ. βαρέλια ελαφρού αργού. Ηταν η κορύφωση μιας μακράς διαδικασίας συνεχούς μείωσης της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα από το 2006 και μετά. Μέχρι το 2016 είχε περιοριστεί στο ήμισυ. Και αυτό, γιατί ακόμη και πριν από τη βαθύτατη κρίση των τελευταίων ετών, ο πετρελαϊκός κλάδος της Βενεζουέλας έπασχε από έλλειψη επενδύσεων και απουσία κατάλληλων έργων συντήρησης. Την κατάσταση επιδείνωσε σημαντικά η μαζική φυγή των κατάλληλα εκπαιδευμένων και έμπειρων στελεχών και εργαζομένων στον κλάδο, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Τη χαριστική βολή όμως έδωσε το εμπάργκο που επέβαλε η Ουάσιγκτον κατά της κυβέρνησης Μαδούρο, αποκόπτοντας τη Βενεζουέλα από την αμερικανική αγορά πετρελαίου. Εν ολίγοις το Καράκας όχι μόνον δεν έχει τη δυνατότητα να εξάγει δικό του πετρέλαιο στις ΗΠΑ αλλά δεν μπορεί παράλληλα ούτε και να εισάγει επεξεργασμένα παράγωγα που χρειάζεται για τη μείξη με το βαρύ πετρέλαιο δικής του παραγωγής. Η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει, έτσι, ο πετρελαϊκός κλάδος της Βενεζουέλας οδήγησε στην απόφαση του ΟΠΕΚ να την εξαιρέσει από τις υποχρεωτικές μειώσεις της παραγωγής.
Πηγή: kathimerini.gr