ΔΝΤ: Εγκρίθηκε το δάνειο-μνημόνιο για την Ελλάδα
Τη «Συμφωνία Stand-By» για την παροχή προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης, ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ενέκρινε κατ αρχήν το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το δάνειο δεν μπορεί προς το παρόν να εκταμιευθεί. Αυτή είναι και η βασική «ιδιαιτερότητα» της συμφωνίας «επί της αρχής». Θα μπορεί να εκταμιευθεί (αν το ζητήσει η Ελλάδα) μόνο όταν οι θεσμοί της ΕΕ λάβουν επαρκείς αποφάσεις για τις μελλοντικές παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητά του.
Στη συνεδρίαση του συμβουλίου η οποία διήρκεσε περίπου 2 ώρες εξετάστηκε το γραπτό αίτημα της Ελλάδας για μία επί της αρχής συμφωνία για δάνειο (Stand-By Arrangement). Συνοδεύεται από νέο μνημόνιο (MEFP), από τα συνοδευτικά του κείμενα αλλά και από την αξιολόγηση του ΔΝΤ με την έκθεση βιωσιμότητας χρέους.
Η ελληνική αίτηση έγινε με επιστολή πρόθεσης (letter of intent) που φέρει την υπογραφή του Πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΤτΕ.
Ουσιαστικά πρόκειται για το τρίτο μνημόνιο με το ΔΝΤ. Το προηγούμενο έληξε το 2015.
Πληροφορίες που μεταδίδει ο Μιχάλης Ινγατίου μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter αναφέρουν ότι όλοι οι αντιπρόσωποι του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ ψήφισαν υπέρ.
Η ανακοίνωση του ΔΝΤ
«Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε επί της αρχής προληπτική Συμφωνία Stand-By ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ (ή 55% της ποσόστωσης) για την Ελλάδα».
Τι είναι η Κατ’ Αρχήν Έγκριση
Η Κατ’ Αρχήν Έγκριση (ΚΑΕ) είναι μια διαδικασία που επιτρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει ένα δάνειο για μια χώρας-μέλος, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους ή νέο δάνειο μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της. Η ΚΑΕ παρέχει πρόσθετο χρόνο για την επίτευξης μιας τέτοιας συμφωνίας. Όταν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ λαμβάνει μια δεύτερη απόφαση (συνήθως χωρίς να συνεδριάσει), οπότε και η χώρα-μέλος μπορεί να εκταμιεύσει δόσεις.
Πηγή: capital.gr