Διενέργεια 25.000 ελέγχων σχεδιάζει για φέτος η ΑΑΔΕ
Περισσότερους από 25.000 φορολογικούς ελέγχους προγραμματίζει για το τρέχον έτος η εφορία υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς.
Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη της τελευταίας πενταετίας. Δηλαδή περί τις 16.000 υποθέσεις που θα ελεγχθούν θα αφορούν περιπτώσεις της τελευταίας πενταετίας (πέραν της πενταετίας οι υποθέσεις παραγράφονται), ενώ παράλληλα θα διενεργηθούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες 2.500 έλεγχοι σε υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει οι ελεγκτικές υπηρεσίες, πάνω από 16.000 έλεγχοι από τις ΦΑΕ, τις ΔΟΥ, το κέντρο ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων και το κέντρο φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, θα πρέπει να είναι επικεντρωμένοι στην προηγούμενη πενταετία. Οπως αναφέρει στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, τα εργαλεία για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής είναι ενισχυμένα, καθώς πέρα από τις εμπλουτισμένες βάσεις δεδομένων (π.χ. κτηματολόγιο, μητρώο τραπεζικών λογαριασμών), έχουν ενεργοποιηθεί νέες, έμμεσες τεχνικές ελέγχου, προκειμένου το πραγματικό εισόδημα των ελεγχομένων να προκύπτει από το προφίλ των φορολογουμένων (καταθέσεις, δάνεια, επαγγελματικές και προσωπικές δαπάνες, κινητή και ακίνητη περιουσία) αλλά και από συγκριτικά στοιχεία (τζίρος, δαπάνες, έσοδα, περιθώριο κέρδους) με ομοειδείς δραστηριότητες.
Οπως προαναφέρθηκε, οι ελεγκτικές αρχές θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους και σε 2.500 υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου. Για αυτές οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εφαρμόσουν το σύστημα «ανάλυσης κινδύνου» (risk analysis), δίνοντας έτσι προτεραιότητα σε υποθέσεις αυξημένου ενδιαφέροντος όπως:
• Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου άνω των 80.000 ευρώ.
• Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε Χρηματιστήριο.
• Υποθέσεις φορολογίας μεγάλης ακίνητης περιουσίας εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση έχουν αναγραφεί ενυπόθηκα χρέη από δάνεια.
• Υποθέσεις ενιαίου τέλους ακινήτων, εφόσον στην υποβληθείσα δήλωση περιλαμβάνονται ειδικά κτίσματα και δεν έχουν αναγραφεί στοιχεία οικοπέδου ή αγροτεμαχίου.
Στο μεταξύ, η πανδημία επηρέασε τους ελέγχους οι οποίοι περιορίστηκαν, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο η οικονομία είναι κατά κύριο λόγο κλειστή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ (επιχειρησιακό σχέδιο του 2020 στο οποίο αναλύονται οι ετήσιοι στόχοι αλλά και τα αποτελέσματα των ελέγχων στο δεκάμηνο του έτους), αποκαλύπτεται υστέρηση φορολογικών ελέγχων κατά 33,3% στο δεκάμηνο σε σχέση με τον ετήσιο αρχικό στόχο, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται απόκλιση 45,5% στα έσοδα που βεβαιώθηκαν μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν. Επίσης, οι εισπράξεις από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μετά τους ελέγχους είναι μειωμένα κατά 70,2%.
Οπως τονίζεται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο: «Δυστυχώς η πανδημία COVID-19 και η λήψη έκτακτων μέτρων ανέτρεψε όχι μόνο την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας αλλά και τον σχεδιασμό μας».
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
1. Διενεργήθηκαν στο δεκάμηνο του έτους 16.734 έλεγχοι όταν σε ετήσια βάση είχαν προγραμματιστεί 25.100 φορολογικοί έλεγχοι (-33,3% σε σχέση με τον ετήσιο στόχο).
2. Βεβαίωση εσόδων. Βεβαιώθηκαν έσοδα ύψους 981,08 εκατ. ευρώ, όταν ο ετήσιος στόχος προέβλεπε 1,8 δισ. ευρώ.
3. Στα ταμεία. Σύμφωνα με τον στόχο, θα έπρεπε να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά έσοδα από τους ελέγχους ύψους 450 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, εισπράχθηκαν μόλις 133,95 εκατ. ευρώ.
4. Μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι. Είχαν σχεδιαστεί 67.720 και πραγματοποιήθηκαν 52.144 στο δεκάμηνο.
Πηγή: kathimerini.gr