Διελκυστίνδα μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. στη μετά Brexit εποχή
Η Βρετανία θα έχει στη διάθεσή της μόλις 18 μήνες ώστε να διαπραγματευτεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη μετά Brexit εποχή, ενώ οι «27» δεν πρόκειται να δεχθούν τη σύναψη προσωρινής συμφωνίας προτού ολοκληρωθεί η τελική συμφωνία. Η Ενωση αρχίζει να ανοίγει τα χαρτιά της και να πιέζει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να κάνει το ίδιο αν επιθυμεί να αποφύγει μια περίοδο έντονης αναταραχής το 2019. Ο διαπραγματευτής της Κομισιόν για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στις Βρυξέλλες την Τρίτη ότι έχει «κάποιο νόημα» να παραχωρηθεί κάποια μεταβατική περίοδος, κατά την οποία κλάδοι της βρετανικής οικονομίας θα προσαρμοστούν στη μετά Brexit εποχή. Ωστόσο ο κ. Μπαρνιέ τόνισε πως πρώτα θα πρέπει να επιτευχθεί η μόνιμη συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών και μετά να αρχίσει η συζήτηση για προσωρινή συμφωνία.
Ο κ. Μπαρνιέ προειδοποίησε το Λονδίνο ότι θα έχει στη διάθεσή του μόλις 18 μήνες ώστε να διαπραγματευτεί τη μελλοντική εταιρική σχέση με την Ενωση, δηλαδή έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2018, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019. Το Λονδίνο επιθυμούσε να πετύχει ακριβώς το αντίθετο. «Η μορφή που θα μπορούσε να έχει η μελλοντική εταιρική σχέση ενδεχομένως να έριχνε φως στη χρησιμότητα μιας μεταβατικής περιόδου και θα μπορούσε να έχει επίδραση στις ίδιες τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ. Οι τραπεζίτες και οι επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων επιθυμούν διακαώς να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τους στόχους της Βρετανίας και κατά πόσον επιθυμεί την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου. Υπέρ της μεταβατικής περιόδου έχουν ταχθεί τόσο ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ όσο και ο κεντρικός τραπεζίτης της Βρετανίας Μαρκ Κάρνεϊ. Ωστόσο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιμένει να κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ όσων υποστηρίζουν την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. με κάθε κόστος (σκληρό Brexit) και όσων ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη βρετανική οικονομία. Κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στο Μπαχρέιν, η κ. Μέι περιορίστηκε να δηλώσει πως επιθυμεί τη «σωστή συμφωνία» για τη Βρετανία. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Κανείς δεν γνωρίζει. Δείγμα της σύγχυσης που επικρατεί είναι πως την Τρίτη ο κ. Χάμοντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξακολουθήσει να καταβάλλει χρήματα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ώστε να διατηρήσει την πρόσβαση για τους Βρετανούς εξαγωγείς.
Ο κ. Μπαρνιέ προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες πως είναι «πολύ νωρίς» για να συζητήσει τις λεπτομέρειες του Brexit, προσθέτοντας ότι είναι η Βρετανία αυτή που θα πρέπει να κάνει πρώτη προτάσεις. Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αποφασισμένες να τηρήσουν κοινή στάση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις και δεν πρόκειται να εισέλθουν σε ουσιαστικές συζητήσεις με τη Βρετανία προτού το Λονδίνο ενεργοποιήσει επίσημα τη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε. «Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και διαπραγματευτείτε. Το έργο θα είναι περίπλοκο από νομικής απόψεως, ευαίσθητο πολιτικά και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις οικονομίες μας, και πρωτίστως για τους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές της Μάγχης», είπε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Επανέλαβε δε πως είναι «αδιαχώριστες» η κοινή ευρωπαϊκή αγορά και οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ε.Ε., δηλαδή η ελευθερία μετακίνησης ανθρώπων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και αγαθών.
Πηγή: kathimerini.gr